keskiviikko 3. elokuuta 2022

Osto: Evli Pohjoismaat Yrityslaina B

Ostin tänään Evlin Pohjoismaat Yrityslaina B -rahastoa 5000 eurolla. Tämä rahasto on viime aikoina liikkunut melko isoilla liikkeillä ylös ja alas, ja nyt viimeeksi aika reippaasti alas. Kuten toki moni muukin pitkän koron rahasto. Nyt alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä, että Euroopassa ei tulla koroissa menemään ylöspäin kovin paljoa lopulta, joten korkorahastojen ostaminen alkaa tuntua vähän paremmalta.

Perinteisesti korkosijoitukset tuovat hajautushyötyä ja ovat vähemmän volatiileja kuin osakkeet. Nämä ominaisuudet ovat tuskin hävinneet mihinkään, vaikka korkorahastot ovatkin viime aikoina laskeneet arvossa samaan aikaan kuin osakkeetkin.

Korkosijoitukset ovat toistaiseksi salkussani varsin pieniä mausteita, mutta niiden osuus on kasvamaan päin tulevaisuudessa. Tuskin kuitenkaan yli 10% päästään koskaan, koska tuotto-odotus ei ole lähimainkaan osakkeiden luokkaa. Itselleni viime aikaiset kk-sijoitukset Seligsonin korkorahastoihin sekä tämänpäiväinen ovat ennemminkin korviketta käteiskassan pitämiselle käteisessä.

4 kommenttia:

 1. Hei, olen seurannut hyvää blogia viime talvesta alkaen, kiitos tästä!
  Millä kriteereillä päädyit tähän rahastoon, vähän hajautusta Euron ulkopuolelle? Itseäni houkuttaisi korkorahastoissa myös valuuttahajutus näkökulma. Vai olisiko se vain negatiivinen asia? Oletettavasti kartoitit Nordnetin tarjonnan, mitä mieltä kk-säästöönkin saatavilla oleva IS0X ? Entä näetkö että kun Nasdaq etf LYMS on kai listattu Luxemburiin, niin se ei olennaisesti ole haitaksi vs vaikkapa Irlantiin listattu rahasto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päädyin tähän rahastoon juuri hajautussyistä. Ostan kuukausittain Seligsonin Obligaatio ja Corporate Bond rahastoja, jotka ovat vähäkuluisia ja passiivisia (tämä on hyvä asia!).

   Tämä rahasto on sen sijaan aktiivinen ja poikkeaa melkoisesti vertailuindeksistäänkin. Luin joskus lehtijutun tästä rahastosta ja kiinnostuin. Mitä olen seuraillut, niin rahasto nousee aika reippaasti ja myös laskee. Eli riskiä tällä ainakin saa korkorahastopuolelle jos ei muuta, ja toki aktiivisuudesta voi toivoa ylituottoja, vaikka takeita siitä ei ole :)

   Nordnetin korkorahastoja/ETF:iä en kartoittanut koska ajattelin Seligsonin kaksikon riittävän. Dollarimääräisiä korkorahastoja en meinannut hankkia ainakaan näillä näkymin. Kyllä niilläkin saisi hajautusta...

   LYMS:issä en näe mitään lisähaittaa. Saman eurooppalaisen sääntelyn alla oleva ETF.

   Poista
 2. Saman sääntelyn alla kyllä, mutta LYMS rekisteröintimaalla hain rahaston verosopimuksia kohdemaihin. Käsittääkseni esim Irlannilla on edukkaammat verosopimukset Yhdysvaltoihin kuin Luxemburgilla ja rahaston ei tarvitse maksaa niin paljoa lähdeveroja saamistaan osingoista. Edullinen hallinnointipalkkio kyllä sinänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Vertasin LYMS:in tuottoja iSharesin vastaavaan tuotteeseen. Vuoden historialla LYMS on hieman jopa edellä tuotoissa (pari prosentin kymmenystä), 5 vuoden vertailussa lähes kaksi prosenttia jäljessä (169 vs 171 %). Mitä tämä sitten kertoo? Onko pidemmän päälle tosiaan Luxemburgissa listauksesta pientä haittaa tuotolle ja mitenhän sitten jatkossa, onko taustatekijöissä muuttunut jokin...

   Poista