torstai 24. heinäkuuta 2014

Seligsonilta uusia mielenkiintoisia rahastovaihtoehtoja

Seligsonin viimeisimmässä neljännesvuosikatsauksessa kerrottiin uusista rahastovaihtoehdoista, joita tulee tarjolle Seligsonin asiakkaille. Seligson tuo tarjolle viisi muiden yhtiöiden hallinnoimaa rahastoa, jotka paikkaavat aiemman valikoiman aukkoja.

Uudet rahastot ovat:

  • DFA European Small Companies (eurooppalaiset pienyhtiöt)
  • DFA US Small Companies (jenkkilän pienyhtiöt)
  • DFA Emerging Markets Value (Seligsonin nykyinen kehittyviem markkinoiden rahasto, joka tulee tarjolle suoraan)
  • Splitan Aktiefond Sverige (ruotsalaiset yhtiöt)
  • Splitan Aktiefond Stabil (ruotsalaiset vakaat yhtiöt)

Erityisesti vähäkuluisista, passiivisisesti hallinnoiduista pienyhtiörahastoista on tullut Seligsonille kyselyjä, ja näihin kaksi ensin mainittua tuovat hyviä uusia vaihtoehtoja. Nämä kiinnostavat myös itseäni, sillä salkkuni koostuu lähinnä suuristä yhtiöistä tai niihin sijoittavista ETF:istä. Tilanne lienee sama varsin monella.

Tsekkasin DFA:n eli Dimensional Fund Advisorsin sivuilta, että European Small Companies rahaston hallinnointipalkkio on 0,68% vuodessa ja US Small Companies -rahaston 0,45 %. Molemmat rahastot ovat laajasti hajautettuja ja passiivisesti hallinnoituja. Nämä eivät kuitenkaan ole mitään indeksirahastoja vaan valittu Faman ja Frenchin tutkimustyöhön perustuvien osakemarkkinoiden ylituottoilmiöiden pohjalta (yhtiökoko, arvo-osakkeet jne). DFA:n sivuilta löytyy lisää tarinaa ko. sijoitusfilosofiasta.

Pidän Seligsonin tavasta tuoda piensijoittajien saataville edullisia rahastoja. Nämäkin DFA:n rahastot ovat normaalisti saatavilla insitutionaalisille sijoittajille tai erittäin suurella minimimerkinnällä. Seligsonkaan ei pysty näitä täysin ilmaiseksi tarjoamaan, vaan lanseeraa vuotuisen välityspalkkiosysteemin, jossa minimiveloitus on 100 euroa tai 0,5%, tai alle summan kasvaessa. 100 euroa on varsin paljon, joten ihan pikkusummilla näihin ei kannata lähteä sijoittamaan. 10000 euroa lienee hyvä summa, jolloin vuotuisiin merkintöihin menisi n. 1%.

Palvelun ja merkintähintojen yksityiskohdat eivät kuitenkaan tätä kirjoittaessa ole täysin tiedossa (mm. palkkionpalautuksia luvattiin palauttaa rahastojen ostajille, jolloin kaikki merkinnät eivät olisi yllä esitetyn hintaisia) eikä Seligsoninkaan nettisivuilta vielä tietoa löydy. Se on kuitenkin luvattu Seligsonin katsauksessa että loppuvuoden 2014 merkinnät näihin rahastoihin ovat ilmaisia! Eli jos nämä rahastot kiinnostavat, niin loppuvuodesta on hyvää aikaa merkitä.

Kuten sanottua, itse olen kiinnostunut erityisesti noista pienyhtiörahastoista. Koska salkussani on jo jenkkiläisiin pienyhtiöihin sijoittavaa ETF:ää (IJS) yli 10000 euron edestä, niin käytännössä kiinostava rahasto minulle on DFA European Small Companies. Jos markkina- ja kassatilanne on suotuisa, saatan merkitä sitä jossain vaiheessa loppuvuotta.

2 kommenttia:

  1. Itse kiinnitin huomiota samaan asiaan: indeksiomainen rahasto ja pienet yritykset. Niitä ei ole juurikaan tarjolla.

    Tosin minimissään satasen kulut vuodessa ovat minulle liikaa, pitäisi tosiaan satsata 5000-10 000 euroa jotta kulut eivät karkaa käsistä. Tuo on minulle ihan liikaa.

    Sen sijaan jos tämän vuoden puolella pääsee mukaan maksutta, niin sitten voisi vähintään kääntää loppuvuoden Pohjois-Amerikan ja Euroopan indeksirahasto-ostoihin menevät eurot noihin kahteen rahastoon.

    Tekisi mieli soittaa Seligsonille ja kysyä, mutta maltan mieleni. Eivät varmaan ihan vahingossa kirjoita että "tarkentuu palvelun auetessa".

    VastaaPoista
  2. Lisäkilpailu on hyvästä, joten tämä on hyvä asia. En itse aio hankkia noita rahastoja, mutta jollekulle muulle ne varmasti sopivat erittäin hyvin.

    VastaaPoista