tiistai 30. toukokuuta 2017

Osallistuin Silmäaseman osakeantiin

Osakeanteihin osallistuminen on monesti ollut kannattavaa, mutta listausten onnistumisen välillä on ollut tosi suuria vaihteluita. Viimeaikaisista listautujista en lähtenyt mukaan peliyhtiöiden (Next Games & Remedy) anteihin, enkä myöskään lämmennyt Kamuxin listautumiselle.

Lähiaikoina olen osallistunut Suomen Hoivatilojen sekä Heeroksen antiin. Näistä ensimmäinen sijoitus on todella reippaasti voitolla (listautumishinta on moninkertaistunut), kun Heeros taas jumittaa lähellä listautumishintaa.

Terveyssektori kiinnostaa minua sen pitkäaikaisten kasvumahdollisuuksien myötä - väestön ikääntyminen on eittämättä megatrendi. Olen siis lähtökohtaisesti kiinnostunut aina kun tällä sektorilla tapahtuu uusi listautuminen, kuten oli Hoivatilojen tapauksessa. Nyt käynnissä oleva Silmäaseman listautuminen osuu tälle sektorille, joten päätin lähteä tähänkin mukaan.

Listautumisannin alustava hintaväli on 6,20-7,60 euroa osakkeelta, ja lopullinen hinta selviää merkintäajan päättymisen jälkeen. Merkkasin 200 kpl osakkeita, jolloin kustannukseksi tuli 1520 euroa (rahoja palautetaan takaisin jos 7,60 euron maksimihinta ei toteudu).

Silmäaseman antia mainostetaan antiesitteessä seuraavasti:

Silmäasema on kotimainen yritys, joka tarjoaa maanlaajuisesti kaikki näkemisen ja silmäterveyden tuotteet ja palvelut. Silmäasema on johdon näkemyksen mukaan Suomen suurin yksityinen silmäleikkauksia tarjoava silmäsairaalaketju sekä toiseksi suurin optikkoketju 25,3 prosentin markkinaosuudellaan NÄE ry:n mukaan. Silmäaseman tavoitteena on olla markkinajohtaja optisessa kaupassa sekä silmien terveyteen liittyvässä sairaalatoiminnassa, mukaan lukien kaihi- ja taittovirheleikkaukset.

Silmäasema-ketjulla on Suomessa optisessa vähittäiskaupassa yhteensä 148 myymälää, joista 125 on omia myymälöitä ja 23 yrittäjävetoista myymälää, sekä 13 silmäsairaalaa. Tämän lisäksi Silmäasemalla on kahdeksan optisen kaupan myymälää Virossa. Silmäasema-ketjun palveluksessa työskentelee noin 1 000 näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista. Vuonna 2016 Silmäasema-ketjussa tehtiin noin 210 000 optikon näöntarkastusta, 190 000 silmälääkärin vastaanottoa ja yli 15 000 kaihi- ja taittovirheleikkausta. Silmäasema-konsernin liikevaihto oli 101,3 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja oikaistu käyttökate 12,0 miljoonaa euroa.

Silmäaseman strategiaan kuuluu toimipaikkaverkoston laajentaminen, vertailukelpoisen kasvun vahvistaminen sekä kannattavuuden parantaminen. Silmäasemalla on säännöllisesti päivitettävä toimipaikkaverkostosuunnitelma ja järjestelmällinen lähestymistapa uusien liikkeiden ja silmäsairaaloiden avaamiseen. Silmäasema tähtää vertailukelpoisen kasvun vahvistamiseen kehittämällä kokonaistarjontaa, toimipaikkakonseptia ja monikanavaisuutta sekä hyödyntämällä liiketoimintamalliaan, jonka tavoitteena on tarjota kaikki näkemisen, silmäkirurgian ja silmäterveyden tuotteet ja palvelut. Lisäksi näkemisen ja silmäterveyden markkinoiden odotetaan kasvavan muun muassa väestön ikääntymisen johdosta. Volyymien kasvaessa yhtiöllä on mahdollisuus hyödyntää skaalaetuja ja tuottavuuden nostamisen kautta parantaa suhteellista kannattavuutta entisestään.


Taloudellista informaatiota on melko paljon tarjolla, ja en ala analysoimaan sitä tässä sen tarkemmin. Mm. Arvopaperi-lehden kaksi erillistä juttua perkaa osakeannin lukuja melko syvällisesti. Silmäasemaa kuvataan yhdessä jutussa kannattavaksi kasvajaksi ja toisessa annin hinnoittelua arvioidaan kohtuulliseksi.

