tiistai 14. helmikuuta 2023

Osakesäästötili - lyhyt katsaus missä mennään

En ole kovin usein tehnyt katsausta siihen, miten osakesäästötilillä (OST) menee. Yleensä ei kovin paljon kerrottavaa ole, koska se sisältää viisi osaketta (Titanium, Konecranes, UPM, Citycon, Fortum), joiden osingot sijoitan vuosittain verotehokkaasti takaisin samoihin osakkeisiin. Joka vuosi näiden uudelleensijoitusten takia minulla on hieman suurempi määrä osakkeita jotka maksavat ulos osinkoa. Pikkuhiljaa korkoa korolle -efekti alkaa toimia.

Lyhyesti sanottuna OST:llä menee melko upeasti! Tässä tapauksessa on onnistunut sekä ajoitus että osakepoiminta, harvinaista herkkua.

Tilanne OST:llä on tällä hetkellä tämä:

  • Sijoitettu: 50000 euroa (maksimi)
  • Pääoma: 76662 euroa
  • Voittoa: 19980 euroa (+35,42%)

Oleellinen vertailuindeksi osakesäästötilille minun tapauksessani on kotimainen pörssi ja sen kasvuindeksi OMXH-GI (eli osingot uudelleensijoittava). Vuoden 2020 alusta OMXH-GI on noussut 27,7% eli ylituottoa indeksiin nähden on tullut tähän päivään mennessä n. 7,7%. Ei mikään valtava ylituotto, mutta aika mukava kuitenkin.

Pääsyy ylituotolle on se, että myin suurimman osan OST:stä tyhjäksi koronaromahduksen aluksi ja ostin osakkeita takaisin kuopan pohjaa kohti. Näistä kahdesta postauksesta (1 & 2) löytyy tarkempi selitys näistä alkuvaiheen tapahtumista.

OST:n sisältö on suuruusjärjestyksessä tällä hetkellä seuraava. Mielenkiintoisen vertailusta tekee se, että jokaiseen sijoitin alunperin n. 10 keuroa, joten tässä korostuu hyvin osakkeiden väliset erot. Toisaalta tein vain osalla myyntiveivauksen, joten täysin vertailukelpoinen "kisa" ei ole.

  1. Titanium: 22068 euroa
  2. Konecranes: 19527 euroa
  3. UPM: 15273 euroa
  4. Citycon: 12596 euroa
  5. Fortum: 7933 euroa

Alla olevasta kuvasta näkyy viimeisen kolmen vuoden kehitys. Nordnetista ei saa tulostettua vastaavaa kuvaa juuri 2020 alusta lähtien, mutta tämä kuva anta hyvän viitteen missä mennään. Kuvassa näkyvä 3v tuotto on luonnollisesti parempi kuin kokonaistuotto, koska tuosta leikkautuu koronaromahduksen alku pois.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti