Pitkän aikavälin sijoittussuunnitelmaani kuuluu 600 euron kuukausijoitus. Tämä on sopivan kokoinen summa käytettävissä oleviin tuloihin verrattuna, että sen ei pitäisi tehdä tiukkaa. Menneenä vuonna sijoitin kuitenkin huomattavasti enemmän. Tämä johtui poikkeuksellisen houkuttelevista ostomahdollisuuksista. Kaikki merkit klassisesta "veri virtaa kaduilla" efektistä oli havaittavissa, joten sijoitinkin kaiken irtoavan rahan osakkeisiin, kuukausisijoituksen ollessa hieman yli 1000 euroa. Jälkikäteen ajateltuna olisi voinut sijoittaa enemmänkin varsinkin keväällä, mutta jälkiviisaushan on tunnetusti helppoa :)
Absoluuttinen arvonkehitys
Alla olevasta kuvasta näkyy arvonkehitys vuoden 2009 ajalta. Salkun pääoma oli vuoden alussa 7249 euroa ja vuoden lopussa 27625 euroa. Pääoma nousi siis reilut 280 %! Tämä on tietysti poikkeuksellisen paljon johtuen pääoman pienuudesta vuoden alussa sekä poikkeuksellisen hyvästä sijoitusvuodesta. Sijoitussuunnitelmassa tavoitteeksi asetettu 20500 euroa menikin komeasti rikki.
Tuotot
Osinkoja salkku tuotti 467 euroa ennen veroja vuonna 2009. Osinkotuotto oli ihan kohtalainen, ottaen huomioon että salkku sisältää myös DB-Xtrackersin ETF:iä sekä OP Raaka-aine -rahastoa, jotka eivät jaa osinkoa lainkaan. Jatkossa mm. näistä syistä osinkotuotto ei tule olemaan koko salkun osalta kovin suuri. Toisaalta suomalaisen verotuspolitiikan takia olenkin suosinut ihan tarkoituksella osingot uudelleensijoittavia ETF:iä.
Pääoman indeksoitu tuotto (kts. myös kommentit) oli vuoden 2009 osalta loistava. Koko salkku tuotti hieman alle 60 % ja yksittäisten osakkeiden osuus vieläkin enemmän (n. 64 %)! Olen tähän erittäin tyytyväinen, sillä vuonna 2009 OMX Helsinki Cap -indeksi nousi 30 %. Onnistuin siis osakevalinnoissani vallan mainiosti vuoden 2009 osalta. Alla kuvaajat koko salkun tuotosta sekä pelkästään suomalaisten osakkeiden osalta verrattuna OMX Helsinki Cap -indeksiin.
Koko salkun tuotto vs. OMX Helsinki Cap 2009
Suomalaisten osakkeiden tuotto vs. OMX Helsinki Cap 2009
Portfolio
Salkku koostumus on vuoden 2009 loputtua seuraavanlainen:
77 % suomalaiset osakkeet. Osuuksia on tällä hetkellä 15 eri suomalaisessa yhtiössä. Näistä kolme suurinta sijoitusta muodostavat yli 30 % osuuden kaikista osakkeista, joten niistä voisi mainita erikseen muutaman sanan:
- Oriola-KD B: Tämä sijoitus oli salkun helmi ja nousikin salkun suurimmaksi sijoitukseksi mahtavan tuottonsa ansiosta. Ostin Oriolaa ensi kerran marraskuussa 2008 ja lisäsin sitä vielä uudestaan keväällä 2009. Kurssi on noussut yhteensä 180 %! En ole kuitenkaan realisoimassa tuottoa, vaan uskon vahvasti yritykseen pitkällä aikavälillä.
- Nordea Bank: Nordeaa ostin myös muutaman erän loppuvuodesta 2008. Näin pääsin osallistumaan jo legendaarisen tuottoisaan osakeantiin keväällä 2009.
- Neste Oil: Ostin Nestettä kolmeen otteeseen vuoden mittaan, kun osake ei näyttänyt millään lähtevän muun markkinan mukana nousuun. Loppuvuodesta onkin pientä nousua koettu - Neste Oil on tällä hetkellä n. 30 % plussalla.
