maanantai 5. tammikuuta 2015

Uusi vuosi, uutta sisältöä salkkuun (Adidas AG, ARCP)

Vuosi 2015 käynnistyi ja jostain syystä ostonappi alkoi välittömästi kutittamaan. Ehkäpä suunnittelemani pelikassan kasvatus tuntuu vain liian tylsältä :) Yhtä kaikki, tänään tuli tehtyä kaksi ostoa: Adidas AG:ta uutuutena salkkuun (ostin reilun tuhannen euron eränl)  ja lisäosto ARCP:hen myös noin tonnilla.
 
Adidas on Niken ohella maailman huipulla urheiluvaatteissa, -varusteissa ja -kengissä. Adidaksen tuotemerkin tuntevat varmasti melkein kaikki, ja lisäksi Adidas omistaa Reebokin aiemman yritysoston kautta. Adidaksen ostaminen on kummitellut mielessäni siitä asti kun viimeeksi lisäsin salkkuun Volkswagenia ja kommenteissa tuli esille myös hyvä oston paikka Adidaksessa (kts. merkintä). Molemmat näistä yrityksistä ovat saksalaisen teollisuushistorian klassikoita ja uskon yritysten tuotteiden säilyvän maailman huippubrändien joukossa pitkälle tulevaisuuteen. Itse asiassa niin pitkälle kuin oma salkkuni on olemassa, eli hyviä buy & hold -sijoituksia!

Adidas on viime aikoina kärsinyt venäjän markkinoiden heikkoudesta (Venäjä on Adidakselle tärkeä markkina), sekä kovasta kilpailusta jenkkimarkkinoilla. Tämä on heijastunut osakekurssiin varsin selvästi. Alla olevasta kuviosta näkyy viimeisen 5 vuoden kehitys osakekurssissa (klikkaa kuva suuremmasksi). Huipuilla käytiin 2013 lopussa vähän yli 90 eurossa ja siitä on tultu melko rajusti alas tämän päivän 55-56 euroon.
Jos taloudellisia lukuja mietitään, niin ensiksi tulee tietysti mieleen osinko. Tällä rintamalla näyttää hyvältä, sillä Adidas AG:n osinkohistoria näyttää mukavan nousujohteiselta (kts. taulukko alla).


2006
0.42 EUR
2007
0.50 EUR
2008
0.50 EUR
2009
0.35 EUR
2010
0.80 EUR
2011
1.00 EUR
2012
1.35 EUR
2013
1.50 EUR

Adidaksen liikevaihto sekä liikevoitto ovat olleet nousussa viimeiset viisi vuotta melko tasaista tahtia, tasaantuen vuosille 2012 ja 2013. Vuoden 2014 luvut eivät ole vielä valmiina, mutta todennäköisesti ne tulevat olemaan hieman 2013 vuotta huonompia. Tämä heijastelee viime aikojen vaikeuksia ja tästä syystä osake onkin alennuksessa. Toisaalta, Adidas tiedotti omien osakkeidensa osto-ohjelmasta viime syksynä, koska pitää osakkeita aliarvostettuina. Tästä on toki vaikeaa sanoa sen enempää, sillä omien osakkeiden osto-ohjelmat eivät aina ole hyvin ajoitettuja. Yhtä kaikki, uskon että pitkällä tähtäimellä Adidaksen tulos ja tätä myöten myös osingot ovat nousu-uralla.

Adidaksen lisäksi tein myös toisen oston. Ostin lisää ARCP REIT:iä joka romahti hiljattain epäonnisesti juuri ostoni jälkeen kirjanpitoepäselvyyksien vuoksi. Tällä hetkellä ARCP:t ovat salkussani miinuksella parikymmentä prosenttia, ja lisäosto loiventaa hieman keskihankintahintaa. ARCP (American Real Estate Capital Properties) on mielenkiintoinen ja agreessiivinen peluri jenkkien REIT-markkinoilla, ja omistan sitä osittain spekulatiivisessa mielessä. Tällä hetkellä ARCP on maksanut minulle 10 dollarin kuukausittaista osinkoa ja nyt kun ostin lisää toisen samankokoisen setin, "kuukausirahani" tästä osakkeesta tuplaantuu 20 dollariin kuussa. Ehkä tulevaisuudessa osinkovirta tästä vielä kasvaa.

Rahoitin ARCP:n lisäoston myymällä RWX REIT-ETF:än. Tein RWX:llä yli 8 % myyntivoiton, joka on varsin mukavasti alle 3 kuukauden omistuksesta. RWX:n myynti johtuu siitä, että tulin lopulta siihen tulokseen, että VNQI (Vanguardin kansainvälisille REIT-markkinoille sijoittava ETF) on minulle parempi indeksituote, sillä sen hallinnointipalkkio on huomattavasti alhaisempi kuin RWX:llä (0,27 pa. vs 0,59 pa.). Tämä ero tulee olemaan iso tekijä pitkän aikavälin tuotoissa. Ostan VNQI:tä todennäköisesti tänä vuonna myöhemmin. Samoin VNQ (Vanguardin jenkki-REIT-markkinoille sijoittava ETF) on tähtäimessä jossain vaiheessa.

Näiden ostojen myötä uskoisin että vuoden alun intoiluni hieman rahoittuu, ja pääsen kerryttämään käteiskassaa suunnitelmieni mukaan. Ainakaan tällä hetkellä mielessäni ei ole mitään tiettyä ostokohdetta, mutta tunnetusti asiat voivat muuttua nopeastikin :)

11 kommenttia:

 1. Ovatko yrityksen osakekohtaiset tulokset kasvaneet samaa vauhtia kuin osingot? Mikä on Adidaksen oman pääoman tuotto keskimäärin noina aikoina? Näyttää kiinnostavalta sijoitusvaihtoehdolta, mutta vaikea tosta on omaa mielipidettään sanoa näillä tiedoilla.

