torstai 30. elokuuta 2018

Osakesäästötili - hitti vai huti?

Kauan odotettu osakesäästötili lanseerattiin hallituksen toimesta ja pääpiirteet ovat nyt selvillä. Keskeiset ominaisuudet ovat tässä (muokattu pörssisäätiön blogin pohjalta), sisältäen omaa pohdintaani hyvistä ja huonoista puolista.

Osakesäästötilille tulee sama verokohtelu kuin sijoitusrahastoissa. Sijoittaja maksaa siis pääomatuloveroa tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa varoja pois tililtä. Tämä on ihan perusominaisuus ja sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä. Pitkäaikaiselle sijoittajalle tämä on tietysti mukava asia. Mielenkiintoisesti tämä mahdollistaa myös vapaan spekuloinnin ostoilla ja myynneillä ilman veroseuraamuksia. Eri asia sitten, että voidaanko ostoilla ja myynneillä - kulut huomioon ottaen - saada todellista etua markkinoihin nähden. Jos tällainen "taitava" piensijoittaja löytyy, niin hänelle ominaisuus on hyvä. Jollekin tästä voi olla haittaakin.

Kuten rahastoissa, osingot voi sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman, että välissä menee veroa. Tämä ominaisuus on oikein mainio, ja mahdollistaa osinkosijoittajalle korkoa korolle ilmiöstä täysimääräisen hyötymisen. Lisäksi tähän liittyy sellainen heikennys, että "Osakesäästötilillä osingot ovat täysimääräisesti pääomatuloveron alaisia, kun muuten ne ovat 85-prosenttisesti veronalaisia." En aivan tajunnut mitä tämä tarkoittaa - nämä verot menevät ilmeisesti siis varallisuutta pois nostettaessa, eikä veroa kuitenkaan menisi siinä vaiheessa kun osingot kilahtavat tilille? (Edit: Eli juuri näin se menee, täydet pääomaverot menevät nostettaessa voitoista, olivat ne sitten osingoista tai myyntivoitoista syntyneitä)

Tilin sisällä voi sijoittaa vain pörssiosakkeisiin. Tähän perusteluna on se, että pörssiosakkeiden verotus on kaikista ongelmallisinta muihin sijoituskohteisiin verrattuna. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä että ETF:t ja muut sijoitusinstrumentit kuin osakkeet eivät kuulu tähän. En ole myöskään kuullut maantieteellisistä rajoituksista, joten ehkäpä kaikki maailman osakkeet kuuluvat tähän.

Osakesäästötilille siirrettäville varoille tulee 50 000 euron kokonaiskatto. Osakesäästötilille voi siis siirtää maksimissaan 50 000 euroa uutta rahaa. Tärkeä seikka on se että tilin sisällä omistusten arvo voi kasvaa suuremmaksi, eikä raja vaikuta tähän. Tämä katto on tietysti ikävä juttu ja moni on tästä osoittanut harmistuneensa. Itsekin pitäisin rajattomasta mallista. Mutta toisaalta 50K alkusijoitus jota voi paisuttaa osingoilla ja tuotoilla ajan myötä voi kasvaa aika merkittäväksikin.

Mitä itse teen asian suhteen sitten kun nämä tulevat joskus vuonna 2020 mahdollisiksi? Tähän vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

- Hinnoittelu: hoitaako kilpailu näissä sen, että kk-maksu voisi olla jopa ilmainen? Miten myynti- ja ostokulut?

- Epävarmuus politiikasta: Voidaanko luottaa nyt tehtyihin päätöksiin myös tulevaisuudessa, eli sijoituspäätöksen voi tehdä sen pohjalta kun laittaa ensimmäisen kerran 50K tilille?

Joka tapauksessa mielenkiintoinen avaus, ja jos nämä nyt kerrotut ominaisuudet ovat vielä ennallaan 2020 ja hinnoittelu järkevää, niin voisin kokeilla 50 Keuron osinko/eläkesalkun perustamista tämän mallin kautta muiden sijoitusten lisukkeeksi. Itselleni tämä ei sijoitusomaisuus huomioon ottaen ole mikään kovin merkittävä juttu. Piensijoittamista tämä toivottavasti kuitenkin lisää, ja innostaa uusia ihmisiä mukaan osakesijoittajiksi.

Mitä ajatuksia blogin lukijoilla on sijoitustilistä - hitti vai huti?

