maanantai 6. huhtikuuta 2020

Tuleeko uusia pohjia, oliko tämä kuolleen kissan pomppu? Varautumismyynti x 2

Mielestäni markkinat käyttäytyvät hyvin erikoisesti. Isoimmasta koronakuopasta on palauduttu jo melko paljon ja tänäänkin on ollut hurjahko nousupäivä. Volatiliteetti kuuluu toki laskumarkkinoiden luonteeseen, mutta silti vähän ihmetyttää. 

Näyttää siltä että kursseja nostavat hyvät uutiset epidemian taltuttamisessa eri puolilla maailmaa. Vaikka koronakriisi saataisiin jotenkin hallintaan, niin taloudelliset vaikutukset ovat silti todella suuret. Miksi nämä eivät näy jenkkilän kursseissa? Esimerkiksi S&P500 on suunnilleen samoilla tasoilla kuin 2008 huhtikuun alussa. Tuohon aikaan yritykset murskasivat tuottoennätyksiä ja tulevaisuus näytti auvoisalta. Miksi siis olemme tänään samoilla tasoilla? Omalla logiikalla tämä ei aivan avaudu... 

Uskon että on merkittävä mahdollisuus että olemme "kuolleen kissan pompun" huipulla tai lähellä sitä. Ja sitten taas päästään alamäkeen. En yleensä harrasta ajoitusta, mutta nyt tekee mieli kokeilla pienillä panoksilla.

Myin tänään pois omistukseni FM-ETF:ssä (Frontier-markkinat) sekä BYND:issä (Beyond Meat). Ensimmäisessä tuli tappiota n. 500 euroa, jälkimmäisessä sain suurinpiirtein omat takaisin. Näistä myynneistä tuloutui käteiskassaan 4500 euroa lisää odottamaan uusia pohjia. Käteiskassa on nyt suurinpiirtein 30 keuroa, eli suurinpiirtein 10% salkun arvosta. Ei siis hurjan paljon, mutta ainakin tulee hyvä mieli että rahaa on jäljellä jos markkinat halpenevat.

Mitä jos uusia pohjia ei tule? Itseäni tämä ei haittaa, koska sijoitusomaisuutta joka voi nousta ja palautua koronakuopasta on ihan riittävästi.

Mitä muilla mietteitä tähän? Onko isoimmat laskut jo nähty vai löytyvätkö pohjat vielä alempaa?

2 kommenttia:

  1. Ite luulisin, että uudet pohjat nähää vasta, jos isojen pankkien vuoden 2020 Q3- ja Q4-kvartaalien näkymissä tehää merkittäviä (negatiivisia) muutoksia. Maaliskuun alkupuolellahan jo tän vuoden Q1-sekä Q2-kvartaalien osalta markkinanäkemyksissä heitettiin kirves kaivoon ja povattiin jo kvartaaleille globaalia taantumaa ja jopa lamaa. Tällä hetkellä eletään Q3- ja Q4 elpymisen toivossa. Esimerkiksi tämän hetken USA:n karseilla työttömyysluvuilla näyttää olevan hyvin vähäinen vaikutus markkinoihin. Jos Q3- ja Q4-kvartaalien elpyminen saa seuraavissa 2020 markkinakatsauksissa kolauksen, lähtölaukaus alaspäin on varma.

    VastaaPoista
  2. Olen täysin samaa mieltä kanssasi markkinoiden erikoisesta käyttäytymisestä, maaliskuun alussa lähdin liian nopeasti ostamaan osakkeita, ja näpithän siinä sitten paloivat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. En odottanut koronasta niin suurta shokkia kuin se on ollut, olisi pitänyt etsiä omat lehmänhermot osakeostoja ajatellen.

    Yhdyn näkemykseesi "kuolleen kissan pompusta” ja uskon, että markkinat kokevat vielä yksi tai kaksi liikettä alaspäin. Mutta juuri nuo positiiviset uutiset epidemian taltuttamisesta saattavat antaa jotain boostia osakekursseille. En kuitenkaan aio osakkeita tämänhetkiseltä pohjalta, joten jatkan osakkeiden ostamista pienissä erissä.

    Yhdysvaltain johto ja Trump kielsivät koko alkuvuoden ajan tämän ongelman vakavuuden. Vielä viime viikollakin Trump sanoi, että bisnekset voitaisiin avata pääsiäisenä. Nyt tilanne siellä pahenee päivä päivältä, joten jää nähtäväksi, kuinka pahasti USA:n tilanne vaikuttaa maailman talouteen, joka nyt muutenkin alkaa olla melko heikossa hapessa.

    Jos uusia pohjia ei näy, ei se itseänikään juuri haittaa, sillä sijoitusomaisuutta, joka voi palautua tästä tilanteesta on riittävin määrin.

    VastaaPoista