  VastaaPoista
 2. TT: Täältä löytyvät vastaukset kysymyksiisi: http://www.adidas-group.com/en/investors/key-financial-data/five-year-overview/

  EPS on nähtävästi kasvanut vuosina 2009-2013.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi, samaan aikaan dividend payout ratio on kasvanut, mutta ei mitenkään dramaattisesti. Ja kuten sanottua, uskon että vuosi 2014 tulee näyttämään huonolta postauksessa mainituista syistä.

   On mielenkiintoista palata näihin lukuihin sitten vaikkapa 5 vuoden päästä ja tarkastella miten sitten kävikään...

   Poista
  2. Kiitoksia. Kävin vilkaisemassa nopeasti noita lukuja ja vaikuttaa kohtuuhintaiselta sijoitukselta. Varmasti hyvä mahdollisuus hajauttaa kulutussektorille, mutta kyseessä ei ehkä ole sijoitus minun makuuni. Lähinnä siitä syystä, että minulla on sijoitettavia rahoja paljon vähemmän käytettävissä kuin sinulla. Tähän muuten pitäisi palata vuosien kuluttua. Toivottavasti joku muistaa tehdä niin.

   Poista
 3. Olethan tietoinen, että ARCP on keskeyttänyt toistaiseksi osingonmaksun? Osinko tulee jatkossa tod. näköisesti myös pienenemään jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt. Joulukuussa osinko tuli minulle ainakin normaalisti. Mutta toisaalta ymmärrettävää että se on keskeytetty kunnes tilikirjat on tarkastettu kunnolla. Uskoakseni tämä "erikoistilanne" on hinnoiteltu nyt ARCP:n kurssiin. Aika näyttää.

   Poista
  2. Tuo ARCP tulee tosiaan pitämään jännityksessä seuraavat viikot ja kuukaudet.

   Itse ostin vielä tuon skandaalin jälkeen lisää ARCP:tä ja tarkoitus on pitää näitä salkussa pidemmän päälle. Toivottavasti kuitenkin osingon maksu jatkuu piakkoin ja suuruusluokaltaan samanlaisena kuin aikaisemmin.

   Poista
 4. ..kun ei jatku. ARCP on itse lehdistötiedotteessa todennennut, että osinkojen maksu keskeytetään. "While ARCP has agreed pursuant to the waiver and extension that it will not pay a dividend on its common stock until its financial statements have been delivered, following the delivery of its financial statements ARCP intends to review its dividend policy and pay a common stock dividend in line with its industry peers."

  Eli olettaisin jotain 5-6% osinkoa tuon perusteella.
  Lähde: http://www.arcpreit.com/servlet/servlet.FileDownload?file=00P5000000OU7uJEAT

  ADS on kanssa ollut omassa seurannassa. En tiedä onko tuostakaan osinkomielessä kauheasti iloa, kun käsittääkseni Saksa periii usein liikaa lähdeveroa (26,38%) ja Suomen verottaja taas perii olettamalla että lähde veroa on maksettu 15%. Näitä pitäisi sitten osata hakea takaisin Saksan verottajalta. Korjatkaa jos tiedätte paremmin, kokemusta mulla ei ole. Nordnetin blogissa oli taannoin hyvä kirjoitus aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se Saksassa yliperityn veron takaisinperintä niin vaikealta vaikuta (kts. ao. linkki). Ei ainakaan niin vaikealta, että antaisin sen estää itseäni ostamasta kiinnostavia saksalaisia osakkeita. Ja nyt kun minulla on saksan pörssistä kolmea osaketta (Vow, ADS & Hyundai Motor), niin saan tiettyjä skaalaetuja siitä, että selvitän miten nuo verot haetaan takaisin. Ja todellakin aion hakea - verotuksessa oikeuden tulee toteutua ja se ei parista lippulappusesta jää kiinni :)

   http://www.nordnetblogi.fi/saksalaiset-lahdeverot-takaisin-parempi-mieli-johdatus-lomakkeisiin-2/08/01/2013/

   ARCP: katsellaan... Eiköhän se jotain osinkoja kuitenkin maksa vielä joskus. Onhan tässä aikaa odottaa.

   Poista
  2. Joo tuo olikin juuri se artikkeli jota muistelin. Näyttäisi tuon mukaan siltä, että sähköisesti ei onnistu homman hoitaminen. Samoin paperisen todistuksen hommaaminen välittäjältä kustantanee jotain esim. vuositiliotteen tilaaminen paperisena maksaa Nordnetilla 10€. Mitään "osinkotodistusta" tai vastaavaa en heiltä löytänytkään.

   Kirjoita ihmeessä ajantasainen artikkeli ohjeineen miten vero prosessi etenee. Kiinnostaisi varmasti useampiakin lukijoita.

   Joka tapauksessa Adidas alkaa hokuttumaan nykyisillä hinnoilla..

   Poista
  3. Timo: Hyvä idea - kirjoittelen kokemuksista sitten kun prosessi osaltani edistyy, mahdollisesti tänä kesänä seuraavan kevään osinkokierroksen jälkeen. Tai vasta sitä seuraavana, jos kulut/vaiva tuntuu suhteessa saamatta jääneeseen tuloon liian suurilta. Nuo kun saa näemmä hakea takaisin osinkoja seuraavan 4 kalenterivuoden aikana. Tämä mahdollistaa hakemusten niputtamisen useammalla vuodelle.

   Poista