Nyt odottelen mielenkiinnolla että saanko arvo-osuustilille koko merkatun määrän osakkeita. Tässä tapauksessa uskoisin näin, sillä osakeannin yhteydessä pääomasijoittaja Intera tekee myös osakemyyntiä. Katsellaan!

9 kommenttia:

  1. Olisi itsekin tarkoitus osallistua Silmäaseman antiin, mutta salkku Nordnetissa.Nordeaan voisi ao tilin avata mutta ärsyttää maksaa 1,95 e kk jos ei tee 3 kk yhtään kauppaa.Miten itse pyrit Op:ssa välttämään nuo kulut.Ostatko Esim.jotain vain pienellä summaa jotta kulut pysyvät 0.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla että OP:n ja Nordean asiakkailla on vain helpompi tapa, mutta kyllä osakeannit yleensä onnistuvat kenelle tahansa. Ja niin tässäkin tapauksessa. Tuolta nettisivuilta löytyy kohta "Muut kuin Nordean tai OP:n asiakkaat"

      Olen OP:ssa omistaja-asiakas ja siellä on muutakin asiointia. Suomisalkun parin euron kuukausittainen hallinnointi on mennyt OP:n bonuksilla. Kokonaisuudessaan tämä n. 30 euroa vuodessa ei ole aiheuttanut siis stressiä :)

      Poista
    2. Minulla on OP:ssa tasan yhtä arvopaperia (ironisesti Nordeaa...), ja OP:ssa ei säilytys maksa mitään, jos on vain yhtä arvo-osuutta säilytyksessä. Olen tosin myös OP:n asiakas (palkka, lainat jne), joten bonuksillahan se "kuittaantuisi", jos kuluja tulisi (mutta jollainhan se pankki ne bonukset asiakkaalla maksattaa...).

      Toisekseen, Nordeassa minulla on tili ainoastaan alhaisten kaupankäyntikulujen vuoksi. Siellä pitää tosiaan tehdä vähintään se yksi kauppa kvartaalissa, jotta ei tartte maksaa säilytyksestä. Minulle tämä sopii. Sen sijaan siitä, että on pankkitili siellä, joutuu maksamaan 2 Euroa kuussa (ilmeisesti en joutuisi maksamaan, jos olisi laajempi asiakkuus siellä).

      Poista
  2. Minä puolestani jätin annin väliin. Kirjoitin blogiini miksi: http://rahamias.blogspot.fi/2017/05/silmaasema-ei-saa-rahojani.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahamiäs:

      Sinulla on ihan hyviä pointteja siitä, miksi annin olisi voinut jättää väliin. Itsekin pohdiskelin näitä asioita. Tuo pääomarakenne ja velkaisuus on ilmeisesti tyypillistä pääomasijoittajan omistuksille, ja se kevenee listausannissa saadun rahoituksen myötä.

      Pitkän aikavälin prospektit käänsivät oman päätökseni positiiviseksi. Itse en hae pikavoittoja juuri koskaan, vaan voin mielelläni odottaa muutaman vuoden ja sitten arvioida tämän sijoituksen onnistumista. Voi olla että tätä saisi sitten pörssistä halvemmalla annin jälkeen. Tai sitten ei. Katsotaan :)

      Poista
  3. Soitin Nordeaan, kuulemma Op:n sivuilla pystyy tekemään niin että menee anti suoraan Nordnettiin.Pistävät linkin minulle suoraan.Eli ei tarvinnut avat ao tiliä Nordeaan jotta sain annit suoraan Nordnettiin.

    VastaaPoista
  4. Silmäaseman anti on ylimerkitty moninkertaisesti, ja anti keskeytettiin tänään. Saattaa tulla nousua merkintähinnasta, mutta toisaalta saatan saada pienemmän erän merkattua kuin mitä oli tarkoitus. En ole yllättynyt ylimerkinnästä, sillä kyseessä on melko tuttu brändi ja terveydenhoitoala vetää.

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/silmaaseman-anti-ylimerkitty-moninkertaisesti/v8Ep2i28

    VastaaPoista
  5. Merkkasin myös tänään aamulla 600kpl, ja otin selkeän tietoisen riskin. Nirjoittelin edellisessä postauksessani listautumisten potentiaalista, niin pakko niitä on myös koittaa pelata. Jännä nähdä, et miten pieni osuus noita nyt tulee.. :)

    VastaaPoista
  6. Merkkasin itsekin 200 kpl.Nordnetissa näyttää tulleen vain 111 kpl.Harmi homma ettei koko summaa saanut merkityksi.

    VastaaPoista