lauantai 17. lokakuuta 2009

Ovatko markkinat liian korkealla?

Otsikon kysymystä on esitetty jo alkukesästä lähtien. Tähän asti vastaus on ollut "ei", näin kätevästi retrospektiivissä tarkasteltuna.

Nyt alkaa tuntua jo siltä, että tällä kulmakertoimella ei voida enää mennä loppuvuotta eteenpäin. Tiedän että markkinoiden ajoittaminen ja arvailu on melko turhaa, mutta ainakin se on mielenkiintoista. Siispä esitän kysymyksen, ovatko markkinat nyt liian korkealla?

Oma veikkaukseni on, että markkinat ovat "hetkellisesti" liian korkealla. Toimin arvaukseni mukaan ja pitäydyn poissa ostoista kunnes markkinat ovat tehneet korjauksen. Jos taas nousu jatkuu edelleen, joudun jossain vaiheessa syömään hattuni ja jatkamaan ostoja. Molemmat vaihtoehdot sopivat minulle mainiosti.

7 kommenttia:

  1. Tämä onkin visainen juttu: maailmassahan on paljon rahaa, jotka "etsivät kotia" eli jostain mistä tulee tuottoa. Korot eivät enään tuota, CDO-markkinat oletan olevan melko kuolleita joten paineita on siirtää rahaa osakemarkkinoille koska niissä saa edes osinkoa - tämä taas voi edelleen nostaa kursseja.

    Mutta komppaan itse sitä että suurin osa markkinoista ovat kyllä minustakin melko hintavia... Mikähän Suomen pörssin P/E on nyt?

    VastaaPoista
  2. Omasta mielestäni kysymys on irrelevantti, sillä tutkimusten mukaan passiivinen kuukausisäästäjä hakkaa markkinoiden ajoittajat tuotoissa mennen tullen.

    Juuri markkinoita parempien tuottojen hakeminen haksauttaa meidät yrittämään ajoittamista, jossa sitten epäonnistumme.

    VastaaPoista
  3. Myönnän että kysymys on irrelevantti teoreettisessa mielessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi mielenkiintoinen. :)

    Mielestäni ajallisesti hajauttava sijoittaja voi hakea jännitystä ajoittamalla ostoja lyhyen aikavälin sisällä ilman viittaamiasi vahingollisia efektejä. Esimerkiksi itse rakensin salkun suurelta osin alkuvuodesta. Tällöin tuntui, että markkinat olivat poikkeuksellisen alhaalla.

    Myyntejä en kuitenkaan aio edes jännityksen/mielenkiinnon takia yrittää ajoittaa, vaan keskityn suosiolla buy&hold-strategiaan. Myyntien ajoittamisessa (tarkoituksena ostaa myöhemmin takaisin) kostaa sitäpaitsi myös verottaja, toisin kuin ostoissa.

    VastaaPoista
  4. Ilman muuta kysymys itsessään on mielenkiintoinen ja samaa arvailua harrastan itsekin omassa päässäni :)

    Esimerkiksi ydin-satelliitti mallia käyttäen voi omilla satelliiteilla harrastaa markkinoiden ajoittamista, jos haluaa, ilman että pitkän tähtäimen sijoitustoiminta siitä kuitenkaan kärsii.

    Se, että on vuoden aikana onnistunut omissa ostoissaan ei vielä osoita, että markkinoita osaisi ajoittaa. Ajoittamisessa tulisi onnistua muutamia vuosikymmeniä, jotta taito erottuisi tuurista. Kaikesta huolimatta jotkut siinäkin onnistuvat, kuten Warren Buffett. Menevätkö nämä tilastopoikkeamat sitten puhtaasti matemaattisen todennäköisyyden piikkiin johtuen suuresta sijoittajien määrästä on myös oma kysymyksensä.

    Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan markkinat aina heijastelevat kaikkea sitä tietoa mitä nykyisyydestä, menneisyydestä ja tulevaisuudesta sijoittajilla on. Tämän suhteen voitaisiin siis sanoa, että markkinoiden taso on aina kyseisellä hetkellä oikea.

    Oma arvaukseni on, että markkinat jatkavat nousuaan osavuosikatsauskauden aikana paljastuvien odotuksia parempien tulosten myötä :)

    VastaaPoista
  5. Kannattaako aina olla 100% osakkeissa? Tuskin aina - Järkevintä saattaisi olla pudottaa tiettyinä aikoina osakepainoa pidättäytymällä ostoissa lisäten käteisen määrää sen sijaan että suunapäänä alkaa myymään salkkua kokonana tyhjäksi. Tätä käteisreserviä voidaan sitten myöhemmin allokoida markkinoille kun markkinat ovat romahtaneet tai järkevänhintaisia sijoituskohteita on tarjolla.

    T. Matkalla Miljonääriki (matkallamiljonaariksi.blogspot.com)

    VastaaPoista
  6. M.M.:lle:

    Ei tietenkään kannata. Esittämäsi tyyli on mielestäni oikein sopiva buy&hold -strategialle.

    Itseasiassa olen yrittänyt pitää jatkuvasti vähintään muutamaan ostoerään riittävät varat (3000-5000 euroa) lyhyessä korossa odottamassa ostopaikkoja. Tämän vuoden aikana olen kuitenkin ollu useasti "all-in", johtuen mielestäni houkuttelevista arvostustasoista.

    Pidemmällä aikavälillä kunhan korot ovat nousseet, alan pikkuhiljaa allokoida varoja osakeostojen lisäksi pitkiin korkoihin. Tällä tavalla voin saada jonkinlaista tuottoa korkojen ja talouden kääntyessä laskuun, ja samalla kasvatan varoja osakeostoihin hyviä ostopaikkoja odotellessa. Tämäkin on tietysti "markkinoiden ajoittamista", mutta toisaalta myös järkevää portfolion hajauttamista.

    VastaaPoista
  7. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista