keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

2020 / Q1: Turpiin tuli

Alkuvuosi oli markkinoilla yhtä teurastusta koronakriisin takia. Käytännössä kaikki sijoitukseni laskivat ja reippaasti, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. Kojamon ja Koneen osakkeet pitivät hyvin pintansa). Koska salkkuni on reilusti hajautettu ja sisältää runsaasti indeksejä, se tuli todella rajusti alas ensimmäisen kvartaalin aikana. 

Samalla tein reilusti uusia sijoituksia, joista osa selittyy sillä että perustin osakesäästötilin - melkoinen ajoitus vai mitä! Toisaalta onnistuin myymään osan OST:stä kohtuullisen hyvällä hinnalla ja ostin sitten osan osakkeista halvemmalla takaisin kun hinnat olivat laskeneet. OST:ssä on edelleen lähes 9000 euroa käteisenä odottamassa halvempia hintoja.

Tässä kvartaalin dramaattiset luvut:
  • Uusi sijoitettu pääoma Q1 aikana: 47413 euroa
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): -24127 euroa (-8,44%)
  • Tuotto (pl. osingot): -73540 euroa (-20,6%)
Turpiin tuli siis yli 70 keuroa, huhhuh... Asiaa voi tietysti laittaa perspektiiviin sen verran, että vuonna 2019 tuottoa tuli reilut 63 keuroa. Sijoittaminen on tällaista, aaltoliikettä. Silti en voi sanoa etteikö tällainen lasku kirpaisisi. Alla olevasta kuvaajasta näkyy sijoitetun pääoman ja markkina-arvon kehitys. Salkku on enää voitolla vain 20,3% ja aikojen kuluessa osinkoja ja myyntivoittoja on kertynyt melkein 20 keuroa. (kts. seuranta oikeasta palkista).



Markkinoiden jatkokehitystä on erittäin vaikeaa arvailla. Olen henkisesti varautunut siihen, että markkinat laskevat nykyhetkestä vielä 30%. Salkun osalta tämä tarkoittaisi sitä, että yli kymmenen vuoden aikana tehdyt sijoitukset painuisivat tappiollisiksi. Asiaa ei voi muuten käsitellä kuin yrittää katsoa kymmenen vuotta eteenpäin - tällöin salkku lienee voitolla. Lisäksi olen varautunut edelleen pienellä käteiskassalla (n. 20 keuroa) sekä kuukausittaisilla ETF & rahastosijoituksilla. Osto-ohjelma on myös valmiina käyttöön jos seuraaville tasoille päästään.

 Terveellistä, turvallista ja menestyksekästä kevättä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti