torstai 22. lokakuuta 2020

En sijoita enää Eurooppa-indekseihin - ja alan pikkuhiljaa aktiivisemmaksi sijoittajaksi

Olen viime aikoina tehnyt pohdintaa siitä, minkälaista sijoitustoimintaa haluan harrastaa tulevaisuudessa.

Salkku ylitti hiljattain 400k rajan ja tästä tekemääni postaukseen tuli paljon hyviä kommentteja. Lähtökohtana on että 500k sijoitusomaisuus on tavoitteena ja sen jälkeen on aika muutoksille.

Mutta miksi odottaa, muutoksen voi toki aloittaa jo 400k salkulla :)

Yksi keskeisistä muutoksista on se, että aion alkaa entistä aktiivisemmaksi sijoittajaksi. Tämä ei tarkoita niinkään treidaamista, vaan ennemmin tarkempaa ajoittamista ja uusien sijoituskohteiden valintaa. Salkun tukijalka on muurattu vahvasti erilaisilla indeksituotteilla ja hyvillä yhtiöllä varsinkin Suomesta, Saksasta ja jenkkilästä. Jossain vaiheessa aion siirtyä tekemään lisäsijoituksia pelkästään "harkinnan mukaan" ja luovun pääasiassa kuukausittaisesta sijoittamisesta.

Ihan vielä en aio tehdä näin radikaalia muutosta. Mutta jostain on aloitettava. Poistin Nordnetin kk-säästöohjelmasta Eurooppa-ETF:n (LYP6) ja myin samalla nykyisen position mitä oli kertynyt vasta 1500 euron edestä. 

Minulla on Eurooppaa indeksituotteiden (DXET & DX2J & ZPRP) kautta n. 50k eurolla mikä on ihan riittävästi pidemmälläkin aikavälillä. En nimittäin ole kovin vakuuttunut Euroopan kilpailukyvystä jatkossa - USA ja varsinkin Kiina dominoivat näkemykseni mukaan tulevaisuudessa. Jätän kuitenkin nämä edellä mainitut ETF-sijoitukset salkkuun jatkossakin.

Jatkossa teen 1500 eurolla kk-sijoituksia. Tämä on vähennys tähän asti pyörineestä 2000 e/kk tahdista ja samalla pieni siirtymä poispäin kk-sijoituksista aktiivisemman poiminnan ja ajoittamisen suuntaan.

Voi olla että tämä uusi suunta ei ole järkevä - markkinoitahan on erittäin vaikeaa ajoittaa! Mutta toisaalta salkku alkaa olla jo sen kokoinen että en koe tarpeelliseksi jatkaa sen tasaista kasvattamista loputtomiin. Viimeistään 500k kohdalla siirryn kokonaan vapaaseen "poiminta-moodiin", siihen asti annan kk-sijoitusten rullata jossain muodossa.

2 kommenttia:

 1. Viime aikoina (pari viime vuotta) volatiliteetti on kasvanut huimasti. Tarjonnee taas paikkoja hyville salkunhoitajille tai yksityisille aktiivisijoittajille.

  2010-2017 oli ihan turha yrittää sooloilla, mutta nyt on ollut sen verran mäkistä touhua, että moni fiksu/rohkea/onnekas on tehnyt kunnon tilejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Itseäni on aika kiehtonut ostojen ajoitus ja olisi kivaa panostaa tähän vähän enemmän. Mitään takuuta siitä ei ole että tästä saisi jotain ylituottoa.

   Mutta toisaalta 0,4 Meur salkku liikkuu indeksinomaisesti alas ja ylös, joten lisäostot eivät sikäli helposti "pilaa" markkinatuoton saavuttamista. Lähitulevaisuudessa minulle toimii yhdistelmä kk-sijoitukset + kohdistetut ostot silloin kun tilanne vaikuttaa sopivalta. Pidemmällä aikavälillä ehkä tosiaan pelkästään kohdistetut ostot.

   Poista