perjantai 29. tammikuuta 2016

Markkinoilla hengähdystauko, osto-ohjelmien viritystä

Markkinoilla on ollut alkuvuodesta todella mielenkiintoista meininkiä. Olen odotellut jo pidemmän aikaa laskua, ja nyt sitä tuli ihan rytinällä. Kiinan markkinoiden volatiliteetti ja öljyn hinnan lasku aiheuttivat laskua joka puolella maailmaa. Otin pelikassan käyttöön ja tein ostoksia suomiosakkeissa kahteen otteeseen (1 & 2), CRBN:ssä, Seligson Russian Prosperityssä, VNQ:ssa ja VNQI:ssä. Melkoiset hankinnat siis takana, ja näistä moni perustui aiemmin päättämiini osto-ohjelmiin. Katsastetaanpa ensin miten näissä kävi (hinnoissa kulut huomioitu):
  • Fortum: Kaksi ostosta, 7.1. hintaan 13,24 ja 20.1. hintaan 12,60. Nousua 9,1% ja 14,7%
  • Outotec: 7.1. hintaan 3,04. Nousua 18,4%
  • Sponda: 20.1. hintaan 3,40. Nousua 10,1%
  • Nordea: 20.1. hintaan 8,99. Nousua 2,8%
  • CRBN: 15.1. hintaan 85,72. Nousua 0,27%
  • VNQ: 15.1. hintaan 76,22. Nousua 0,37%
  • VNQI: 6.1. hintaan 50,83. Laskua 4,79%
  • Seligson Russian Prosperity: 13.1. hintaan 58,9. Laskua 2,12%
Olen varsin tyytyväinen ostoihin, erityisesti suomiosakkeiden osalta. Ostoksia paransi entisestään sopivasti osunut OP:n kampanja, jossa merkintäkulut olivat ilmaiset.

Käteiskassassa on yhä jäljellä lähes kymppitonni, joten olen valmiina jatkamaan ostoja jos markkinat dippaavat uudestaan. Pidän tätä todennäköisenä jossain vaiheessa vuotta. Keskuspankit kyllä yrittävät tätä viivyttää, mutta jossain vaiheessa markkinasykli kääntyy alas. Nyt on menty jo historiallisesti tarkastellen erittäin pitkään nousua (pl. kehittyvät markkinat). Tässä vaiheessa on hyvä kirjata esille jo aiemmin päätetyt osto-ohjelmien seuraavat tasot:
  • VNQ: 70 dollaria
  • VNQI: 45 dollaria
  • Seligson Russian Prosperity: RTS-indeksi alle 600 pistettä
Lisäksi lanseeraan tässä vielä yhden osto-ohjelman lisää. CRBN-ETF:n sijoituscasen olen jo aiemmin miettinyt, ja koska se on globaalisti hajautettu edullinen indeksirahasto, tarkoitus olisi ostella sitä pikkuhiljaa yhdeksi salkun peruskivistä. Viiden dollarin sääntö on näissä jenkki-ETF:ssä minulla muutenkin käytössä, joten mennään CRBN:n osalta jatkossa sillä. Seuraavat ostot siis tasoilta 80, 75, 70, jne.

En usko että ihan heti näihin osto-ohjelmien tasoon päästään, sillä markkinoilla näyttää olevan menossa keskuspankki- ja öljyvetoinen helpotusralli. Tämäkin sopii minulle, mutta toisaalta pitkän aikavälin buy-and-hold sijoittajani toivoisi niitä ostopaikkoja. Nyt kun niitä pääsi välillä maistamaan, niin lisää kyllä kaipaisi!

Minkälaisia suunnitelmia blogin lukijoilla on tälle vuodelle? Onko käteiskassaa varattu ostoihin, vai joko on "all in"?

6 kommenttia:

  1. My Road to Half a Million30. tammikuuta 2016 klo 9.19

    Kassa varattu ostoihin. Lisäostojen tuotot kulujen jälkeen:

    SHB A: +8.9%
    Amphenol: +5.3%
    Atlas Copco B: +0.3%
    Varian Medical Systems: -1%
    H&M: -4.1%

    VastaaPoista
  2. Käteiskassa voisi olla paljon suurempi. Minulla ei ole kiirettä markkinoille, koska on vaikea löytää laatuyrityksiä kohtuuhintaan. Uskon myös osakekurssien pikkuhiljaa siirtyvän kohti niitä lukuja, joita yritysten tulokset todella tukevat. Minulla on varaa odottaa, vaikka vuosia.

    Outotec on kohtuuhinnoissa, mutta en aio sijoittaa siihen lisää rahaa ennen kuin liiketoiminnassa tapahtuu selkeä muutos.Olisin voinut harkita Fortumiin sijoittamista, mutta sen liiketoiminta on pahemmin riippuvaista poliitikoista kuin uskoin. Järjettömät tuet mm. tuulivoimaan laskevat Fortumin tuloksentekokykyä ainakin seuraavan 10 vuotta. Vaikea nähdä kuinka yritys voisi tehdä järkeviä investointeja suuren käteiskassan kanssa.