9,5 % Kehittyvät markkinat
Kehittyville markkinoille lähdin mukaan vähän myöhässä, eli vasta kesän 2009 jälkeen. Salkkuun on lisätty DB-X Trackersin osingot uudelleensijoittavia ETF:iä sekä suuremmille että reuna-alueiden kehittyville markkinoille. Kokonaistavoitteena on n. 20 % osuus salkusta kehittyville markkinoille, joten jatkan vuonna 2010 näitä ostoja. Tällä hetkellä kehittyvien markkinoiden ETF:ien tuotto on hieman plussan puolella.
8,3 % Puhdas energia
Puhdas energia on pitkän aikavälin sijoitustrendi, jossa haluan olla mukana pienellä osuudella salkusta. Tähän tarkoitukseen olen ostanut IShares:in S&P Global Clean Energy ETF:ää kahteen otteeseen. Puhtaan energian tavoiteosuus sijoitusportfoliosta on 10 %, joten tältä osin lisäostoja ei ehkä ole tiedossa vähään aikaan.
5,2 % Raaka-aineet
Raaka-ainesijoittaminen on kovasti debatoitu aihe, mutta itse haen sillä hajautusta ja inflaatiosuojaa osalle portfoliosta. Vuonna 2009 sijoitin raaka-aineisiin OP Raaka-aine A -rahaston kautta, ja tällä hetkellä sijoitus on 11 % plussan puolella. Tavoitteena ei ole kuitenkaan välttämättä pitää isoa positiota raaka-aineissa, vaan tämä on ennemminkin pieni lisämauste kokonaisuudessa. Lisäsijoituksia tähän kategoriaan en todennäköisesti jatkossa juurikaan tee, vaan aloitan portfolion hajautusmielessä sijoitukset pitkiin korkoihin jossain vaiheessa vuotta 2010 tai 2011.
Sijoitussuunnitelman mukainen tavoite vuodelle 2010 on 30470 euroa, ja se on vain muutaman tuhannen euron päässä. Uskon että tämä raja saavutetaan melko nopeasti. Toisaalta onkin hyvä olla hieman "etuajassa", sillä tulevaisuus on luonnollisesti hämärän peitossa ja markkinoilla isot liikkeet ovat lisääntymään päin.
Tältä siis näytti laiskan sijoittajan vuosi 2009, kiitän kaikkia lukijoita kommenteista ja mielenkiinnosta!
Käppyrät on ilmeisesti Kauppalehden Oma salkku -palvelusta ? Sisältyyköhän tuohon indeksoituun tuottohistoriaan osingot ?
VastaaPoistaUnohtuikin mainita - kyllä, käppyrät on suoraan kauppalehden loistavasta oma salkku -palvelusta.
VastaaPoistaEn löytänyt tietoa palvelun ohjesivuilta siitä, mitä indeksoituun tuottohistoriaan sisältyy, mutta Kauppalehden keskustelupalstaa kaivelemalla löytyi tieto, että osingot tosiaan laskettaisiin mukaan.
Tällöin oikea vertailuindeksi olisi tietenkin OMX H Cap tuotto. Tällöin vertailuindeksin tuotto olisi hieman päälle 40, ja tuottoero supistuu n. 20 %:iin. Hyvä huomio tuo osinkojen sisältyminen, pitää ottaa jatkossa siis vertailuindeksiksi tuottoindeksi!
Myös oma salkku -palvelussa olisi tältä osin petrattavaa, on jätetty nimittäin hieman mystiseksi tuo laskentakaava :)
Tuotokas sijoitusvuosi ollut näemmä myös täällä! Viime vuoden tulokset tuntuvat olevan toinen toistaan parempia kun blogeja lueskelee.
VastaaPoistaNoista Kauppalehden käppyröistä. Ilmeisesti ne eivät mitenkään ota huomioon sitä missä vaiheessa rahoja on sijoitettu vaan piirtävät graafia kuten olisi tehty vain yksi ostos ja seuraa sen mukaista kehitystä? Eikös tämä anna tuoton kehittyisestä väärän kuvan eikä ole myöskään verrattavissa indeksin tuottoon?
