lauantai 31. tammikuuta 2015

ETF-kuukausisijoitukset takaisin rullaamaan pienellä panostuksella

Viimeisen vuoden aikana olen muutamaan otteeseen odotellut korjausliikettä pitkän osakemarkkinoiden nousukauden päätteeksi (kohta 6 vuotta täynnä!). Korjausliike tuntuu karkaavan koko ajan kauemmaksi, koska vastaan taistelevat keskuspankit elvytyspolitiikan avulla. Korkosijoitusten tuotot on puristettu lähelle nollia, jolloin osakemarkkinat jatkavat nousuaan pidempään kuin jos tilanne olisi "normaali". Edellisessä kirjoituksessani ennakoinkin että etenkin euroalueella nousu tulee jatkumaan keskuspankkipolitiikan ansiosta.

Nousu on kuitenkin huteralla pohjalla ja ajoitus tunnetusti vaikeaa. Tästä syystä otin käyttöön omasta näkökulmastani helpoimman, mukavimman ja edullisimman keinon olla mukana sijoittamassa osakemarkkinoille syklin eri vaiheissa - eli Nordnetin ETF -kuukausisijoittamisen.

Tällä kertaa panostus on maltillinen, sillä en pidä nykytilannetta mitenkään parhaana mahdollisena ajoitusmielessä. Haluan silti olla mukana myös syklin yli, sillä en kykene syklien pituutta ennustamaan. Kuukausisijoituksilla osun myös pohjille, kunhan maltan pitää ne juoksemassa yli ajan. Sijoitan jatkossa kuukausittain yhteensä 300 euroa kolmeen ETF:ään (jaolla 50/25/25):
 • IS3N: iSharesin ETF, joka kattaa kehittyvien markkinoiden yritykset varsin kattavasti, sisältäen sekä suuret että pienet yritykset. Kulut ovat erittäin kilpailukykyiset eli 0,25% pa, ja osingot uudelleensijoitetaan. Kehittyvät markkinat ovat olleet pitkään alisuoriutujia, ja edelleen pidän järkevänä sijoittaa niihin (vrt. esim. lisäsijoitukset jenkkimarkkinoille).
 • DXET: DB X-trackersin klassikkotuote, joka on ollut erittäin edullisesti hinnoiteltu (kts. aiempia mietteitä täältä). Sittemmin tasan 0%:in hallinnointipalkkio on nostettu 0,09%:iin, mutta kallista tämä ei ole vieläkään! DXET sijoittaa eurooppalaisiin suuryhtiöihin, tarkemmin EURO STOXX 50 -indeksiin, ja osingot uudelleensijoitetaan.
 • DX2J: Tämä ETF täydentää edellä mainittua, sillä se sijoittaa eurooppalaisiin pienyhtiöihin (MSCI Europe Small Cap Index). Hallinnointi 0,40% ja tässäkin sijoitetaan osingot uudelleen.
Tämä 300 euron panostus kuukausittain mahdollistaa minulle samaan aikaan käteiskassan kasvattamisen, jolloin voin varautua mahdolliseen tulevaan dippiin. Seurataan tilannetta, tästä vuodesta voi tulla hyvinkin mielenkiintoinen!

8 kommenttia:

 1. Hei, oletko koskaan ostanut UK markkinoille suuntaavia ETF:iä , kuten EWU
  tai EWUS ?
  Itse en ole niitä koettanut mutta muuten pidän passiivisesta / ETF sijoittamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan. Mutta jos sijoittaisin UK-markkinoille, niin EWU & EWUS näyttävät vähän kalliilta (0,49% & 0,59% pa).

   DB:n XDUK (db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF) näyttää edullisemmalta, kulut vain 0,09% ja kk-sijoitukset onnistuvat...

   Poista
 2. Kaikkiin kolmeen siis 300e eli 900e kk ? Vaiko 100e kaikkiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups. Oli vähän epäselvästi sanottu. Korjasin tuonne näin:

   "Sijoitan jatkossa kuukausittain yhteensä 300 euroa kolmeen ETF:ään (jaolla 50/25/25)"

   Eli IS3N:ään noin 150 e ja loput puoliksi noihin Eurooppa-ETF:iin.

   900 euroa yhteensä ei olisi välttämättä ollut niinkään "maltillinen" :)

   Poista
 3. Jos olisit usan etf:n halunnut sijoittaa, niin mikä olisi valinta noista nordnetin tarjoamista? IShares Core S&P 500 UCITS ETF näyttäisi houkuttelevalta ainakin kulujen puolesta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mainitsemasi olisi juurikin se tuote mihin itsekin sijoittaisin. Pienet kulut ja osinkojen uudelleensijoitus. Hyvä paketti.

   Poista
 4. Viimeaikojen reippaat kurssinousut ja ekp:n tukeva steroidi-buustaus alkaa ahdistamaan sen verran että taitaa olla aika puolittaa oma kk-säästämissumma, tai pistää ehkä jäihin kokonaan.

  Varmistuksen lähestyvälle kuplan puhkeamiselle voisi varmaan käydä hakemassa taksisuharilta, notta jos kuskilta tulee sijoitusneuvoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kelpo vaihtoehto on että annat kk-sijoitusten rullata syklien yli aina samankokoisina. Ei voi mennä pieleen, kunhan kantti kestää!

   Itse olen syyllistynyt summien ja sijoituskohteiden muutteluun. Tämänhetkinen kombo (IS3N, DXET, DX2J) ja sijoitussumma 300 e/kk toivottavasti säilyy pidemmän aikaa, ehkäpä seuraavan syklin pohjalle asti vähintään...

   Poista