maanantai 1. joulukuuta 2014

Osto-ohjelma: Seligson Russian Prosperity

Markkinoilla tapahtuu, ja silloin on mukavaa olla tekemässä liikkeitä. Tällä kertaa tapahtuu Venäjän markkinoilla. OPEC:in viime viikkoisen ilmoituksen jälkeen, jossa päätettiin olla leikkaamatta öljyntuotantoa, ovat Venäjän osakemarkkinat olleet roimassa pudotuksessa. Tätä edeltää maailmanpoliittisen tilanteen aiheuttama Venäjän osakemarkkinoiden ja ruplan arvon lasku. Yhteensä nämä seikat ovat aiheuttaneet Venäjän osakemarkkoiden vajoamisen alimmilleen viiteen vuoteen (5 vuoden graafi RTS-indeksistä alla, klikkaa suuremmaksi).

Olen mukana Venäjän markkinoilla kehittyvien markkinoiden ETF:ien kautta, mutta myös rahastolla, tarkemmin Seligson Russian Prosperityllä (kts. aiempi merkintä). Lisäsijoitukset Venäjään tällä tavalla johtuvat sekä "erikoistilanteen" hyödyntämisyrityksestä, sekä arvostuksestani kyseisen rahaston toimintaa kohtaan.

Tässä vaiheessa, kun markkinat ovat hyvin levottomia, on systemaattinen lähestymistapa paikallaan. Oma ratkaisuni on pienimuotoinen osto-ohjelma, jossa 500 euroa sijoitetaan aina RTS (Russian Trading System) -indeksin pudottua uuden tasalukeman alle. Nyt kun alitettiin 1000 indeksipistettä, tein 500 euron sijoituksen. Seuraava viisisatanen menee sitten 900 pisteen puhjettua, ja seuraava 800 pisteen kohdalla, ja niin edelleen.

Voi toki olla, että en enää lisäostoihin pääse, mutta se ei sinänsä haittaa. Osto-ohjelman tarkoitus on vähentää hötkyilyä asian suhteen, ja varmistaa selvä suunnitelma markkinakuopan hyödyntämiseksi.

10 kommenttia:

 1. Melko houkuttelevalta tilanne tällä hetkellä tosiaan näyttää. Taidanpa itsekin tehdä lisäsijoituksen rahastoon. Mielestäni Seligsonin Russian Prosperity tarjoaa vastetta passiivisiin rahastoihin nähden korkeahkolle hallinnointipalkkiolleen.

  VastaaPoista
 2. Hyvin samanlaisia ajatuksia osto-ohjelman suhteen oli itselläkin, mutta käteisen suhteen on vähän tiukkaa. Pitää melkein ensin varmistaa tulevien isompien menojen tarkat määrät ennen kuin siirryn ajatuksista tekoihin.

  VastaaPoista
 3. Vastaavanlainen osto-ohjelma itselläkin käynnistynyt. Tilanne ei nähdäkseni ihan niin houkutteleva ole vielä kuin parhaimmillaan keväällä Ukrainan kriisin alkaessa, nyt laskenut öljyn hinta todella vaikuttaa yritysten taloudelliseen tilanteeseen. Öljyn hinnankin toki joskus täytyy tulla ylös tai vaihtoehtoisesti monet öljyntuottajat joutuvat ajamaan tuotantoaan alas kannattamattomana (minkä puolestaan pitäisi nostaa öljyn hintaa)

  VastaaPoista
 4. Noniin, RTS sulki tänään 925 pisteeseen. Jokohan osto-ohjelman toinen osto on tällä viikolla käsillä?

  Osto-ohjelma oli muuten tähän tarkoitukseen varsin hyvä idea... Ei tarvitse hötkyillä ja ostot toteutuvat markkinatilanteen mukaan suunnitellusti.

  VastaaPoista
 5. Tuntuu että pohjat oli toistaiseksi jossain tuossa 925 tienoilla.Itekin ostan vasta lisää, jos mennään alle 900.

  VastaaPoista
 6. Näköjään 900 alitettiin jo kevyesti.Joko teit lisäoston Laiskasijoittaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tottakai, osto-ohjelman mukaisesti :) Pitääkin laittaa asiasta merkintä.

   Poista
 7. Jotenkin tuntuu, että tuon syöksyn lattiataso on jossain puolen kilon kohdalla...

  VastaaPoista
 8. Uskaltaako muita seligsonin osakerahastoja nyt ostaakaan kun hinnat ovat niin korkealla (Yle:n tämänpäiväisen asiantuntija-chatin perusteella 20-35% normaalia korkeammalla osakkeet yleisesti). Itse ostin riskillä Russian Prosperityä, täytyy näköjään hilloa loppuja varoja vielä jos saisi vielä halvemmalla.. Horisontti reilusti päälle 10v niin eiköhän siinä ajassa ehdi tapahtua muutoksia Venäjän taloudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paha noihin on markkinatasoihin on sanoa mitään varmaa. Itselläni on ostot tauolla joka paikassa muualla paitsi tässä Venäjän erikoistilanteessa...

   Poista