perjantai 23. lokakuuta 2009

Sijoitusstrategia ja tavoiteallokaatio

Useimmat puolueettomat lähteet todistavat, että tärkein salkun tuottoon vaikuttava tekijä on allokaatio eli omaisuuslajien jakautuminen salkun sisällä, eikä esim. osakevalinta. Salkun allokaatiota miettimällä voidaan vaikuttaa tuottopotentiaaliin ja varianssiin merkittävästi.

Keskeisenä periaatteena tässä on tietysti sijoittajan ainut ilmainen lounas eli hajauttaminen. Sopivalla salkun allokaatiolla voidaankin saavuttaa "hallittua" tuottoa ottamalla sopivasti riskiä eri omaisuuslajeissa. Tätä ajattelutapaa voi hyödyntää mainiosti buy-and-hold -tyyppisessä sijoittamisessa. Oheisen linkin takaa löytyy aiheesta mainiota pohdintaa.

Oma sijoitusstrategiani on "indeksointi ja passiivinen stock picking", käyttääkseni kohti taloudellista riippumattomuutta -blogissa esiteltyä kategorisointia.

Strategiasta johdettu keskipitkän aikavälin tavoiteallokaationi on seuraava:

40 % Osakkeet
Tämä on siis se stock pickin -osuus, jossa otan näkemystä markkinoihin valikoimalla mielestäni houkuttelevia (arvo tai kasvu -periaatteella) osakkeita. Tällä hetkellä tämä osuus on erittäin yliedustettu (yli 80%), sillä innostuin keväällä halvoista kotimaisista osakkeista. Myöhemmin saatan hankkia osakkeita myös kotimaan rajojen ulkopuolelta.

20 % Kehittyvät markkinat
Kehittyvien markkinoiden tuottopotentiaali on suuri, mutta riskitkin ovat suuria. Siksi olen suunnitellut kehittyvien markkinoiden osuudeksi kahtakymmentä prosenttia. Tähän kategoriaan kuuluvat minulla myös ns. frontier-markkinat, joihin olenkin jo sijoittanut ETF:n kautta. Yleensäkin olen suunnitellut käyttäväni pääasiassa ETF:iä kehittyville markkinoille sijoittamiseen.

10 % Puhdas energia
Puhtaan energian ottaminen mukaan näinkin isolla osuudella edustaa minulle teemasijoittamista, "statementtia", ja pyrkimystä hyötyä yhdestä tulevaisuuden suurimmista megatrendeistä. Olen jo pienellä siivulla mukana tässä kategoriassa iSharesin Global Clean Energy ETF:än avulla.

10 % Pienyhtiöt
Small cap -yhtiöihin (arvo)sijoittaminen on tutkitusti ollut pitkällä aikavälillä hieman tuottoisampaa kuin suuriin yhtiöihin. Tähän kategoriaan aion sijoittaa esim. yhdysvaltalaisiin tai eurooppalaisiin yhtiöihin kohdistuvalla ETF:llä.

20 % Korkosijoitukset, raaka-aineet, kiinteistöt
Nämä sijoituskategoriat korreloivat osakemarkkinoiden kanssa välillä jopa negatiivisesti, joten näiden mukanaolo pienentää salkun heilahtelua tuntuvasti. Korkosijoituksia alan lisäämään muutaman vuoden sisällä. Raaka-aineissa olenkin jo pienellä sijoituksella (kts. pohdintojani raaka-aineista tästä).

Tähän allokaatioon aion siis jatkossa suunnata sijoituksiani. Tämänhetkisen tilanteen johdosta (yli 80 % suomalaisissa osakkeissa) tulevat sijoitukset ovat hyvin ETF-painoisia. Jos kuitenkin näen houkuttelevia ostotilaisuuksia yksittäisissä osakkeissa, niin toimin toki tilanteen mukaan.

3 kommenttia:

 1. Minä en ole koskaan ymmärtänyt näitä 'raaka-aine' -sijoituksia. Raaka-aineet eivät itsessään tuota yhtään mitään, tai tuottavat, tappiota varastointikustannuksen mielessä.

  Näenkin raaka-ainesijoitukset puhtaasti spekulatiivisina sijoituksina vailla todellista tuottopotentiaalia (=nollasummapeli).

  VastaaPoista
 2. Olen osittain samaa mieltä. Siksi olenkin mukana raaka-aineissa vain hyvin pienellä osuudella, ja siinäkin kohteena on "hedge"-rahasto. Kyseessä on siis todellakin spekulatiivinen sijoitus, jonka roolina on lähinnä toimia inflaatiosuojana ja salkun varianssin pienentäjänä.

  Saatan tosin myydä senkin jossain vaiheessa pois, spekulaatiomielessä kun ollaan :)

  VastaaPoista
 3. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
  Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

  VastaaPoista