keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Toinen erä Capmania

Pari kuukautta sitten ostin erän Capmania, ja tänään ostin samankokoisen satsin (500 kpl) lisää. Tämän ostoksen myötä Capman muodostaa salkustani sopivan kokoisen osan - en nimittäin halua omistaa kovin pieniä eriä tiettyä osaketta, koska kiinnostuksen ja seurannan kohteita ei voi olla rajattomasti.

Ostokselle on muutama keskeinen motiivi:

Capman on pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa pieniin ja keskisuuriin valikoituihin kasvu- ja listautumispotentiaalia omaaviin yrityksiin. En itse omista resursseja tällaisten seuraamiseen tai suoraan omistukseen, joten Capmanin omistaminen antaa kätevän pääsyn näihin ja täydentää salkkua.

Pienet yritykset ovat vähemmän seurattuja ja usein riskisempiä kuin suuremmat (ja täten tuottoisempia pitkällä aikavälillä). Capmanin omistukset ovat pienyrityksiä ja Capman on melko pieni itsekin. Tämä tasapainottaa salkkuni tämänhetkistä suuryrityksiin painottuvaa jakaumaa.

Capman on tämän hetkiseltä hinnoittelultaan houkutteleva. Tämän päivän hinta on hyvin lähellä vuoden 2001 listautumishintaa ja päivän kurssilla laskettu osinkotuotto (n. 3%) on suhteellisen hyvä. Lisäksi tulevaisuudessa Capmanin omistaja voi päästä huomattavasti parempiin osinkotuottoihin, jos historia toistaa yhtään itseään - osinko per osake 2010 oli 0.04 euroa, mutta aiemmin on jaettu jopa 0.12 - 0.26 euron osakekohtaisia osinkoja.

Tämän vuoden puolella ostoslistalla on vielä joko DB-X S&P Select Frontier tai iShares S&P Small Cap 600 Value.

3 kommenttia:

  1. "Pienet yritykset ovat vähemmän seurattuja ja usein riskisempiä kuin suuremmat (ja täten tuottoisempia pitkällä aikavälillä)."

    Ei kai se ihan näin yksioikoista kuitenkaan ole? :P

    VastaaPoista
  2. Yksinkertaistaen kyllä. Suurempaa riskiä seuraa usein suurempi tuotto.

    Tätä on tutkinut isoilla aineistoilla jenkkimarkkinoilla mm. Burton Malkiel (kts. esimerkiksi kirja Random Walk Down the Wall Street).

    VastaaPoista
  3. Liittyen edelliseen kommenttiin - kirjoittelin Malkielin kirjasta n. vuosi sitten. Ko. postauksessa on hieman pohdintaa asiasta ja sen jälkeen juuri pienyhtiötuottoihin liittyviä kommentteja. Kuten voi huomata, asiaan on monia näkökulmia. Sijoitustutkimuskin on tutkimusta, ja tutkimuksessa on usein kilpailevia malleja ja hypoteeseja, ei lopullisia totuuksia.

    Linkki:

    http://laiskasijoittaja.blogspot.com/2009/11/malkiel-ja-tehokkaiden-markkinoiden.html

    VastaaPoista