maanantai 22. kesäkuuta 2015

Kreikka - kolme skenaariota

Draamaa taas riittää: Miten käy Euron, EU:n, demokratian, solidaarisuuden, maailmanrauhan? Kuulostaa kovin tutulta. Aivan, Kreikka on taas huomion keskipisteenä. Selkeitä vaihtoehtoja on kaksi ja kolmas vaihtoehto on sitten epämääräinen.

1) Kreikka tekee viime hetkellä (myöhemmin tällä viikolla tai kesäkuun viimeinen päivä) jotain myönnytyksiä, ja velkojat vastapalkkioksi maksavat jälleen yhden kierroksen Kreikan veloista. Sama rundi kuin ennenkin, mutta tällä kertaa hieman tiukemmin äänensävyin. Uskoisin että tämä on se todennäköisempi vaihtoehto.

2) Kreikka ei onnistu vakuuttamaan velkojiaan talouspolitiikan muutoksesta. Tämä vaihtoehtohan on ollut koko ajan voimassa tähän asti, ja pian nähdään pitääkö Syrizan ja pääministerin "pokka" loppuun asti.

3) Kolmas vaihtoehto on mielestäni vielä se, että sopua ei synny, mutta EU (Euroalue) ei uskalla päästää Kreikkaa irti. Tällöin edessä on mahdollisesti uudet vaalit Kreikassa ja yleistä sekasortoa ja epäselvyyttä asian suhteen.

Näistä ensimmäinen vaihtoehto todennäköisesti aikaansaisi helpotusrallin. Toinen vaihtoehto taas muodostaisi mahdollisesti ostonpaikan. Kolmas taas on epäselvempi tapaus. Itse olen varautunut jokaiseen skenaarioon kasvattamalla käteiskassaa, joka on melkein 10k tällä hetkellä.

Toinen keskustelu on se, että mikä olisi järkevintä Euroaluuen kannalta pitkällä tähtäimellä... Mutta näissä asioissa taitavat painaa muutkin kuin talouspoliittiset syyt.

2 kommenttia:

 1. Pari kysymystä, nyt kun Kreikan default näyttää vihdoinkin toteutuvan.

  1) Kun keräät pelikassaa, oletko / aiotko suojata sitä jotenkin euron kurssiheilahteluilta, esim. veivaamalla osan vaikka dollareiksi?

  2) Voiko kreikan default ja euroero olla se tarvittava pieni töyssy joka puhkaisee isosti osakkeiden arvostuskuplan?

  - Tuumailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, hyviä kysymyksiä!

   1) Iso osa sijoituksistani on jo nyt dollarissa, joka voisi ajaa tätä asiaa. Tosin en usko että Grexit heiluttaisi euroa kovin paljoa, ennemminkin osakemarkkinoita. Joten en ole ajatellut suojautua tai muutenkaan ottaa valuuttamielessä asiaa huomioon.

   2) En usko, että se tulisi vaikuttamaan isoon kuvaan. Kurssiheilahteluita (isojakin) tästä voi seurata, mutta isompi syklimuutos tulee varmaan joka tapauksessa ja tästä huolimatta vähän myöhemmin.

   Poista