maanantai 21. kesäkuuta 2021

Virala Acquisition Company - arpa on heitetty

Olin jo päätynyt sille kannalle etten osallistu Virala Acquisition Companyn (VAC) osakeantiin. Markkinatunnelma on melko euforinen ja Suomen ensimmäinen SPAC on selkeästi tämän aikakauden tuotos. Onnistuin suostuttelemaan itseni kuitenkin mukaan.

Koska VAC on liikkeellä ensimmäisenä, ja mukana hyvin nimekkäitä sijoittajia joilla on omatkin rahat pelissä, niin mitenkään tuhoontuomittu yritys tämä ei ole.

Kyllä, kyseessä on tyhjä arpa - siitähän SPAC:eissa on kyse. Toisaalta, tässä on mahdollisuus päästä mukaan pääomasijoittajien kyytiin. Ensimmäisellä SPAC:illä riittänee hyvin myös mistä valita, siinä missä mm. jenkkilässä SPAC-markkinat ovat varsin kyllästetyt ja hyvät ostokohteet harvemmassa kuin niitä kalastelevat SPAC:it.

Karo Hämäläinen kirjoitteli näistä positiivisista puolista Taloustaidon blogissa. Olen Karon kanssa samaa mieltä, että tässä laitetaan rahaa likoon sen puolesta, että VAC:in porukat osaavat skriinata hyviä sijoituskohteita.

Tässä kaikessa palaa rahaa, ja kuviota voi kritisoida hyvistä syistä. Tyhjä arpa mihin sijoitetaan rahat max kolmeksi vuodeksi ja jossa palaa rahoja kuluihin (max 10% sijoituksen arvosta), on toki hankalasti arvioitava sijoituscase. Omavaraisuushaaste kirjoitteli näistä negatiivisista puolista hiljattain.

Itselläni on sen verran riskinsietokykyä ja pioneerihenkeä että lähdin tähän mukaan. Sama ei toteudu välttämättä kun Helsingin pörssiin listataan toinen - tai kahdeskymmenes - SPAC. Aika näyttää miten tässä käy.

Ainiin, sijoitussumma. Laitoin 2000 euron panoksen (minimi 500 euroa). Katsotaan mitä sieltä tulee. Ja erityisen kiinnostavaa on nähdä, miten osake tulee treidaamaan pörssissä: yli vai alle 10 euroa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti