perjantai 21. elokuuta 2015

Kärsivällisyyttä ison romahduksen edellä... vai oston paikka?

Ajoitus on todella hankala laji.

Juuri kun sain 10K käteiskassan kerättyä, niin markkinoilla alkoi rytistä oikein kunnolla. Kaikki keskeiset indeksit tuntuvat olevan nyt reippaassa laskussa.

Toisaalta, laskua on edeltänyt yhtä lailla reipas nousu. Esim. OMX-H Cap -indeksi on vielä korkeammalla kuin vuoden alussa. Tästä syystä olen itselleni epätyypillisen pitkään pidättäytynyt lisäostoista.

Aiemmissa markkinalaskuissa minulle on usein käynyt niin, että rahat ovat loppuneet kesken. Tällä kertaa en halua että näin käy. Tästä syystä olen katsellut pääasiassa sivusta, kun tämän vuoden tuotot on syöty käytännössä kaikkien sijoitusteni osalta.

Keskeinen kysymys nyt onkin, että kuinka paljon tästä vielä päästään alaspäin? Oma ajatukseni on että vielä melko paljonkin, mutta tämä on vain arvaus. Kohta en enää malta pidättäytyä lisäostoista.

Mitä ajatuksia muilla on markkinatilanteesta? Joko on syytä lähteä ostamaan halventuneita osakkeita ja miltä suunnalta?

17 kommenttia:

 1. Miksi et sijoita vain tasaisen tylsästi samalla summalla joka kuukausi? Eikös siitä ole aika paljon akateemista tutkimusta,että ajoittamalla ei pääse parempiin tuloksiin kuin tasaostoin?

  Sinänsä se on kyllä todella hankala sanoa, että droppaako kurssit nyt enemmän vai vähemmän. Itse pitäydyn perinteisessä kaavassa: edullisia etf-tuotteita nordnetin kautta joka kuukausi tasan 1000 eurolla. En uskalla vähentää enkä suurentaa sijoitussummaani, koska veikkaan, että tulkitsisin markkinasykliä kuitenkin väärään suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoitankin: 900 e/kk menee tasaisesti ETF:iin. Halpaa ja mukavaa.

   http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/07/paluu-normaaliin-etf-sijoitukset-900-ekk.html

   Muu sijoittaminen on sitten tämän yli jäävää varallisuutta. Joinain kuukausina tienaan enemmän, ja en halua vetää taloutta kireälle tyyliin 1500 e/kk. En halua myöskään muuttaa nordnetin kuukausisummaa joka kuukausi tulojen ja tunnelman mukaan - tämähän olisi myös ajoittamista!

   Lisäksi pidän sijoittamisesta. Ajoittaminen on välillä onnistunut, välillä ei. Haluan kuitenkin yrittää, ja lopputulos näkyy sitten omassa salkussa. Harrastuksensa kullakin... :)

   Poista
 2. Kärsivällisyyttä itse ainakin noudatan.Omxh alitti vasta 8000 kuten Heinäkuun alussakin.Sitten kun 7000 menee rikki, niin vasta mietitään ostoja.Vanhat kummiskin vielä selkeesti plussalla.Maltti on valttia ! Vaikka vähän osinkokoneita himoittaisikin ostaa jo nyt !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kotimaisesta pörssistä en minäkään vielä ole aikeissa ostaa mitään. Ulkomailla on muutama markkina/indeksi mihin lisäsijoituksia ehkä lähiaikoina...

   Poista
 3. Fortum alkaa olla mielestäni ainoa ostohinnoissa oleva suuri kotimainen yritys. En voinut tänään enää vastustaa ensimmäisen erän ostamista. Taitaa olla ainoa suora Suomalainen ostos tämän vuoden puolella. Tasaisesti kuukausisäästäminen kuitenkin kokoajan rullaillut.

  VastaaPoista
 4. Yleensä kurssit tulevat alas juuri kun olen purkanut reilusti käteistä osakkeisiin. Onneksi (puunkoputusta) pystyn siirtämään salkkuun uutta käteistä 1000 euron verran ja pidän yleensä tonnin kaksi sivussa tällaisia tilanteita varten.

  Ajattelin päivittää Laiska sijoittajan tapaan ostoslistani ja tavoitehinnat. Ja sijoittaa yhteen osakkeeseen kuukausittain. Tällä tavalla on helpompi olla kurinalaisempi omassa toiminnassa. Jotain osaketta tulee ostettua hieman liian kalliilla, toista läheltä pohjia. Kokonaisuudesta yleensä muodostuu tuottoisa. Onnea matkaan, vuoristorataa riittänee lähitulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 5. Itselle on myös ollut vaikeaa olla ostamatta mitään. Mielestäni omxh ei ole edelleenkään mitenkään halpa noin kokonaisuudessaan, poislukien muutama yksittäinen yritys alkaa olla ostohinnoissa. 2011 kreikan kriisikin laski indeksiä todella reilusti ja nyt päällimmäisenä on tuo hiukan suurempi markkina eli Kiina ja käytännössä mitään ei ole tapahtunut.

  Jos oletetaan, että nyt on tällainen sopiva 10% dippi, niin jätän mielelläni sen väliin. 10-15% tuotto dipistä ei innosta, kun öljyn hinnan, dollarin vahvistumisen, valuuttadevalvaatoiden, Kiinan, raaka-aineiden hinnoista riippuvaisten maiden ongelmat ovat mitä ovat.

