tiistai 11. syyskuuta 2018

Amer Sportsista ostospekulaatio - lähes "tenbagger" tuotto tiedossa?

Markkinoilla spekuloidaan sillä, että kiinalainen konsortio olisi mahdollisesti tekemässä ostotarjousta Amer Sportsin koko  (kts. Kauppalehden uutinen). Spekulaatio on varsin vahva, koska ostajaehdokkaat ovat tiedossa ja ehdoista neuvotellaan. Markkinakommenteissa pohdittiinkin, että ostotarjous saattaa hyvinkin toteutua.

Ostin Amer Sportsia 168 kpl hintaan 4,76 e/kpl vuonna 2009. Jos tämänpäiväinen spekulaatio etenee konkreettiseksi ostotarjoukseksi, saan näistä osakkeista 168 x 40 = 6720 euroa. Ei aivan "ten-bagger", mutta melkein!

Ikävä juttu tässä on se, että veroja tulee menemään enemmän, kuin siinä tapauksessa että tämä olisi toteutunut vaikkapa ensi vuonna. Kymmenen vuoden sijoituksella (joka nyt siis ei täyttyisi) saisi hyödynnettyä 40 % hankintameno-olettaman. Tässäkin toki saa hyödyntää käsittääkseni 20 % hankintameno-olettamaa (eli 8 euron ostohinta 4,76 euron sijaan), joten ihan täysiä veroja ei menisi tästäkään.

Toinen ikävä juttu on, että ostotarjoukset pakottavat luopumaan usein salkun parhaista sijoituksista. Edellisen kerran näin kävi Spondan kohdalla. Hyvät tuotot näistä toki tulee, mutta omaan strategiaani sopisi pitää nämä salkussa toisen ja kolmannenkin vuosikymmenen.

Ja kolmas ikävä juttu on tietysti se, että suomen pörssistä ja suomalaisesta vaikutuspiiristä poistuu niin hienoja yrityksiä kuin Amer Sports - miettikääpä vaikka Wilsonin koripalloja tai Suunnon sykemittareita! Toki pääomistuksen siirtyminen ei välttämättä tarkoita vaikkapa työpaikkojen siirtymistä tai identiteetin katoamista, meneehän Volvollakin lujaa kiinalaisomistuksessa.

Oma veikkaukseni on että ostotarjous tullaan toteuttamaan; hinta kuulostaa niin hyvältä omistajien näkövinkkelistä.

3 kommenttia:

  1. Tai Federer ja Wilsonin tennismaila :)

    VastaaPoista
  2. Itselläni on myös ristiriitaisia ajatuksia mahdollisesta ostosta. Pitäisin Amer Sportsin mielelläni, mutta jos saan siitä 40€/osake niin olen tyytyväinen. Mutta on myös harmi Suomen kannalta jos tuotot liiketoiminnasta valuvat Kiinaan ja Suomi menettää mm. Suunnon. Voihan tietenkin olla, että Kiinasta saadaan lisää rahaa kasvattaa Suuntoa ja lopullinen vaikutus voi olla taloudellisesti positiivinen.

    VastaaPoista
  3. Markkinoilla alettiin jo epäillä ostotarjouksen toteutumista. Tämä sopisi itselleni paremmin kuin hyvin. Kuten sanottua, pitäisin mielellään Amer Sportsin salkussa ja Suomessa :)

    VastaaPoista