torstai 22. tammikuuta 2015

EKP avasi rahahanat - osakemarkkinoille nousua?

Otsikon kysymys kävi varmasti monen mielessä kun EKP ilmoitti omasta QE-ohjelmastaan eli velkaelvytyksestä (kts. Arvopaperin uutisesta yksityiskohdat). Ohjelma tarkoittaa käytännössä 60 miljardin euron kuukausittaisia ostoja euromaiden velkakirjojen osalta ja se kestää syyskuun 2016 loppuun.

Mitä tämä tarkoittaa sijoittajalle? 

No ainakin asuntosijoittajalle (tai velalliselle) se tarkoittaa hyvää. Korot tulevat pysymään "nollassa" hyvin pitkään eli raha on halpaa. Osakesijoittajalle euroopan oma QE on myös todennäköisesti hyvä asia, ainakin lyhyellä aikavälillä. Tämä tarkoittaa nimittäin sitä, että osakkeet ovat edellen houkutteleva sijoitusluokka verrattuna lainoihin. Tämän päivän osakekurssireaktiot Euroopan markkinoilla ja esim OMX-H:ssa olivat myös varsin positiivisia.

Itse odotan, että eurooppalaisten ja suomalaisten osakkeiden alisuoriutuminen verrattuna esim. USA:n markkinoihin tulee korjautumaan hieman. Tämä tulee myös toki sitä kautta että euron kurssin alenuttua vientikilpailukyky paranee. Oma salkkuni on siinä asennossa, että nämä QE uutiset eivät aiheuta toimenpiteitä. Suomiosakkeet ovat isolla painolla salkussani, ja ehkä pitkästä aikaa sieltä on odotettavissa hyviä tuottoja.

Pidempi aikaväli on sitten erikseen. Korjataanko elvytyksellä Euroopan rakenteelliset ongelmat? Tuskimpa...

1 kommentti:

  1. Osakesijoittajalle tämä tarkoittaa sitä, että kurssit nousee, kuten on aiemminkin nähty. Kuten mainitsit niin Euroopan rakenteelliset ongelmat eivät ratkea. Ne itseasiassa tulevat ainoastaan pahenemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pariin vuoteen niille ei tulla tekemään yhtään mitään. Jossain vaiheessa homma hajoaa käsiin ja silloin edellinen romahdus tuntuu lastenleikiltä..

    VastaaPoista