tiistai 16. joulukuuta 2014

Venäjän markkinoilla paniikki päällä, RTS alle 700, osto-ohjelma jatkuu

Venäjän markkinoiden romahdukseen pohjautuva osto-ohjelmani Seligson Russian Prosperityssä jatkui eilen RTS:n alitettua 800 pistettä.

Asiaan palattiinkin yllättäen jo tänään. Vai onko tämä sittenkään yllätys? Silloin kun markkinat ovat paniikissa, niin kyyti on kylmää. Joku voisi sanoa että onhan tämä nähty ennenkin.

Yhtä kaikki, RTS indeksi on tätä kirjoitettaessa 648 eli noin 10% romahduksesta eilisestä. Ja eilen tultiin myös samanlaista kyytiä alas. On se hurjaa menoa!

Osto-ohjelmani mukaisesti tein juuri 500 euron lisämerkinnän Seligson Russian prosperityyn. Ehdin vielä tämän päivän hinnoilla mukaan, sillä merkintä oli ennen klo 11.00. Nyt en sitten uskallakaan sanoa, milloin seuraava merkintä tehdään... Ehkäpä jo huomenna?

21 kommenttia:

 1. Reilu 100 pistettä alas vielä ,niin ollaan 2009 pohjissa.

  VastaaPoista
 2. Oletteko nyt Venäjän osakkeiden romahtahtaessa tutustuneet muiden tarjoaijien Venäjärahastoihin?
  Seligson ei mielestäni ole kuluiltaan ainakaan mitenkään selvästi muita edullisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma valintani Venäjän markkinoilla on Seligsonin rahasto, muilla markkinoilla olen suosinut pääasiassa suoria osakesijoituksia ja ETF-tuotteita.

   Uskoisin, että tämä "erikoistilanne" on hyödynnettävissä melkein millä tahansa Venäjä-rahastolla tai ETF:llä.

   Poista
 3. tänään saakin tehdä sitten varmaan kaksi kauppaa =)

  VastaaPoista
 4. Kyllä ne pohjat viikon parin sisään on löydetty.Ei nuo Venäjä osakkeet nyt ihan arvottomiksi voi mennä.Eikös sanonta kun veri virtaa kaduilla toimi tässäkin tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos rahaston arvo tippuu miinuksen puolelle niin tuleeko rahastonhoitaja kotoa karhuamaan lisämaksuja? :)

   Tänään sitten RTS 15 prossan nousussa. Ei ainakaan ole tylsää!

   Poista
 5. Itse aloitin vastaavat ostot omalta kohdaltani eilen. Olisi pitänyt malttaa vielä odottaa tähän päivään:)

  Oma valintani tosin on Market Vectors TR Russia ETF (RSX). Ostan seuraavan erän dollarihinnan pudotessa 20% edellisestä ostohinnasta.

  SamiEv

  VastaaPoista
 6. Itse sijoitin pari viikkoa sitten turhan paljon Seligsonin Russian Prosperityyn verrattuna tämän hetkiseen tilanteeseen. Katselen vielä muutaman päivän mihin mennään ennen kuin laitan lisäoston.

  Mitä muuten tapahtuisi Russian Prosperityn sijoituksille jos Venäjä ajautuisi maksukyvyttömäksi vuoden 1998 tapaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos niitä ei sosialisoida niin ihan normaalisti kehittyvät markkinoiden mukana.

   Enemmän tuossa tilanteessa murehtisin osuuden omistajien kärsivällisyydestä. Paniikissa tehdyt osuuksien lunastukset pakottavat rahaston tekemään realisointeja kattaakseen vaadittavan tarpeen käteiseen.

   Poista
 7. Venäjän keskuspankin varapääjohtajan Shvetsovin mukaan "tilanne lähipäivinä on luultavasti samankaltainen kuin vuoden 2008 pahimpina päivänä." Tuolloin Russian Prosperityn arvo kävi muistaakseni lukemissa 21..