12 kommenttia:

 1. Osingot olivat aika iso yllätys minulle. 50k € raja pieni miinus.

  MUTTA! Pitkässä juoksussa, en oikein ole varma tulenko laittamaan tilille centtiäkään. Siihen on kaksi syytä:
  1) Osingoista maksetaan 100% veroa, kun ne nostetaan. (osinkovero siis 30% v 25.5% tilin ulkopuolella). Tämä syö korkoa korolle efektiä tiliä "lopettaessa". Nykysysteemissä osinkoverot voi nollata luovutustappioilla, joka syö täysin osakesäästötilin edun.
  2) Poliittinen riski. Koska Suomen vasuripoliitikot haluavat verottaa kotimaisen pääoman kuoliaaksi, niin riski siitä, että pääomaverotus jatkaa voimakasta kiristymistään on erittäin suuri. Jos näin tapahtuisi, niin normaalin ao-tilin voi siirtää helposti pois Suomesta itsensä mukana eikä veroja tatrvitse maksaa. Osakesäästötilin tapauksessa pitää ensin myydä omistukset, maksaa verot ja vasta sitten voit siirtää rahat ulos Suomesta. Eli huono vaihtoehto.

  Toisaalta tili voisi sopia erittäin hyvin treidisalkuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan ymmärrä tuota ykköspointtia. Osinkoverot voi toki "nollata" luovutustappiolla, mutta niin voi myös osakesäästötilin nostoista koituvat pääomaverot. Erona on se, että tuon 25.5% osuuden välittömän veroseuraamuksen sijaan summan voi antaa kasvaa korkoa korolle vuositolkulla ja maksaa 30% vasta myöhemmin suuremman pääoman avulla saavutetusta voitosta. Samalla välttyy ylimääräiseltä toimeksiantokustannukselta ja luovutustappioiden vuotuiselta tarpeelta.

   Poliittisesta riskistä olen kyllä aivan samaa mieltä, mutta toisaalta hyvässä lykyssä tuo 50k€ raja tulee tulevaisuudessa mahdollisesti myös nousemaan, nyt kun peli on saatu avattua.

   Poista
  2. Jos osakesäästötilissä ei ole mitään hallinnointipalkkioita, niin se tulee olemaan verotehokkaampi keino suoraan osinkosijoittamiseen verrattuna. Tämä siis kun kaikki on myyty. MUTTA! ero on pienempi kuin kuvittelevet. Kasvu ETF:n tapauksessa, joissa maksat about 0.2% vuodessa palkkioita, osinkosijoittaminen on edullisempaa vaikka maksat osingoista heti veroa.

   Poliittinen riski Suomessa on kuitenkin niin suuri, että pieni etu verojen lykkäämisestä ei sitä korvaa. Se, että voi nostaa kytkintä ja siirtää pääoman verottomasti muualle on arvokas juttu.

   Jos poliittinen riski/Venäjä ei huoleta, niin kyseinen tili soveltuu erittäin hyvin _kotimaisille_ osakkeille. Ulkolaisissa osakkeissa pakolliset lähdeverot syövät hyödyn.

   Itse en anna mitään arvoa tuolle luovutusvoiton lykäämiselle, jota myös kutsutaan "lukkiutumisefektiksiksi". Se on verrattavissa ajoittamiseen, joka ei onnistu monelta. Se, että osake on noussut 50% lyhyessä ajassa _ei_ ole syy myydä. Osake kannattaa myydä vain jos a) fundat ovat romahtaneet tai b) osake on kroonisesti yliarvostettu. b) on tuurinkauppaa ja a) tapauksessa ei veroista tarvitse muutenkaan huolehtia. Suomessa Orion, KONE ja Sampo ovat kenties olleet parhaimmat varallisuuden kasvattajat. Ja se olisi onnistunut vain holdaamalla niitä vuosikymmeniä. Ei myymällä jokaisen pienen nousun jälkeen.

   Poista
 2. Tällä hetkellähän julkisesti noteeratuista yhtiöistä saaduista osingoista vain 85% lasketaan pääomatuloksi. Osakesäästötilillä siis ilmeisesti menettää tuon verovapaan osuuden, sillä koko summa lasketaan pääomatuloksi. Vastapainoksi veron maksun voi lykätä hamaan tulevaisuuteen ja antaa osinko-osuuden kasvaa korkoa välittömän veroseuraamuksen sijaan.

