torstai 17. huhtikuuta 2014

Tavoiteallokaation viilausta - aktiiviset rahastot mukaan 10% osuudella

Kuten yleisesti tiedetään, sijoitusten jakauma eri omaisuuslajien kesken - eli allokaatio - on erittäin merkittävä tekijä sijoitustuottojen muodostumisessa. Oma lähtökohtani allokaatiossa on laaja hajautus, vaivattomuus, sekä hallittu riskinotto. Tarkistin tavoiteallokaatiotani viimeeksi vuoden 2013 alussa (kts. merkintä).

Tähän mennessä salkkuuni on kuulunut pääasiassa eri maantieteellisille- tai teema-alueille sijoittuvia ETF:iä, korkosijoituksia, sekä suoria osakesijoituksia. Viime aikoina kuitenkin kuin varkain salkkuun on hiipinyt uusi sijoitusluokka: aktiiviset rahastot. Näitä on salkussa jo kaksi: OP-Afrikka ja Seligson Russian Prosperity. Molemmissa edellämainituissa sijoituscase liittyy markkinoiden tehottomaan toimintaan ja paikallistuntemuksella (mahdollisesti) saavutettavaan etuun. Lisäksi suunnitelmissa on tänä vuonna HCP Quant -rahaston hankinta.

Yleisesti ottaen sijoitusfilosofiani on edelleenkin kulujen minimointi ja pitkän aikavälin osta- ja pidä. Aktiiviset rahastot tulevat olemaan salkussa vain mausteena ja tietyillä kriteereillä valittuja. Lisäksi aikomuksenani on rajoittaa tämän sijoitusluokan osuus 10 %:iin salkusta, joka taas vähentää vastaavasti omia osakepoimintoja verrattuna tähän astiseen tilanteeseen. Alla olevassa kuviossa on uusi tavoiteallokaatio.
Nykytilanne on varsin lähellä tätä tavoitetta, pois lukien korkorahastot joiden osuus on vain muutama prosentti. Nykyinen korkotaso ja ennakoitu pitkien korkojen suunta lähivuosina eivät suosi korkosijoituksia. Tästä syystä kestää todennäköisesti useamman vuoden että salkku muodostuu halutunlaiseksi. Lisäksi vaihtelen omaisuuslajien välistä suhdetta lähinnä lisäostoilla, joka tekee muutoksesta vieläkin hitaampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti