tiistai 22. marraskuuta 2016

Korko-shortti-strategia käyntiin: DXSV

Aloitin tänään sijoitukset euroalueen valtionlainoja shortaavaan DXSV-ETF:ään. Korkomarkkinoilla on tällä hetkellä menossa näkemykseni mukaan pidempi käänne ylöspäin, joka kääntäen tarkoittaa että sijoitukset pitkiin valtionlainoihin tuottavat tappiota. Tästä case short-ETF:lle. Ostin tänään ensimmäisen erän DXSV:ta hintaan 79,28 e/kpl reilun 1400 euron edestä. Suunnitelmissa on ostella muutama erä lisää seuraavan puolen vuoden aikana, ellei mitään erityistä tapahdu.

Ajatus DXSV:sta ja eurolainojen shortaamisesta ei ole uusi. Itse asiassa aloitin tämän n. puolitoista vuotta sitten, ja olin aivan liian aikaisessa (kts. alkuperäinen merkintä). Päädyin myymään sijoitukset vuoden 2015 aikana pois. Tämä olikin hyvä ratkaisu, sillä korot jatkoivat vielä laskuaan keskuspankkien jatkaessa elvytystoimia. Tästä kuvaajasta näkyy DXSV:n viime vuosien tuottohistoria, joka on melko lailla käänteisesti eurolainojen korkotasoa mukaileva. Samalla näkyy myös että paras ostonpaikka taisi mennä jo, mutta kovin kaukana pohjista ei olla isossa kuvassa. Toki homma voi vielä kääntyä, mutta en usko että kovin paljon alemmas voidaan koroissa mennä kuin mitä on tänä vuonna nähty.
DXSV:n arvonmuodostus ei ole kuitenkaan täysin lineaarinen peilikuva, vaan tuotteeseen sisältyy luonteensa vuoksi erityisiä riskejä. Siksipä tässä alkuperäisessäkin merkinnässä ollut "varoitus".

* Huom! DXSV on ns. "daily short" ETF, jonka tuotto vastaa käänteisesti long-position tuottoa kunakin päivänä, mutta tämän jälkeen arvonmuodostus alkaa aina uudelleen. Tämä alkaa vaikuttaa heti toisen päivän jälkeen siten, että markkinatuotto ei vastaa täysin "peilikuvana" long-position tuottoa, vaan voi poiketa tästä kuvitteellisesta peilikuvatuotosta negatiivisesti tai positiivisesti. Pääpointti on se, että sijoitusta tulisi aktiivisesti seurata, ja DB ei suosittele sitä pitkän aikavälin osta ja pidä/unohda tyyppiseksi tästä syystä. 

Tämä shortti-positio ja -strategia on salkkuni kokoon nähden melko pienimuotoista toimintaa, ja lähinnä tarkoitettu pitämään mielen virkeänä nyt kun osakemarkkinat näyttävät jatkavan nousuaan hamaan tulevaisuuteen. Seuraan kuitenkin tätä kuviota mielenkiinnolla, sillä tarkoitus on ottaa jossain vaiheessa tulevaisuudessa long-positio, ja se tulee olemaan sitten merkittävästi isompi (korot ovat tavoiteallokaatiossani 20%).

1 kommentti:

  1. Alkuperäisestä merkinnästäsi sain itsekin ajatuksen joskus sijoittaa DXSV-ETF:ään. Tänään juurikin pohdin, josko sinne nyt ihan pienen summan sijoittaisi ihan vaan mausteeksi ja mielenkiinnoksi.

    Kuplahan noilla korkomarkkinoilla mielestäni on, mutta kuinka kauan EKP sitä vielä leipoo... Tuskin tuotteella rahaa häviää, mutta toisaalta ei tuo tuottokaan välttämättä ihan päätä huimaa, jos kaikki onnistuu.

    VastaaPoista