torstai 29. joulukuuta 2016

Vuosi 2016: uusien sijoitusideoiden topit ja flopit

Vuosi lähestyy loppuaan. Ja mikä vuosi se olikin! Brexit, Trump ja vaikka mitä muuta draamaa. Tästä huolimatta indeksit huitovat juuri nyt ennätyslukemilla.

Silläkin uhalla, että sijoituspoiminnan tulokset näyttävät yleisen nousun takia kaikki liiankin hyvältä, niin ajattelin katsastaa tämän vuoden "topit ja flopit" salkkuun tehtyjen uusien sijoitusten suhteen (tähän en siis listaa ETF-kuukausisijoituksia tai lisäsijoituksia osto-ohjelmien mukaisesti tai muuten aiempiin kohteisiin).

Topit:
 • CRBN & VNQ: Alkuvuoden reippaasta kurssilaskusta tein ensimmäiset ostot kahteen ETF:ään. CRBN on globaali vähähiilinen indeksi-ETF ja VNQ sijoittaa jenkkien REIT-markkinalle. CRBN on noussut 18% ja VNQ n. 10 %.
 • Pihlajalinna: Ostin Pihlajalinnaa helmikuussa salkkuun hintaan 13,85 euroa/kpl. Sittemmin sote-kuviot ovat edenneet ja Pihlis on noussut ihan mukavasti. Tästä ostohinnasta nousua on reilut 33%.
 • Suomen Hoivatilat Oyj: Maaliskuussa osallistuin Suomen Hoivatilojen listausantiin. Merkkasin 400 kpl osakkeita hintaan 3,2 euroa/kpl, ja päivän hinta on 8,27 euroa. Nousua hurjat 158%! Olen kyllä tyytyväinen että merkkasin tätä tuplasti minimimerkinnän verran.
 • Stora Enso ja Consti: Kesäkuussa ostin Brexit:in aiheuttaneesta dipistä n. tonnilla sekä Storaa että Constia, joita olin seuraillut molempia jo aiemmin sillä silmällä. Stora on noussut tästä reilut 40 % ja Consti n. 30 %. Tämä osui hyvin kohdalleen.
 • YIT: Syyskuussa ostin YIT:tä uutena yrityksenä suomisalkkuun. Kurssinousua n. 10 %, eli "ihan ok".
 • Whole Foods Market: Tein marraskuun alussa pienehkön ostoksen (566 dollaria) Whole Foods -ketjuun. Nordnetilla oli menossa ilmaiskampanja, ja laitoin tähän kertyneet dollariosingot. Ostos oli onnistunut, nousua tässä vaiheessa reilut 17 %.

Flopit / vaisumpi kehitys:
 • Citycon: Sijoitin Helmikuussa Cityconiin ja tein kaksi pientä lisäostoa myöhemmin tänä vuonna. Kaiken kaikkiaan sijoitus plussalla 5% ja kvartaaliosingot juoksevat. Tämä ei sinänsä ole "floppi", mutta odotin ajoituksen puolesta vähän parempaa kehitystä. Osingot juoksevat jatkossakin, joten olen tähän silti tyytyväinen.
 • FM & VNM: Vaihdoin epäilyttävän kulurakenteen omaavan frontier-markkina-ETF:n DX2Z:n kahteen erilliseen ETF:ään. Valitsin iSharesin selkeän frontier-ETF:n (FM) sekä Vietnam-ETF:än. Ensimmäinen on plussalla n. 4% ja jälkimmäinen miinuksella n. 6%. Nämä jäävät salkkuun odottelemaan parempia aikoja. Ainakin hajautusmielessä toimivat hyvin, sillä liikkuvat eri suuntaan muun osakemarkkinan kanssa :)
 • Heeros Oyj: Osallistuin lokakuussa Heeroksen antiin. Listautumishinta oli 3,10 euroa /kpl ja kurssi kyykkäsi hyvin voimakkaasti nopeasti listautumisen jälkeen. Viime viikkoina kurssi on elpynyt ja tätä kirjoitettaessa kurssi on 3,13 eurossa, eli sijoitus kääntyi tässä vaiheessa jo pienelle plussalle. Verrattuna Suomen Hoivatilojen listausantiin tämä voidaan toisaalta laskea "flopiksi". Pitkä aikaväli näyttää miten tämän kanssa käy.
 • DXSV: Aloitin shorttaamaan euroalueen pitkiä valtionlainoja marraskuussa. Tässä vaiheessa sijoitus on pari prosenttia miinuksella, ja tarkoitus on laittaa lisää rahaa tähän piakkoin. Eurokorot alkavat jossain vaiheessa nousta joka tapauksessa. Tällä kertaa aion odottaa kärsivällisesti ja katsoa tämän kortin loppuun.

1 kommentti:

 1. Jos itse olisin noin hyvä stock pickeri niin tässähän olisi jo rikastunut =D

  VastaaPoista