Samoista syistä en ole omilla sijoituksillani kyennyt muodostamaan tiheästi päivittyvää graafia, jota oikeasti voisi verrata indeksiin. Ainut tapa on käsittääkseni muodostaa omista sijoituksista "indeksi", jota ostelisi ja päivittäisi sen kehitykset itselle kuukausittain.
Ymmärtääkö Kauppalehden palvelu myös dollareissa noteerattujen tuotteiden päälle eurokorjattuina? Tarkoitan, ettei dollaripohjaisista tule tuottoprosentit dollareina vaan euroina?
Kiitos kommenteista!
VastaaPoistaTestailin tuota oma salkku -palvelua eri tavoilla ja huomasin seuraavaa:
- Osingot eivät näköjään sittenkään kuulu indeksoituun tuottohistoriaan. Jos oma salkku -palveluun laittaa esim. yhtä osaketta aikavälillä tammikuu-joulukuu, on indeksoitu arvonnousu täsmälleen sama kuin osakkeen arvonnousu kyseisenä aikana.
- Oma salkku -palvelun indeksoitu tuottohistoria ottaa huomioon sen missä vaiheessa rahoja on sijoitettu. Testasin tätä tekemällä kahden osakkeen testisalkun missä vaihdoin toisen osakkeen hankinta-aikaa (ja samalla hintaa). Muuttamalla hankinta-aikaa, myös indeksoitu tuottohistoria muuttui samalla ajanjaksolla (kokonaisttuotto parani jos oli hankittu parempaan aikaan/halvemmalla ja huononi jos ostettu kalliimmalla). Lisäksi sillä oli merkitystä, kuinka paljon osaketta oli hankittu suhteessa toiseen osakkeeseen.
- Mitä dollareihin tulee, niin en osaa vastata tuohon - en ole dollareissa olevia sijoituksia tuonne laittanut (minulla on vain Xetran ETF:iä). ETF:ien hinnanmuutokset joutuu muutenkin itse päivittämään tuonne, ainoastaan kotimaiset osakkeet ja rahastot päivittyvät automaattisesti, muut ovat kategoriassa "muu omaisuus".
Toivottavasti nämä selvensivät. Suosittelen kokeilemaan ja testailemaan tuota oma salkku -palvelua, se on aika kätevä varsinkin osakekurssien seurailuun oman salkun osalta, ei niinkään ETF:ien tai muiden omaisuulajien mitkä eivät palveluun päivity automaattisesti. Myös tuon tuottohistorian toimintaa voi helposti testailla luomalla testisalkkuja.
Kiitos selvennyksistä! Kuulostaa hyvältä ja toimivalta palvelulta euronoteerattujen sijoitusten seurantaan. Pitääkin tutustua tähän tarkemmin.
VastaaPoistaSen verran pitää vielä tuohon indeksoituun tuottohistoriaan kommentoida, että se ei ole sama kuin vuosittainen tuotto perinteisesti laskettuna. Tämä johtuu siitä, että kauppalehden palvelussa arvot päivittyvät joka päivä. Tämän takia tuottohistoria (ja mahdollinen ero vertailuindeksiin) ovat koko käyrän osalta sen hetkisiä päivittäisiä tilanteita, ja lopputulos täten koko vuoden yhteenveto päivittäisistä portfolion koostumuksista.
VastaaPoistaOtetaan esimerkki: Salkussa on kahta osaketta, joista ensimmäinen nousee vuoden aikana rajummin. Oletetaan että molemmat osakkeet ostetaan vuoden alussa, ja verrataan sitä tilanteeseen, missä vähemmän noussutta osaketta on ostettu esim. maaliskuun alussa, mutta kuitenkin samalla hinnalla millä osaketta sai vuoden alussa. Jälkimmäisessä tilanteessa indeksoitu tuottohistoria antaa paremman tuloksen kuin ensimmäisessä, vaikkakin absoluuttinen arvonkehitys päätyy täsmälleen samaan lopputulokseen euroissa.