  Itseäni osakesäästötili kiinnostaa pääasiassa tuon osinkojen uudelleen sijoittamisen mahdollisuuden vuoksi. Vaikka 50k€ yläraja tuntuu lähinnä kiusaamiselta, voisi kasvaviin osinkoihin keskittyvä osinkosalkku olla ihan kiva lisä omaan sijoitusstrategiaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. 50 Keuron suomiosinkosalkku, jota pitäisi hamaan tappiin asti voisi olla ihan hyvä lisä tuon verojen lykkäämisen takia.

   Toisaalta, Nordnetin Superrahasto Suomi hoitelisi saman asian ilman vaivannäköä ja poliittista riskiä. Ainut mikä jäisi pois olisi ilo omista osakevalinnoista...

   Poista
 3. Osingoista menee tavanomaisesti 30% x 0.85 = 25,5% veroa. Osakesäästötilin tapauksessa on nyt ilmeisesti niin, että voitolla olevasta osakesäästötilin osuudesta peritään 30% x 1.00 = 30 % veroa. Jos olet 20% voitolla osakesäästötilin sijoituksissasi, ja nostat esimerkiksi 1000 euroa, niin maksat 30% x 20% x 1000 euroa = 60 euroa luovutusvoittoveroa. Osingoista ei peritä veroa, mutta luovutusvoittoveroa peritään nostettavista varoista. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt jotakin väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Sijoitustililtä nostettavista varoista ei erotella, miten se voitto on syntynyt, myyntihinnoista vai osingoista, joten luonnollisena seurauksena se lopullinen verotus muuttuu normaalin pääomaveron mukaiseksi myös osinkojen osalta.

   Jos tuo 85 prosentin osuus osinkoverotuksessa haluttaisiin säilyttää myös sijoiutussäästötilillä niin ainakaan allekirjoittanut ei pysty kuvittelemaan siihen mitään luontevaa laskutapaa, kun lähtökohtaisesti verotus lasketaan vasta siitä, miten paljon rahaa nostetaan tililtä pois.

   Poista
  2. Yläkoulunope: Kyllä, tuo perustelu käy järkeen. Noinhan sen täytyykin mennä.

   Osinkojen 85% verollisuus on muutenkin kohtuu tuore juttu. Vähän aikaa sittenhän se oli vielä 70%. Ennustan, että nousee 100%:iin jossain vaiheessa jolloin tässä ei olisi enää eroa, ja sijoitustilin suhteellinen etu nousisi.

   Poista
 4. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen vähemmän olen poliitikkoja arvostanut ja heihin enää luottanut. Tälläisissä sijoitustili-virityksissä poliittiset riskit ovat Suomessa niin korkealla, että taidanpa jättää suosiolla väliin.

  Nykyajan politiikassa ei tunneta sanaa "pitkäjänteisyys" tai "yhteisten etujen ajaminen". Pelkkää teatteria, lehmänkauppoja ja omien etujen ajamista... Aiemmin seurasin politiikkaa ja uutisia hyvinkin tiiviisti. Nykyisin se rajoittuu lähestulkoon pelkästään Elina Lepomäen twitter-feedin seuraamiseen, koska muuten mielenterveys kärsii liikaa. Järkyttävin asia mitä aamulla voi kokea on se, että menet hölmöyksissäsi avaamaan tv:n ja näet Antti Rinteen pärstän ja jos sen annetaan vielä jotain sössöttääkkin ääneen, niin meikeläisen pää kiehuu kyllä siinä kohtaa, vaikka kuinka yrittäisi itseään hillitä ja pysyä positiivisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vähän samanlainen olo kuin sinulla. Sama epävarmuus mikä liittyy vaikkapa näihin sijoitusinstrumentteihin, voidaan yhdistää moneen muuhun juttuun. Esim "koulutuslupaus".

   Poista
 5. Mutta miten käy jenkkiosinkojen 15% lähdeverolle? Tuleeko sitä saamaan takaisin, tämä ei selvinnyt mistän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ei ole kuulunut mitään. Epäilen (mutta en tiedä) että niitä ei tule saamaan takaisin. Tällöin sijoitustili olisi käytännössä lähinnä suomisalkulle soveltuva, tai muille osakkeille joista ei mene lähdeveroa.

   Poista