maanantai 3. kesäkuuta 2019

Pieniä lisäostoja: Nordea ja Stora Enso

Olin vielä huhtikuussa hieman "huolissani" siitä että osakemarkkinoilla ei meinaa tulla romahdusta sitten millään (kts. merkintä). No, tämän jälkeen onkin sitten tapahtunut paljon ja markkinamyllerrys on nyt käynnissä. Syynä tähän ovat kauppapoliittiset jännitteet USA:n ja Kiinan välillä, sekä nyt myös uudet tullitariffit USA:n ja Meksikon välillä. Näyttää siltä että Trump saa kuin saakin muurinsa - joskin tässä tapauksessa kyseessä on tullimuurit.

Ostin tänään kaksi pientä erää kotimaisia osakkeita jotka ovat laskeneet tänä vuonna salkussani erityisen paljon. Tein lisäostot Nordeaan (47 osaketta hintaan 6,31/kpl) ja Stora Ensoon (32 R-sarjan osaketta hintaan 9,25/kpl). Parin päivän päästä toteutuvat myös Nordnetin kautta 1500 euron kuukausittaiset ETF-ostot, joten lisäsijoituksia tulee nyt mukavasti halventuviin kursseihin.

Vaikka odotankin innolla osakemarkkinoiden väliaikaista halpenemista hyvien ostopaikkojen toivossa, en näe näissä kauppasotakuviossa paljonkaan hyvää. Reaalitalouden sakatessa isommin tapahtuu huonoja asioita muutenkin kuin osakekursseissa. Toivotaan siis että tilanne tältä osin paranee, vaikka nyt näyttää siltä että huonompaan suuntaan ollaan menossa.

Oma strategiani mahdolliseen kesä-aleen on "wait & see". Käteiskassassa olisi 30 Keuroa uusille sijoituksille, joten lisäostot halpeneviin kursseihin ovat varsin todennäköisiä. Toisaalta reaalitalouden ongelmien pahentuessa kurssilasku voi olla myös varsin pitkä, eli en halua hätiköidä. Lisäksi minua kiinnostaavat edelleen ensi vuoden alussa avattavat osakesäästötilit. Uusi hallitus ei ainakaan minun tietojeni mukaan ole tekemässä mitään luvatulle osakesäästötilille, joskin tätä varmistusta pitää vielä odottaa. Olisi mukava laittaa ensi vuonna alulle verovapaalla uudelleensijoittamisella ryyditetty "osinkosalkku" - eli käytännössä oma suomirahasto :)

4 kommenttia:

 1. Hyvän kokoinen varakassa sinulla odottamassa sopivaa ajankohtaa tehdä suurempia ostoksia. Minun tilini näyttävät tasaisesti nollaa euroa ja lisäostot tehdään kerran kuussa, aina kun tuet tulevat maksuun. Itse aion turvautua superluottoon kun aika on sopiva tai oman pankin tarjoamaan sijoituslainaan.

  Miten olet määritellyt ostotasot tai hankintojen suuruudet kun alat tekemään suurempia sijoituksia? Kuten kirjoitit voi laskukausi olla yllättävän pitkä ja koetellaan hermoja kestää kyydissä, puhumattakaan että uskaltaisi laittaa lisää panoksia tuossa tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Olen silloin tällöin harrastanut osto-ohjelmia kurinalaisuuden säilyttämiseksi. Tällä kassalla on tosiaan riskinä että innostuu ostamaan kaikenlaista ja sitten se 30 Keuroakin laskee vielä pitkään muiden mukana...

   Luulenpa että odottelen vielä sitä, että jonkinlainen isompi lasku alkaa jossain vaiheessa ja sitten lanseeraan osto-ohjelmat muutamaan keskeisimpään salkun kivijalan muodostamaan ETF:ään. Näiden lisäksi sitten varmasti tulee fiilispohjalta mm. osakepoimintoja.

   Poista
 2. Laittaa 30k säästötilille, jossa 2% korko niin tienaa jo 600 vuodessa. Hyödyllisempää kuin makuuttaa rahoja salkussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Olen pitänyt noita rahoja pienikuluisessa ja -riskisessä korkorahastossa. Tuotot olleet tosin sen mukaisia :)

   Poista