lauantai 25. tammikuuta 2020

Salkun uusi asento OST:n jälkeen: Pääoma 366k

Aloitin uuden vuosikymmenen räväkästi ja laitoin saman tien vuoden alussa osakesäästötilille täyden 50 000 euroa ja sijoitin sen myös kokonaan viiteen osakkeeseen. OST:ltä löytyy noin tasaosuuksin Titaniumia, Cityconia, L&T:tä, Konecranesia ja UPM:ää. Tilille kuuluu ihan hyvää, OST:n kokonaispääoman ollessa 51 122 euroa. Erityisesti Titanium on ollut nosteessa, UPM:ssä taas laskua.

50k lisäsijoitus näkyy salkussa varsin suurena hyppäyksenä ylöspäin. Nyt kun päivitin luvut, niin sijoitussalkun koko pääoma on noussut 366 802 euroon. Sijoituksia on tehty 238 398 edestä. Puhdasta voittoa on kertynyt yli 128 keuroa, ja lisäksi yli 20 keuroa osinkoja ja myyntivoittoja.

Asetin 2018 vuoden joulukuussa tavoitteeksi puolen miljoonan salkun viidessä vuodessa, eli vuoden 2023 loppuun mennessä. Tuolloin oli kasassa siitä summasta alle puolet, 234 keuroa. Nyt vähän yli vuosi myöhemmin salkun koko on siis yli 130 000 euroa tuota summaa suurempi, joten kohtalaisen hullulta kuulostanut tavoite on tullutkin yllättävän lähelle! Toki osa tästä noususta johtuu siitä että laitoin käteiskassan melkein kokonaan OST:lle. Yhtä kaikki, salkun koko on noussut merkittävästi ja puoli miljoonaa on "vain" 134 keuron päässä :)

OST:n avaamisen jälkeen salkun allokaatio muuttui kohti osakepoimintojen korostumista. Nykyinen allokaatio kuvattuna alla. Osakepoiminnat ovat reippaassa ylipainossa tavoiteallokaatiooni nähden (45 % vs 30 %). Vastaavasti indeksi/rahastosijoitukset (20 + 20 + 20 %) ja korkosijoitukset (10 %) ovat pienessä alipainossa. Tavoiteallokaatio on toki vain itse päättämäni väline sijoitusten suunnitteluun, joten ei tätä voi nyt ongelmaksi ottaa. Sen verran kuitenkin, että lähivuosien sijoitukset osunevat pääasiassa ETF:iin ja erilaisiin rahastoihin.

4 kommenttia:

 1. Oho
  No onnea vain noiden viiden osakkeen kanssa.
  Itse en usko, että yksikään noista kykenee kasvamaan kunnolla tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnen toivotuksista :)

   Mitä tarkoitat sillä että yksikään noista ei kykene kasvamaan kunnolla? Tarkoitatko tuloskasvua vai esim. osakekurssin kasvua?

   Itse pidän arvo-osuustilillä niitä sijoituksia, joissa oletan osakekurssissa olevan suuren nousupotentiaalin (mm. Neste, Microsoft & Hoivatilat ovat salkussani olleet tällaisia).

   Osakesäästötilillä pidän osakkeita, jotka maksavat korkeaa osinkotuottoa. Sijoittelen ne sitten uudelleen ilman verovaikutusta takaisin samoihin tai muihin osakkeisiin. Osinkotuotto on noissa OST-sijoituksissa tällä hetkellä 4-7% osakkeesta riippuen. Vaikka osakekurssit eivät nousisikaan, minulle riittäisi näiden osinkojen uudelleensijoitus ihan kelvolliseen tuottoon. Puhumattakaan siitä jos osingot nousevat ajan yli.

   Toki voi olla että yksikään noista viidestä ei kykene kasvattamaan osinkotuottoaan tulevaisuudessa, tai jopa joutuvat laskemaan sitä. Aika näyttää. Itse uskon että tuolla viiden osakkeen portfoliolla osinkosumma tulee pitkällä aikavälillä nousemaan. Eli palataanpa asiaan tulevien vuosien varrella :)

   Täällä lisää ajatuksia asiasta:

   https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2020/01/osakesaastotili-4-ensimmaista-sijoitusta_2.html

   Poista
 2. Osaatko tarkemmin sanoa, että mihin tulet jatkossa sijoittamaan rahastojen ja ETF:n osalta? Onko strategia enemmän kohdistunut koko markkinaan, eli esim. EUNL ja IS3N vai haetko ennemmän painotusta eri sektoreille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1500 euroa joka kuukausi eurooppaan ja kehittyville markkinoille. Nämähän ovat vielä suhteessa edullisia mm. jenkkilään verrattuna. Tässä tarkemmin: https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2019/02/etf-kuukausisijoitusten-korotus.html

   Lisäksi Seligson Pharmaan pieni sijoitus kuukausittain.

   Poista