keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Suuri määrä db-xtrackereita siirtyy fyysiseen replikointiin

Bongasin Rahaneuvoksen blogista, että db x-trackereihin (Deutsche Bankin ETF-tuotteet) on tulossa iso rakenteellinen muutos. Suuri osa x-trackereista muuttuu fyysisesti replikoiduksi (suora linkki DB:n tiedotteeseen). Tämä johtuu siitä, että markkinoilla suositaan tällaista ETF-rakennetta.

Kyseessä on siis debatti ETF-tuotteiden rakenteellisesta lähestymistavasta. Fyysinen replikointi tarkoittaa sitä, että ETF omistaa osakkeet suoraan ja on siksi yksinkertainen ja turvallinen tapa, johon ei liity liikkeellelaskijariskiä. Synteettinen (tai swap-pohjainen) replikointi tarkoittaa epäsuoraa rakennetta, missä ETF:n tuotto muodostetaan johdannaisilla. Tämä on mahdollisesti kustannustehokkaampaa, mutta siihen liitty liikkeellelaskijariskiä.

Olen kirjoitellut asiasta aiemmin useampaan otteeseen:

ETF joka voittaa vertailuindeksinsä?

ETF:t ja osinkojen uudelleensijoittaminen
 
Swap-pohjaisten ETF:ien riski pieneni DB:n tuotteiden osalta?

db X-trackereita jatkossa myös fyysisesti replikoituna rakenteena

Itseäni ei synteettinen replikointi ole haitannut, sillä siitä on ollut kustannusetuja, enkä ole kokenut riskejä kovin korkeina. Nyt muutos näkyy tosiaan mm. salkkuni yhdessä suurimmista sijoituksista, DXET-ETF:ssä, jossa mukava 0,00 % hallinnointipalkkio muuttuu 0,09 %:iin. Ei todellakaan mikään suuri muutos, mutta tuo esille kustannusrakenteen eron. Toisaalta fyysisen rakenteen lisääntyneen turvallisuuden voinee laskea myös hyödyksi, josta kannattaa vähän maksaa.

4 kommenttia:

 1. Näyttää olevan vain nuo Eurooppaan suuntautuvat ETF:t + Mexico, jotka siirtyy fyysiseksi.
  Tällä hetkellä esim. Briteissä db:n etf tarjonta on 172 SWAP ja 9 fyysistä ja nyt fyysisiin siirtyy siis nuo 18. Eli vielä jää SWAPPEJA tarjolle.
  Tiedä sitten jatkuuko suuntaus.

  Miten muuten vaikuttaako tuo osakkeiden hintaa nostavasti eli ymmärränkö oikein. Jos siis nyt vaikka tuo DXET siirtyy fyysiseksi, niin eikös silloin sen sisältämät 50 yrityksen osakkeet jouduta todella ostamaan markkinoilta? Eli 2,5 Mrd edestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että suuntaus jatkuu, vaikkakin olen itse sitä mieltä, että markkinoilla olisi ollut tilaa SWAP-suuntautuneelle toimijalle.

   Loogisesti ajatellen siirtyminen voisi vaikuttaa hieman hintoihin. Toisaalta DB kertoi, että siirtyminen tapahtuu vuoden 2014 alkupuolen aikana, joten pyrkinevät tekemään tämän vähitellen. Ja EUROSTOXX 50 -yritykset ovat hyvin likvidejä, joten mitään dramaattista vaikutusta tällä muutoksella markkinahintoihin tuskin on.

   Poista
 2. Sijoitetaanko osingot vielä uudestaan automaattisesti uudistuksen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni kyllä. Tuolla on listattu sekä D että C -tyyppejä eli distributing ja capitalizing ETF:iä. Eikä tuolla ole mitään mainintaa että capitalizing (osingot uudelleen sijoittava) tyyppiset tuotteet lopettaisivat toimintansa.

   Poista