keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Ostot jatkuvat: Sponda

OMX-H on niitä pörssejä, jotka ottavat epävarmuuden aikana eniten takkiinsa. Näinä aikoina onkin syytä poimia salkkuun hetkellisesti alihinnoiteltuja kotimaisia yrityksiä.

Yksi salkkuni kulmakivistä on ollut Sponda. Ostin sitä aiemmin finanssikriisihinnoilla ja nousua on tullut ihan mukavasti. Lisäksi Sponda on vuoden 2009 nollaosingon jälkeen nostanut joka vuosi osinkoaan seuraavasti:

2009: 0
2010: 0.12
2011: 0.15
2012: 0.16

Spondan viimeisin tilinpäätös kertoi kasvaneesta tuloksesta ja vuokrausasteista, eli hyvältä näyttää kaikin puolin.

Näistä seikoista huolimatta kurssi on laskenut takaisin erittäin lähelle viime vuoden loppukesän pohjiaan ja on muutenkin historiallisesti varsin alhainen. Sponda onkin sellainen yhtiö, jota lisään salkkuuni kohtuullisen turvallisin mielin tällaisissa markkinapaniikeissa.

Lähiaikoina ei varmaan muu auta kuin jatkaa ostoja. Markkinoilla on synkkää ihan aiheestakin, mutta niin se vaan menee, että synkkyyden keskellä tehdään parhaat ostokset pitkään salkkuun.

5 kommenttia:

 1. En ole kyllä seurannut, mutta ainakin osinkoa on kasvatetttu, joten ihan hyvältä näyttää. Toisaalta ainakin toimitiloja on Helsingissä tyhjillään ihan riittävästi, joten haasteita varmasti riittää jatkossakin.

  VastaaPoista
 2. Näkyy Spondan EPS ja liiketulos pysyneet samana 2010 ja 2011 vuosina. Uskotko kasvuun vuositasolla (ei kvartaali) tänä hankalana vuonna 2012?

  Kaikki keskeiset tunnusluvut näyttävät silti olevan maltillisempia kuin vastaavan alan OMXH-osakkeilla.

  Pidätkö muuten Spondaa holdausmeiningillä, vai viihtyykö se salkussasi syklisyytensä mukaan?

  VastaaPoista
 3. Moi,

  Sponda on minulla todellakin (iki)holdaus-osakeena. Kiinteistöjen omistaminen ja kehittäminen on toimiala on sellainen, että nopeaa kuihtumista/kuolemaa markkinoilta ei ole odotettavissa (vrt. Nokia).

  Odotan siis Spondalta erityisesti tasaisesti kasvavaa tulosta, kunhan näistä kriiseistä selvitään. Siihen voi mennä pitkäänkin, ja näkymä 2012 vuodelle on kohtuu sumea ulkoisista tekijöistä johtuen. Osakkeen hinnoitteluun, yleisempään sijoitusilmapiiriin, ja jopa Suomen kansantalouden toimintaan vaikuttavat tällä hetkellä Etelä-Eurooppalaiset kuviot.

  Oma taktiikkani on istua kriisin yli ja täydentää salkkua aina kun markkinatunnelma lyö "liikaa" alaviistoon. Viimeeksi isoimmat panostukset tuli tehtyä viime vuoden jälipuoliskolla. Nyt näyttää siltä, että tämän vuoden kesällä lomarahoille löytyy helposti käyttöä :)

  VastaaPoista
 4. Heh, kevään osinkopotit odottanevat piensijoittajien tileillä otollisia ostohetkiä ja näitten murheellisten pankkisektorin uutisten loppumista. :)

  En ole Spondaa enkä ko. toimialaa seurannut ollenkaan, mutta järkeenkäypää olisi, että kiinteistöjä tarvitaan tulevaisuudessakin. :) Sponda siis lienee melko defensiivinen holdauslappu. OMXH:n volatiilius antaa ostohetkiä kyllä sormi toimeksiantonapilla kärsivällisesti odottaville piensijoittajille. Vielä kun olisi käteistä, millä toteuttaa omaa seuraavaa ostoa... :)

  VastaaPoista
 5. Kävin Spondan vanhoja tuloksia ja osavuosikatsauksia läpi ja pistin firman tarkkailuun ensimmäisenä kiinteistöyhtiönä. En kuitenkaan näe tällä hetkellä syytä sijoittaa yritykseen ainakaan nopealla silmäyksellä. Väittäisin kuitenkin etten ole sitä tarpeeksi seurannut, jotta tietäisin missä mennään, joten tulevaisuus näyttäköön mitä tapahtuu.

  VastaaPoista