Pohdiskelin parissa edellisessä merkinnässä Ukrainan/Venäjän tilannetta ja mahdollista sijoituscasea. Silloin kun markkinoilla hermoillaan, aukeavat usein parhaat sijoitusmahdollisuudet.
Olin jo päättänyt olla reagoimatta ihmeemmin Ukrainan kriisin markkinaheiluntaan. Sitten tein kuitenkin pitkän kävelylenkin päätteeksi vastavirtasijoitus-filosofiaa ("contrarian investing") mukailevan merkinnän Seligson Russian Prosperity -rahastoon 2000 euron arvosta. Ideana on hyödyntää pitkään jatkunut Venäjän markkinoiden alavire yhdistettynä viime aikaiseen voimakkaaseen pudotukseen ruplan kurssissa ja Venäjän osakemarkkinoilla yleensä.
Miksi ei sitten Venäjä-ETF, kuten RSX? ETF-sijoitus tuli itselleni mieleen ensimmäisenä, mutta tässä tapauksessa halusin käyttää erityistietämystä markkina-alueesta aktiivisen sijoitusrahaston muodossa. Ja paras Venäjä-rahasto, minkä tiedän ja mikä on helposti saatavilla, on Seligson Russian Prosperity (kts. rahaston avaintietoesite & Seligsonin sivut). Rahasto on onnistunut historiansa aikana (joka ei toki ole tae tulevaisuuden menestyksestä) poimimaan Venäjän markkinoilta yrityksiä jotka ovat pärjänneet energia-intensiivistä yleisindeksiä paremmin.
Seligson Russian Prosperity on syöttörahasto, joka sijoittaa Prosperity Capital Management -yhtiön Russian Prosperity Fund -rahastoon. Alla olevasta Seligsonin sivuilta otetusta kuvankaappauksesta näkyvät keskeiset rahaston tunnusluvut. Tuottohistoria on kieltämättä upea. Rahaston volatiliteetti on ollut kautta linjan vertailuindeksiä pienempää ja tuotto kulujen jälkeen suurempi.
Kulupuoli rahastossa on toki suurehko, ainakin jos vertaa ETF-vaihtoehtoihin. Hallintopalkkion (1,2 %) päälle tulee tuottosidonnainen palkkio. Tuottosidonnaisen palkkion ehdot ovat esitteen mukaan: "15 % siitä
kokonaistuotosta, joka ylittää rahaston vertailuindeksin tuoton
kalenterivuosittain. Tuottosidonnainen palkkio ei kuitenkaan voi
ylittää kolmea prosenttia keskimääräisestä rahastopääomasta."
Jatkossakin aktiiviset rahastot tulevat muodostamaan hyvin pienen osan salkustani. Allokaatiopäätös on vielä mietinnässä, mutta alustavana ajatuksena on maksimissaan 10 % osuus salkusta tarkoin valittuihin aktiivisiin rahastoihin. Tällöin salkun kokonaiskustannukset pysyvät kursissa, antaen samalla mahdollisuuden mielenkiintoisiin sijoituksiin kuten Seligson Russian Prosperity tai HCP Quant.
Onnittelut ostoksista, itse ostin tällä viikolla mm. PSEC:ä: http://viisikymppisenaelakkeelle.blogspot.fi/2014/04/viimeisin-osto.html
VastaaPoistaEn voi missään nimessä sanoa 100% luotettavaksi lähteeksi, mutta ajattelin linkittää jos ei ole sinulla muualla tullut vastaan: http://www.microsofttranslator.com/bv.aspx?from=&to=en&a=http%3A%2F%2Fhesikamiscellaneous.wordpress.com%2F2014%2F03%2F15%2Fputins-genialer-schachzug%2Fcomment-page-1%2F%23comments
VastaaPoistaKäytännössä siis esitetään, että Putin/Venäjä olisi tarkoituksella antanut ruplan laskea, jotta voitaisiin ostaa halvalla ulkomaisilta sijoittajilta venäläisyhtiöiden osakkeet takaisin kotimaahan. Onko tästä ajatuksia?
Mielenkiintoinen teoria/väite, en osaa kyllä spekuloida sen todenperäisyyttä. Sanotaanko näin, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos osakkeilla on myyjiä, niin joku toinen ostaa. Ja kyllähän venäläisyhtiöiden osakkeita kannattaa ostaa jos niitä halvalla saa. Oli ostaja sitten venäjän valtio tai joku muu - kuten vaikka suomalainen piensijoittaja!
PoistaMikä päivä teit ostot? Hieman jo noussut pohjista. 13.3 kävi alimpana.
VastaaPoista3.4. näytti kirjautuneen osto. Eli en osunut pohjille - joka onkin yleensä varsin vaikeaa. Olisi pitänyt ehkä uskaltaa tehdä sijoitus silloin kun kriisi oli kaikkein pahimmillaan...
PoistaMinulla on ollut lisäostot rahastoon liipasimella, mutta vielä ei ole ostonappi laulanut, vaikka olisi ehkä pitänyt. Venäjällä on erityisen voimakas toukokuu ilmiö ja Krimin kriisin vaikutukset alkavat näkyä vasta tulevaisuudessa. Pääomapako Venäjältä on edelleen kovaa. Tilanne aktiivisen seurannan alla minullakin.
VastaaPoistaJep, hyvä ettet ostanut vielä, itse taisin olla pari viikkoa liian aikaisessa. Ajoitus on vaikea laji...
Poistahttp://www.theguardian.com/world/2014/apr/17/ukraine-crisis-agreement-us-russia-eu
PoistaJosko jännitys alkaisi tuolla laueta? Jos kahinointi pääsiäisen aikana lientyy, voisi kuvitella RTS:n tiistaina nousevan.
Toivottavasti tämä sopimus/lauselma auttaa. Tilanne tuntuu olevan vielä auki. Joku ratkaisuhan tähän tulee jossain vaiheessa, toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin.
Poista