torstai 30. huhtikuuta 2015

Kevätdippi - joko se alkoi?

Moni on varmaan huomannut tällä viikolla että osakemarkkinat ympäri maailman - eikä vähiten Suomessa - ovat dipanneet melko railakkaasti. Väkisinkin hiipii mieleen, että näinköhän se paljon odotettu dippi on alkanut?

Ennen kuin itse innostun ylimääräisille ostoksille, niin haluan tarkastella asiaa vähän laajemmasta perspektiivistä. Esimerkiksi seuraavat kysymykset ja vastaukset ovat käyneet mielessä.

Mikä on muuttunut nyt viikon aikana? Ei mitään kummempaa, joitakin tulospettymyksiä.

Mitä jatkossa tapahtuu? Ei välttämättä erikoisempaa, EKP jatkaa elvytystä ja korot pysyvät alhaalla, osakkeet ovat pelkästään siksi houkutteleva sijoituskohde lähivuosina.

Kuinka paljon kurssien pitää pudota, että hyvä ostonpaikka muodostuu? Paljon.

Viimeeksi kun olin enemmän ostolaidalla, tunnistin hyvän ostotilaisuuden Venäjän osakemarkkinoilla ja tein pienimuotoisen osto-ohjelman joka päättyi varsin hyvin ainakin tänä päivänä tarkasteltuna (kts. wrap-up). Nyt en koe erityistä kiirettä ostoksille. Tilanne on eri jos tämän viikon kaltaisia viikkoja tulee useampi lisää. Tässä muutama ajatus seuraavista ostokohteista ja tavoitehinnoista, jotka on asetettu enemmän mutu-tasolla kuin tarkemmalla analyysillä. Näistä on kuitenkin itselleni hyötyä, etten ala liikaa intoilemaan.

  • OMX-H Cap: Indeksi kävi jo 6000:ssa tässä kuussa, ja on tänään 5500 paikkeilla. Alle 5000 lukemissa alan kiinnittämään ostotilanteisiin enemmän huomiota, ja alle 4500 tason uskoakseni teen jo lisäostoja kotimaisissa osakkeissa, toki osakkeesta riippuen. Ihan vielä ei siis kaupoille oli kiire.
  • VNQ-ETF: Olen viime aikoina sisällyttänyt salkkuuni globaalisti kiinteistösijoituksia ETF:ien ja REIT-osakkeiden kautta. VNQ-ETF on kustannustehokas (kulut 0,10% pa.) Vanguardin jenkki-REIT:eihin sijoittava ETF. VNQ kävi jo 88 dollarissa Tammikuussa ja on siitä laskenut kohta 80 dollarin tasolle. Tätä on kuitenkin edeltänyt pitkä nousu finanssikriisin pohjista (alle 30 dollaria!!!). Kiinnostun VNQ ostoksista sitten, jos tai kun kurssi lähestyy 60 dollaria. Saa nähdä tuleeko tällaista skenaariota lähiaikoina eteen, mutta tarkoitus olisi odotella rauhassa tätä mahdollisuutta.
  • ETF-kuukausisijoitukset: Tammikuussa säädin viimeeksi ETF-kuukausisijoituksiani Nordnetissa. Tällä hetkellä sijoitan kuukausittain kolmeen ETF:ään yhteensä 300 euroa. Nämä sijoitukset menevät jaolla 50/25/25 ETF:iin IS3N, DXET ja DX2J. Ensin mainittu hajauttaa kehittyvien markkinoiden suuriin sekä pieniin yrityksiin ja jälkimmäiset kaksi tekevät saman euroopassa (DXET isot yritykset, DX2J pienet). Jos kurssitasot laskevat nykyisestä reippaasti, saatan lisätä 300 euron sijoituksia esim. 500-600 euroon kuukaudessa. Tällä hetkellä tämäkin tuntuu kaukaiselta ajatukselta, mutta menen tässä markkinakehityksen mukaan. Olen myös miettinyt neljännen ETF:än ottamista mukaan kk-sijoituksiin, mutta kohde on vielä hakusessa. Tulen miettimään tätäkin markkinakehityksen ja salkun allokaation pohjalta.

En aio murehtia markkinoiden melskettä tulevana viikonloppuna vaan keskittyä vapun viettoon. Luulen että tästä vuodesta tulee vielä mielenkiintoinen sijoitusvuosi, ja nyt olen asettanut ensimmäiset askelmerkit lisäsijoituksille. Joku suunnitelma on aina hyvä olla.

Hyvää vappua kaikille blogin lukijoille!

5 kommenttia:

  1. Mitenkäs se käteiskassaprojekti etenee? Eli millaisia edellytyksiä on alkaa osteleen, jos dippi toteutuu?

    Esitin aiheesta myös pari muuta kysymystä aikaisemmin vanhassa postauksessa "Ostot jäihin".

    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymästä!

      Pelkästään sijoitustarkoituksiin varattu käteiskassa on tällä hetkellä n. 4000 euroa. Tämä on salkun kokoon nähden varsin vähän, joten jos nyt lähiviikkoina tulisi kunnon rytinä, joutuisin varmastikin turvautumaan esim. korkosijoitusteni (DXSU) myymiseen, joista irtoaisi vielä reilu 5000 euroa.

      Mieluiten tekisin kuitenkin lisäostot käteisellä, joten tähtäin on edelleen 10Keuro-kokoluokan käteiskassa vielä tämän vuoden aikana. Ehdin tämän todennäköisesti saavuttaa, jos tänä vuonna ei vielä isompia kurssilaskuja nähdä.

      Poista
  2. Voi olla, että kyseessä on kevätdippi ainakin Euroopassa ja Suomessa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa näyttää siltä ettei kunnon kurssinousuun enää riitä eväät mikäli uutta likviditeettipommia markkinoille ei tule Fedin toimesta. Siellä ei tosin voi puhua edes dipistä vaan pienestä heilahtelusta.

    Markkinat ovat mielestäni olleet pari viimeistä vuotta riippuvaisia keskuspankeista enemmän tai vähemmän. Kun raharuiskeet loppuvat, alkaa mielestäni paluu kohti järkeviä arvostustasoja eli karhumarkkinat alkavat. Tällöin osakekurssien pitäisi tippua kymmeniä prosentteja.

    Mielestäni suurin osa sijoittajista uhraa pitkän aikavälin tuotot sijoittamalla markkinoille nyt, kun korot ovat epätavallisen matalalla ja arvostukset ovat selkeästi liian korkeat. Yksittäisiä tilaisuuksia, kuten Venäjän markkinat hieman aiemmin on toki tarjolla. Niiden löytäminen tosin on ainakin minulle enemmän arpapeliä. Allekirjoittanutta viisaampia sijoittajia tosin löytyy pilvin pimein.

    VastaaPoista
  3. Mitäs jos pitää ostot saman suuruisina kuusta toiseen, eikö silloin saa keskimääräisen tuoton?

    Ps, vaihdoin blogini nimen ja osoitteen, joten lisäätkö minut uudelleen blogrolliisi, kiitos =)

    Terveisin,
    Entinen viisikymppisenä eläkkeelle, nykyinen osinkokuningas.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osinkokuningas: Tuo on se helpoin strategia. Itse harrastan samaa, mutta yleensä laitan myös suoria sijoituksia eri aikoina, jolloin asiaa joutuu/saa pohtia. Tästä on itselle ainakin viihdettä, jos ei hyötyä :)

      Blogroll päivitetty.

      Poista