    Yksi mahdollinen sijoituskohde lähiaikoina voisi olla Ponsse, mutta minulla on vielä tarkemmat kotiläksyt tekemättä sen suhteen.

    VastaaPoista
  3. Käteiskassaa tuli käytettyä hieman turhan etupainotteisesti VNQI ja VXF ETF:iin, mutta historiallisesti kuitenkin ihan siedettävään hintaan. Seuraavaksi ajattelin jättää osakepoiminnat hetkeksi ja keskittyä tasaiseen indeksisalkun kasvattamiseen siihen saakka että olen tyytyväinen allokaatioon. Samalla voisin koittaa kerätä hieman käteiskassaa ja suunnitella osto-ohjelmia seurannassa oleville osakkeille.

    VastaaPoista
  4. Kiitos ensiksi mielenkiintoisesta blogista, jota olen takavasemmalta seuraillut jonkin aikaa.

    Sitten kysymykseni, oletan, että käyt kauppaa VNQ/VQNI:llä NyseArcassa. Mikä on näkemyksesi kyseisten ETFien dollarimääräisyyteen (valuuttakurssiriski) ja verokäsittelyyn (tuotonmaksut ymmärtääkseni verotetaan sekä Suomessa että Yhdysvalloissa?)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä: VNQ/VNQI ostan jenkkipörssistä. Valuuttakurssit elävät yli ajan, ja itse en ota asiasta paineita sillä ostan dollarimääräisiä osakkeita ja ETF:iä eri valuuttakursseilla. Valuuttakurssien ennustaminenkin on varsin vaikeaa, joten en lähde niillä juurikaan spekuloimaan.

      Lisäksi sillä on väliä, että noteerataanko ETF dollareissa, vai sijoittaako se (pelkästään tai osittain) dollarimääräiseen liiketoimintaan.

      Verokäsittelyn osalta on parasta luottaa viralliseen tahoon:

      https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Sijoitukset/Ulkomailta_saadut_osingot_ja_arvopaperie%2811814%29

      Käytännössä USA:ssa listattujen ETF:ien osalta homma on varsin simppeli. Suomella on USA:n kanssa verosopimus, ja osinkoja maksettaessa sopimuksessa mainittu osa pidätetään lähdemaassa (USA:n tapauksessa 15%). Loput sitten maksetaan Suomen verottajalle. Kokonaisvero joka tapauksessa se 30% (tai 34% jos suuret pääomatulot).

      Tässä lisää juttua asiasta:

      http://www.nordnetblogi.fi/ulkomainen-osinko-vaatii-veronsa/14/08/2014/

      Poista
  5. useimmitenväärässä2. helmikuuta 2016 klo 8.03

    Itselläni tällä hetkellä osto-ohjelmat liipaisimella Nordeassa (alkaen 8.8 euroa) ja VNQI:ssa (alkaen 44 taalaa). Fortumissa tuli jo eka erä sopivassa ja Telia-Sonerassa ei-niin-sopivassa kohdassa ostettua. Molempia on jo valmiiksi liikaa.

    Sen sijaan tänään käytin useamman tunnin pohtimalla rahastosijoituksia lähinnä Seligsonin ja Nordnetin välillä. Aloitin Seligsonilla kk-sijoitukset jo joskus vuonna 2000, mutta noin 1.5 vuotta sitten aloitin Nordnetilla ja laitoin Seligsonin jäähylle lähinnä isompien kulujen takia.

    Vasta nyt aloin tarkemmin katsella olisiko Seligsonin kovemmilla kuluilla perusteita ja hiukan se on siinä ja siinä. Seligsonin rahastot seuraavat yleensä Sustainability indeksejä joten ne ovat suppeampia kuin ns. tavalliset indeksit (lähinnä MSCI ja S&P). Mutta esim. Nordnetista iShares Core S&P 500 on tuottanut saman kuin Seligsonin Pohjois-Amerikka. Samoin Euroopan kanssa.

    Eroja on lähinnä Emerging market (Seligsonin rahasto sijoittaa useampaan rahastoon, yhtenä niistä iShares Core MSCI Emerging Markets johon sijoitan suoraan Nordnetin kautta) ja Aasian rahastoissa (Seligsonin Aasia-rahastossa on Korea jota ei saa halvalla Nordetin EFT-ohjelman kautta).

    Alunperin kysymys oli pitäisikö Seligsonit rahastot lunastaa ja siirtyä käyttämään vain Nordnetin ETF-ohjelmaa ja vastaus puolen päivän pohtimisen jälkeen on, että en tiedä ;).

    VastaaPoista