maanantai 8. helmikuuta 2016

Pikkuostoja: NOK & PIHLIS

Jatkoin tänään aamupäivällä OP:n ilmaiskampanjan hyödyntämistä ja tein kaksi pikkuostoa: 60 kpl Nokiaa hintaan 5,26 e ja 20 kpl Pihlajalinnaa hintaan 13,85 e.

Nokian kurssi on lasketellut vuodessa yli 7 euron tasolta nyt jo lähes viiden euron hintoihin. Viime viikolla osake romahti jopa yli 10%, kun Samsungilta saatavien patenttikorvausten määrä selvisi. Mielenkiintoista tässä on se, että korvaukset olivat ennakko-odotusten mukaisia, mutta markkinareaktio oli silti näin voimakas (kts. Arvopaperin juttu). "Uudessa Nokiassa" on se hyvä puoli, että verkkobisnes on tylsää ja pitkäjänteistä nyt kun kuluttajabisneksestä on päästy eroon.  Käytin nyt tilaisuuden lisätä Nokiaa, kun osakkeen lasku oli tänäänkin varsin reipasta.

Pihlajalinnan osakkeen reipas lasku taas ei välttämättä johdu ylireagoinnista, vaan ihan oikeasta toimintaympäristön epävarmuudesta. Viime viikolla poliittinen riski näytti toteutuvan, kun hallitus on alkanut suunnitella määräaikaista lakia, joka estäisi kuntien ulkoistukset terveydenhuollossa (kts. Arvopaperin juttu). Tämä on takaisku Pihlajalinnan lähivuosien kasvunäkymille tässä segmentissä. Pidemmällä aikavälillä, SOTE-uudistuksen toteuduttua, asiat voivat kuitenkin parantua. Tästä syystä käytin markkinoiden voimakkaan reaktion hyväksi ja ostin 20 kpl lisää Pihlajalinnan osaketta. Strategianani on buy-and-hold, joten jospa jaksaisin katsoa tämän casen SOTE-uudistuksen yli ja pidemmällekin.

Kun katselee OMX-H:n kursseja, tekisi mieli tehdä enemmänkin ostoja. Toisaalta vanhasta kokemuksesta tunnistan virheen liian suurista ostoista liian aikaisin laskumarkkinalla. Yritänkin siis pitää näppini hetken erossa ostonapilta, ainakin siihen asti kunnes osto-ohjelmien seuraavat ostot tulevat ajankohtaiseksi. Jostain syystä tuntuu että en siinä onnistu :)

8 kommenttia:

 1. Mitä muita suoria osakkeita sinulla on kiikarissa , jos hinnat laskevat.Hyviä osinkokoneita ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin monia osakkeita!

   Esimerkiksi kotipörssimme "REIT"-kolmikko Sponda, Citycon, Technopolis. Kaikkien kurssit laskevat nyt, ja samalla osinkotuotto nousee.

   Fortumia ja Nordeaa ostin aiemmin lisää ja näissä päivän kurssille osinkoprosentit ovat komeita. Toisaalta osinkojen kasvu molemmissa saattaa olla vaakalaudalla.

   OsinkoKONEista puheenollen Kone kiinnostaisi. Se tuntuu olevan aina liian kallis, mutta jos nyt tulee markkinat kunnolla alas niin ehkä Kone tulisi samalla ostohintoihin...

   Poista
  2. Eikö Sampo ja UPM kiinnosta yhtään?

   Poista
  3. Sampoa löytyy jo, UPM kieltämättä kiinnostaa.

   Poista
 2. My Road to Half a Million8. helmikuuta 2016 klo 17.06

  Saako tiedustella, miksi ostit "arpalippua" ja "luuserifirmaa"? Pihjalanlinna on vasta 14v vanha yritys, joka on todella paljon riippuvainen poliitikoiden päätöksistä. Nokia taas on todistanut olevansa pelkkä tähdenlento tähän mennessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistan paria kymmentä yritystä ja ison määrän indeksituotteita. Joukkoon mahtuu muutama arpalippukin :)

   Vakavammin ottaen, varsinkin Nokia on ihan eri yritys tänä päivänä kuin mitä totuimme kuluttajapuolella tuntemaan. En osaa siis arvioida sitä aiemman menestyksen ja tuhon kautta.

   Poista
 3. Verkkobisnes on tosiaan aika vakaata luuribisnekseen verrattuna - etenkin kun Nokia on jo valmiiksi maailman TOP-3:ssa. Itsekin vähän tankkasin Nokiaa pitkällä tähtäimellä.

  Jostain lueskelin että yksi syy nykyiseen kurssilaskuun on Alcatelin entisille omistajille päätyneet Nokian osakkeet. Nyt kun kurssit laskevat, niin moni ulkomainen sijoittaja saattaa herkästi painaa myyntinappia kaukaiselta vaikuttavan firman kohdalla.

  Pihliksen osakkeessa on kieltämättä rutkasti poliittista riskiä, mutta jotenkin tuntuu että yksityisten toimijoiden rooli tulee väistämättä kasvamaan sote-sektorilla. Saattaisi jopa joku ulkomaalainen toimija myöhemmin olla kiinnostunut ostamaan koko putiikin, vaikka mieluummin näkisin omistuksen pysyvän Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokia julkaisi ihan hyvän tuloksen. Mukavan tylsää bisnestä :)

   Poista