  VastaaPoista
 8. @Laiska sijoittaja

  Oletko ajatellut sijoittaa nyt mihinkään öljy-etf:iin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä olisi houkutteleva ajatus. Yhtälailla "erikoistilanne". Ajattelen kuitenkin, että venäjäsijoitukset korreloivat sen verran ko. sijoitusluokan kanssa, että minun ei tarvitse lähteä sille markkinalle.

   Muutenkin raaka-ainesijoittaminen on oma lukunsa, jossa pitäisi ehkä osata myös myydä oikeaan aikaan sillä buy-and-hold ei ole välttämättä yhtä luontevaa kuin osakkeilla... En ole siis varma osaanko sijoittaa ko. sijoituslajiin :)

   Poista
 9. Laiskasijoittaja, kuinka paljon sinulla on kiinni Seligsonin Venäjässä? Ja mihin tasoon sen maximissaan salkussa on tarkoitus nostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seligson Russian Prosperityn hankinta-arvot tasan neljä tonnia, ja markkina-arvo (arviolta tämän päivän 14% plussien jälkeen) reilut kolme tonnia.

   Salkusta tämä on siis alle 3%, eli ei kovin iso osuus. Ja paljoa isommaksi se ei voi nousta ostojen kauttakaan, jos noudatan osto-ohjelmaa. Seuraava 500 euron osto olisi kun RTS-indeksi alle 600, sitten alle 500 jne. Ja näitä voi olla maksimissaan 6 kpl vaikka RTS menisi "nollaan asti", eli yhteensä maksimi-lisäostot 3000 euroa. Tuskinpa sentään pääsen näitä kaikkia ostoja tekemään...

   Poista
 10. Uskotko että suurin pudotus meni jo ?Tänään oltiin jo komeasti plussalla.Mietteitä tilanteesta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä RTS-indeksi vielä 5XX on tämän vuoden puolella.

   Poista
  2. Tiistaina RTS kävi päivänsisäisesti 583:ssa, joten itse asiassa tämä on jo tapahtunut :)

   Oliko pohjat sitten siinä? RTS:n liikkeet ovat niin rajuja että paha sanoa. Jos olisi aivan pakko arvata, niin veikkaisin siinä oli tämän vuoden pohjat. Tosin RTS:n veikkaus ei ole ollut kovin helppoa ennenkään, siksi osto-ohjelma...

   Poista
 11. Itseni on vaikea uskoa, että markkinat käyttäytyisivät niin yksinkertaisesti, että nopean syöksyn jälkeen palataan heti pidempään nousuun. Samoin, että Venäjän talouskriisille olisi nopeaa ratkaisua, vaikka pakotteet ovat edelleen voimassa ja öljyn hinta matalalla, vaikutukset ovat maan sisällä vielä leviämättä. Mutta mutujahan nämä ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en odota lineaarista, pidempää nousua lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Hyvin pitkällä aikavälillä sitä nousua kuitenkin tulee, uskon näin. Buy-and-hold dipeistä (kuten tällä viikolla) on suosikkistrategiani.

   Poista
  2. Eikö tuo yhtään houkuttele ostamaan lisää, vaikka jos mennään uudestaan esim 650 pisteen hujakoille?Vaiko seuraava osto tosissaan vasta kun 5xx taulussa?Jos kummiskin epäilet että sekin päivä tulee , kun noustaan reilusti.

   Poista
  3. No kieltämättä houkuttelee. Mutta siinähän se osto-ohjelman juju on ettei tule ostettua liikaa liian kalliilla (virhe jonka usein teen).

   Kehittyneempi versio osto-ohjelmasta oli ollut ostot 100 indeksipisteen välein, mutta nousevilla summilla. Eli esim 1000 pistettä 500 euroa, 900 pistettä 600 euroa jne. Tällöin kaikkein halvimmalla tulisi tehtyä vielä enemmän ostoja.

   Poista