Melko hämmentävää mutta näin se näköjään menee. Oman salkkuni osalta vuosituotto on vuodelta 2009 42% perinteisesti laskettuna, kun taas indeksoidulla tuottohistorialla hieman yli 60%. Näitä pitää siis käyttää eri tarkoituksiin: indeksoitu vuosituotto on ehkä enemmän "nice-to-know" -tyyppinen, kun taas perinteinen tuottolaskenta antaa realistisemman kuvan tuotoista, mitkä voi jopa realisoida :)
Hei, mielenkiintoista luettavaa! Löysin tänään linkin blogiisi. Kiinnostavaa myös siksi että olen kanssasi melko samassa elämän tilanteessa: 26v, olen aloittanut salkun rakentamisen (tosin vasta viime syksynä), ja sijoitusstrategiani suurin piirtein samankaltainen. En ole vielä kerinnyt kasaamaan suunniteltua maantieteellistä ETF hajautus osuutta, ja salkkuni koostuu lähinnä suomalaisista osakkeista, osakeissa noin 50% vapaista varoista.
VastaaPoistaSe siitä, kommenttini liittyy salkkusi tuottotavoitteeseen. 2009 alussa salkun arvo oli n.7300€. Mikäli laskee vain kuukausi-sijoitusten vaikutukset (kirjoitit että kaikki irtoava meni osakkeisiin) niin salkkusi olisi kehittynyt 7300+ (12kk * ~800€) = 16900€ (olettaen ettei salkun arvo muuttuisi lainkaan). Tavoitteesi oli 20500€ vuoden lopussa joka ylittyi komeasti. Osasit siis odottaa 30% pääoman tuottoa vuodelle 2009, 7300*1,30 + 9600 *1,15 = 20500 (9600€ on oletus että vuoden aikana tehdyt sijoitukset tehtäisiin ~ vuoden keskivaiheessa ja tuotto olisi keskimäärin puolet eli 15%).
Olisi mielenkiintoista tietää miten päädyit näin korkeaan tavoitteeseen? Monet puhuivat jaktuvasta laskusta, ja ei täysin turhaan. Tiedät varmaan ettei maaliskuun pohja ollut historiallisesti niin matala (joskin osakkeet olivat aliarvostettuja). S&P 500 P/E arvostus ei käynyt kuin noin 15, kun se yleensä on käynyt 5-9 taantuman pohjalla (www.multpl.com). Olen tosin samaa mieltä kanssasi että alkuvuonna "veri virtasi kaduilla". Tiedän myös että sijoitushorisonttisi on pitkä ja vuosittaiset tuotot tasaantuvat vuosien mittaan.
Muuten toivottaisin onnea jatkoon, ja toivottavasti saamme sijoituksillemme kiitettävää tuottoa jatkossakin! :)
Hei Thomas,
VastaaPoistaKiva että löysit blogini ja toivottavasti kommentoit jatkossakin!
Ihan hyvä kommentti tuosta tuottotavoitteesta. Olet oikeassa - näyttää tosiaan siltä, että minulla oli epärealistisen korkeat odotukset 2009.
Tämä johtuu kuitenkin ainoastaan siitä, että aloitin kirjoittamaan blogia loppuvuonna 2009, ja tein sijoitussuunnitelman vasta syyskuussa. Oheisessa linkissä löytyy suunnitelmani vuositasolla, sekä oletettu tuotto.
http://laiskasijoittaja.blogspot.com/2009/09/sijoitussuunnitelma.html
Arvioin siis yleisesti vuosituotoksi 10 %, enkä suinkaan kolmeakymmentä. Tuo vuoden 2009 tavoite olikin heitetty täysin lonkalta syksyn senhetkisen tilanteen perusteella :)
Tämän jälkeen vuositavoitteet toimivat toki paremmin, seuraten 10 % tuotto-odotusta ja keskimäärin 600 e/kk -sijoitusta. Olen nyt hieman edellä tavoiteaikataulusta, mutta pitkällä tähtäimellä se ei haittaa. Roimia laskujakin tulee matkalla useita, ehkäpä seuraava on ihan nurkan takana.
Miten muuten omalla kohdallasi sijoitussuunnitelma ja tuottotavoite on asetettu?