perjantai 14. joulukuuta 2018

Ahtiumin / Talvivaaran tappiot vihdoin vähennyskelposia

Odottavan aika on pitkä. Usealla kotimaisella sijoittajalla - itseni mukaan lukien - on ollut Talvivaaran (nyk. Ahtium) konkurssista tappioita odottamassa realisoitumistaan. Tappio on ollut tiedossa todella pitkään, mutta lopullista ja virallista päästöstä siitä että jaettavaa ei ole ei ole ollut saatavilla.

Nyt on. Verottaja on julkaissut asiasta virallisen tiedotteen. Siellä kerrotaan näin:

Verohallinto on saanut Ahtium Oyj:n konkurssipesän hoitajalta 3.12.2018 päivätyn selvityksen, jonka mukaan osakkeenomistajille ei tule kertymään vielä kesken olevassa konkurssimenettelyssä jako-osuutta. Tämän vuoksi Verohallinto katsoo, että Ahtium Oyj:nn osakkeiden arvonmenetys vähennetään tuloverolain 50 §:ssä tarkoitettuna luovutustappiona verovuodelta 2018 toimitettavassa verotuksessa. Arvonmenetystä ei voi vaatia vähennettäväksi vasta myöhemmiltä verovuosilta toimitettavissa verotuksissa.

Jos vähennystä ei ole tehty verovuodelta 2018 toimitettavassa verotuksessa, voi verovelvollinen jälkikäteen tehdä oikaisuvaatimuksen verovuoden 2018 verotukseen ja vaatia vähennystä verovuodelle 2018. Oikaisuvaatimus on tällöin tehtävä viimeistään 31.12.2021.


Jos verovelvollisella ei ole verovuonna 2018 luovutusvoittoja tai pääomatuloja, josta luovutustappion voisi kokonaan tai osittain vähentää, vahvistetaan vähentämättä jääneestä arvonmenetyksestä luovutustappio. Vahvistettu luovutustappio vähennetään omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta viitenä seuraavana vuotena sitä mukaan kuin voittoa kertyy.


Itseni Talvivaara tarjosi kalliin oppitunnin, kuten jo 2013 totesin. Yhteensä tappiota tuli lopulta 4097 euroa. Tämän saan nyt sitten tämän vuoden pääomatuloista vähentää. Mukavaa että nämä sai vihdoin vähennettyä, jolloin saan osan menetyksistä takaisin. Mutta kuten sanottua, oppirahat olivat kovat. Talvivaaran jälkeen ei ihan yhtä typerää sijoitusta ole onneksi tullut tehtyä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti