perjantai 14. tammikuuta 2011

Clean energyä halvalla

Moni osake ja indeksi on kallistunut viimeisten vajaan kahden vuoden aikana melkoisesti. Osake- tai indeksipoiminta on täten ollut varsin helppoa, sillä käytännössä kaikki vuonna 2009 tehdyt ostokset ovat tuhdisti plussalla.

Yksi harvoista poikkeuksista on ns. puhtaan energian osakkeet. S&P Global Clean Energy -indeksi matelee lähellä finanssikriisin pohjalukemiaan (klikkaa alla oleva kuva suuremmaksi).
Indeksiin kuuluu 30 kpl puhtaan energian yrityksiä ympäri maailmaa, mm. seuraavat:

First Solar (USA, aurinkoenergiaa)

Vestas Wind Systems (Tanska, tuulivoimaa)

Trina Solar (Kiina, aurinkoenergiaa)

Empresa Nacional de Electricidad (Chile, tuuli- ja vesivoimaa)

Kun rakensin salkkua finanssikriisin keskellä, hankin kolmeen otteeseen tätä indeksiä seurailevaa ETF:ää (iShares S&P Global Clean Energy, tikkeri IQQH Dextrassa). Ajattelin tuolloin tekeväni hyvät kaupat. Lyhyellä tähtäimellä näin ei todellakaan näytä käyneen. Välillä indeksi lähti pikkuhiljaa nousemaan, mutta mm. kansainvälisen ilmastokokouksen pettymysten jälkimainingissa indeksi on hiipunut lähelle finanssikriisin pohjatasojaan.

Ilmastonmuutosteema ja siihen sijoittaminen ei olekaan lyhyen tähtäimen hommaa. Ennen pitkää uskon tämänkin indeksin lähtevän nousuun, kunhan muu talouskriisi alkaa helpottaa ja kansainvälinen yhteisö alkaa taas kiinnostua ympäristöasioista. Juuri nyt tuntuukin olevan varsin edullinen oston paikka. Näiden ajatusten siivittämänä lisäsinkin salkkuun tänään 200 kpl ko. ETF:ää entisten lisäksi.

Nyt ei kunnon tuottoihin tarvitakaan muuta kuin aikaa, mahdollisesti paljonkin. Seurataan tilannetta seuraavien vuosikymmenten varrella :)

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen Etf. Voisin itsekin harkita tämän ottamista salkkuuni. Uskon myös että kunhan tässä mennään ajassa eteenpäin hieman ja valtioiden velkakriisit hieman "loittonevat" alkaa taas uusi kierros näissä ilmastotalkoissa. Oletko muuten selvitellyt mitkä osakkeet ovat vetäneet ETF:ää eniten alaspäin viimeaikoina? Ainakin Vestaksella on ollut vastatuulta. omistan pienen siivun 165DKK hankintahinnalla, ja lisää olisi tarkoitus ostaa, mutta hinta lähti nousuun vähän ennakoitua nopeammin.

  VastaaPoista
 2. Niin ja vielä lisäksi, onko tietoa Clean energyn tämän hetkisistä tunnusluvuista?

  Voisin myös suositella yhtä toista EFTää, jota tosin en vielä ole ostanut, mutta on harkinnassa. PXR, Powershares emerging markets infrastructure portfolio. Omistaa firmoja joilla on paljon liikevaihtoa kehittyvillä markkinoilla m.m. kaivos, rakennus, konepajapuolella. Liikevaihdon hajautusta löytyy ihan kivasti (Kiina, Intia, Brasilia ym), eli painopiste ei ole missään tietyssä maassa. Mielestäni hyvä jos jokin poliittinen kriisi tai vastaava "force majeour" iskee johonkin tiettyyn maahan. Ajatus kehittyvien maiden infrastruktuuriin sijoittamisesta kiehtoo ainakin minua.

  VastaaPoista
 3. Tomahawk:

  Melkein kaikki clean energy -alat ovat olleet alamaissa, Vestakseen olen itsekin kiinnittänyt huomiota. Jos clean energy-teema kiinnostaa, niin onhan tällainen ETF aika kätevä vs. yksittäiset osakkeet. Itselläni ei ainakaan ole aikaa tai resursseja seurata yksittäisiä yrityksiä tällä sektorilla.

  Täältä löytyy tunnuslukuja ja infoa ko. ETF:stä:

  http://de.ishares.com/en/rc/funds/IQQH

  Toi PXR vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta ja toisi hyvää hajautusta moneenkin salkkuun. Se vaan näyttää tällä hetkellä aika kalliilta (kuten suomalaisetkin konepajat). Ehkä seuraavasta dipistä mukaan halvalla?

  VastaaPoista
 4. Ajattelin jotain perus P/E, P/B, ROE% lukuja. En löyänyt noilta sivuilta, ehkä olen huono lukemaan/etsimään... :)

  Ihan hyvä tapa hajauttaa todellakin tämän IQQHn kautta. Itse olen miettinyt hieman Trina Solarin analysoimista, se voisi olla se "yksittäinen lappu" jonka ottaisin salkkuuni Vestaksen kaveriksi. Trina näyttää olevan tänään 6% nousussa.

  PXR voi olla tällä hetkellä hieman kallis, tai no jos kehittyvillä markkinoilla vallitsisi tästä eteenpäin 5-10 vuoden bullmarket niin hinta on varmaankin halpa... P/E luku taitaa olla noin 14-15 paikkeilla. Uskon pidemmän aikajakson potentiaaliin (kuten aiemmin totesin), mutta on totta että juuri tällaiset yritykset laskevat varmaan suhteessa eniten kun kurssit joskus lähtevät laskuun. Dipistä mukaan tai ajallisesti hajauttaen, siinä voisi olla sotasuunnitelma...

  VastaaPoista
 5. Jenkeissä vastaava clean energy -ETF on tikkerillä ICLN ja iShares kertoo ko. tuoteen sivuilla vähän laajemmin noi tunnusluvut, eli:

  P/E 23
  P/B 1.8

  http://us.ishares.com/product_info/fund/overview/ICLN.htm

  En tiedä voiko noiden tunnuslukujen perusteella päätellä kovin pitkälle ostoajankohdan kannattavuutta tässä tapauksessa. Mitä mieltä olet?

  VastaaPoista