  Kieltämättä Chevron kiinnostaisi jo, mutta mikäs kiire tässä ... on mukavampaa olla väärässä dipin suhteen kuin karhumarkkinan alkamisesta.

  VastaaPoista
 6. Henk. koht. olen jo pitkään ollut vakuuttunut, että kohta romahtaa kunnolla: kreikka/eurokriisi, jenkkien tulevat koron nostot, Kiina, Ukrainan kriisi, Isisin toudut jne. Laitoin kaikki lihoiksi huhtikuussa juuri ennen pudotusta, mutta pokka ei pitänyt, joten olet nyt aika isosti Fortumissa kiinni. Tarkoitus hiljalleen kerätä käteistä odottamaan ja samalla laittaa osa etf/indekseihin....

  VastaaPoista
 7. useimmitenväärässä21. elokuuta 2015 klo 21.47

  Niinhän se aina tällaisessa tilanteessa on, että ahneus ja pelko vuorottelevat, joskus jopa saman päivän sisällä. No, ainakin minulla...

  Itselläni menee Seligsonin ja Nordnetin rahastoihin (EFT) sama summa joka kuukausi ja ainakin iShares Emerging Markets näyttää jo submerging markkinalta ollen minulla jo 15% miinuksella. Muutenkin viimeisen vuoden tuotot kohta nollattuna.

  Eniten harmittaa, että ennustin jo kuukausi sitten kurssien laskevan Kiinan takia voimakkaasti ennen syyskuuta, mutta koska olen oikeassa harvemmin kuin pysähtynyt seinäkello en tehnyt mitään. Uskoisin että vielä on pitkä matka pohjille, Kiina on oikeasti rikki ja kun se paljastuu muillekin voi vauhti olla kovaa.

  Silti nyt on jo sen verran sukellettu, että syyhyttää HEXin osakkeistakin jo useampi. Fortumia tuli jo haettua 15.05 hintaan eilen, mutta alamäki senkuin jatkui tänään. Nyt osinkotuotto on jo pitkälti yli 7%, mutta yritän olla ostamatta lisää.

  VastaaPoista
 8. Keskimäärin osakkeet alkavat vasta lähentyä vuoden alun hintoja. Jos osakkeiden hinnat olivat tuolloin kalliita, miksi ne olisivat nyt halpoja kun poistetaan valuuttakurssimuutokset? Kyllä osakkeiden pitäisi tippua tästä vielä vähintään 20% ennen kuin kannattaa aloittaa ylimääräiset ostot normaalin kuukaisittaisen oston lisäksi.

  VastaaPoista
 9. Itse olen myös pitempään odotellut, että koska rytisee kunnolla. Osakkeisiin ym. riskisijoituksiin (riskiset yrityslainat mm. ovat lähinnä korvanneet vakaat valtionlainat) on pumpattu paljon rahaa. Nordnetkin tarjosi velkaa halvalla, moni varmaan velkavipuakin hyödyntää jo osakesijoituksissaan. Globaalien firmojen tulokset tulevat heikkenemään nyt kun kehittyvillä markkinoilla alkaa sakkaamaan, kehittyneiltä markkinoilta kun ei kasvua saa juurikaan.

  Yhtä kaikki, kun romahdus tulee, niin mielenkiintoista nähdä miten siitä selvitään, koska nyt nousukausi ollut käynnissä markkinoilla jo yli 6v ja edelleen on käytössä elvytysmekanismeja, devalvaatiota, kvantitatiivista elvytystä, ohjauskorot nollissa. Miten sitten elvytetään, kun seuraava romadus ja lama tulee???

  -Pessimisti

  VastaaPoista
 10. Jatkan vielä. Itselläni ei ainakaan ole kovinkaan kiire lähteä vielä ostolaidalle, muistan jostain lukeneeni, että nousumarkkina kestää n. 7v, laskumarkkina n. puoli vuotta. Suuremman luokan laskut ei siis tapahdu parissa viikossa, vaan helposti voi odottella rahakasan päällä laskumarkkinassakin kuukausia ennen kuin ostot aloittaa.

  -Pessimisti

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvistä kommenteista kaikille!

  Monella paistaa kommenteista laajemman laskumarkkinan odotus. Itsekin olen sitä jo useamman vuoden odottanut, koska nykyinen nousu on kestänyt varsin pitkään, vuodesta 2009.

  Tilanne sinänsä on melko erikoinen laskumarkkinan alkamiseksi. Korot ovat alhaalla ja elvytyspolitiikka siten tapissaan. Yleensä tässä vaiheessa osakemarkkinoilla ollaan noususuhdanteessa. Kinkkinen tilanne. Cash is king, niinkuin yleensäkin :)

  VastaaPoista
 12. Käytätkö kaikissa ETF:ssä samaa ostopäivää, kun niitä on 5. ,15 ja 28 päivä kk?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittaat varmaan Nordnetin kk-säästämiseen. Luulin että ETF:issä on Nordnetilla aina 5. päivä. Anyway, tuota päivä olen käyttänyt.

   Muutoinhan sitä toki tulee osteltua pitkin kuukautta.

   Poista
 13. Nordnetissä taitaa olla rahastosäästämiselle nuo 5. ,15 ja 28. ETF:lle ei ole kuin pelkkä 5.

  VastaaPoista
 14. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista