keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Osinkovuosi 2010 ja ajatuksia tälle vuodelle

Kun vuodenvaihde ei ole vielä liian kaukana, ajattelin summata osinkovuoden 2010. Siitä ei olekaan kovin paljon kerrottavaa: osinkoja tuli yhteensä 615 euroa verojen jälkeen, joista 574 euroa kotimaisista osakkeista ja loput 41 euroa ETF:istä. Luku on huomattavan pieni, joka johtuu mm. varovaisista osingonmaksukäytännöistä yritysten toipuessa talouskriisistä.

Tälle vuodelle odotan saavani osinkoina tuon summan vähintään tuplana. Tämä johtuu salkun kasvaneesta pääomasta sekä yritysten parantuneista tuloksista, joista on varaa maksaa enemmän ulos kuin viime vuonna. Lisäksi kotimaiset osingonmaksajat saattavat ennakoida mahdollista pääomatuloveron nousua maksamalla enemmän osinkoja kuin ilman verouhkaa.

Omaan sijoitusstrategiaani kuuluu pitkäjänteinen salkun rakentaminen ja osingot eivät sinänsä ole mikään edellytys tälle. Osingoista koituu minulle turhaan veroseuraamuksia, semminkin kun käytännössä sijoitan ne suoraan takaisin salkkuun. Tästä syystä olen valikoinut salkkuun joitakin osingot uudelleen sijoittavia ETF:iä.

Toisaalta erittäin pitkällä aikavälillä osingoista saatava tulovirta voi muodostua yhdeksi varteenotettavaksi tulonlähteeksi - viimeistään siinä vaiheesssa kun osinkoja tulee enemmän kuin on halukkuutta tehdä lisäsijoituksia esimerkiksi vuositasolla. Käytännössä tällainen tilanne ei toteudu omalla kohdallani ihan heti, ei ainakaan tällä vuosikymmenellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti