torstai 2. heinäkuuta 2015

2015 / Q2 Tilinpäätös & kaksi uutta ostoa

Siinä missä vuoden ensimmäinen kvartaali toi salkulle merkittävää kasvua ja ATH-lukemat, oli toinen kvartaali paljon vaisumpi. Tämä johtui yleisesti osakekurssien kasvun hyytymisestä sekä varmaan osittain Kreikan kriisistä, joka on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Lisäksi tein kvartaalin aikana merkittäviä myyntejä korkosijoitusstrategian muutoksen yhteydessä. Tästä syystä salkun uusi sijoitettu pääoma oli tällä kertaa hieman negatiivinen.
 • Uusi sijoitettu pääoma 2015 Q2 aikana: -856 euroa
 • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): -5886 euroa (-4,0%)
 • Osingot (netto): 1002 euroa
 • Tuotto-% (pl. osingot): -3,5 %
Sijoituksia meni tavalliseen tapaan Nordnetin kautta neljään eri ETF-kuukausisijoitukseen (IS3N, DXET, DX2J, DXSU). Muita ostoja en tällä kertaa tehnyt, muuten kuin edellä mainitun korkosijoitusstrategian muutoksen yhteydessä. Tämä liike on osoittautunut onnistuneeksi, sillä voitolla myymäni kehittyvien markkinoiden valtionlaina -ETF (DXSU) on tätä kirjoitettaessa alempana kuin myyntihetkellä, ja daily short ETF -positioni euroalueen valtionlainoissa pari prosenttia voitolla. Mielenkiinnolla seuraan jatkossakin, että oliko tämä (itselleni harvinainen) peliliike onnistunut.

Alla oleva kuvaaja näyttää salkun kokonaiskehityksen pidemmältä aikaväliltä. Tästä näkyy hyvin, että toinen kvartaali ei tuonut kovin kummoista muutosta kokonaiskuvaan. Salkku on tällä hetkellä 41,5 % voitolla, ja lisäksi tuottanut yli 6000 euron osingot ja myyntivoitot. Olen tilanteeseen kaiken kaikkiaan varsin tyytyväinen.


Salkun allokaatiossa tapahtui muutos lähinnä korkosijoitusten suhteen, jotka laskivat vain parin prosentin painoon. Koska korkosijoituksista ei jatkossa ole tiedossa kovin hyviä tuottoja, pysyy tämä osio pienessä painossa. Joskin korkosijoituksissa minulla on suurelta osin short-positio, joten itse asiassa uskon jonkinlaisia tuottoja tulevan euroalueen korkojen nousun myötä.2 uutta ostoa: Fortum & VNQI

Koska käteiskassani oli jo kasvanut lähes 10K euroon, alkoi näpeissä jo poltella siihen malliin, että lopulta tein ostoja tänään kaksi, molemmat noin tonnilla. Fortumia ostin lisää salkkuun kurssilla 16,1 euroa ja VNQI:tä (Vanguardin international REIT ETF) hintaan 55,55 dollaria. Fortumin osalta houkutteli hyvä osinkotuotto (päivän hinnoilla yli 8%), sekä viime aikoina lasketellut hinta. VNQI:tä olin suunnitellut ostavani muutenkin lisää (kts. merkintä).

14 kommenttia:

 1. Hyvä kun teit vihdoin ostoja, ei sitä käteistä kannata liikaa hamstrata tilille. Ettei vain käy samalla tavalla kuin kreikkalaisille =)

  VastaaPoista
 2. VNQ myös laskenut melkoisesti...varmasti nuo 2 ostoa hyviä pitkään salkkuun.Ensi viikko pörssissä tulee olemaan mielenkiintoinen.Mahdollisia lisäostoja vielä , jos kunnolla punertaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin hurjaa pudotusta tänäänkään ei tullut. Mutta lisäostoja ilman muuta tulen tekemään, jos lasku jatkuu voimakkaana.

   VNQ kieltämättä kiinnostaa. Katsotaan jos vaikka laskisi kohta alle 70 dollariin...

   Poista
 3. Kiinassa rytisee. Omassa mietintämyssyssä että josko sinne panostaisi varovasti.

  VastaaPoista
 4. Omistatko Cityconia? Laskenut ostohintoihin ja maksaa hyvää osinkoa.Mietteitä osakkeesta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa sinänsä ihan hyvältä ostotilaisuudelta. Aikanaan tein analyysiä kiinteistösijoitusyhtiöistä ja päädyin itse Spondaan. Yleisesti ottaen kun korkotasot nousevat, huononevat kiinteistösijoittamisen prospektit. Tästä syystä en välttämättä tällä hetkellä panostaisi runsaasti näihin yhtiöihin. Toisaalta tilanne ja näkymät voivat olla tältä osin kursseissa, joten ihan yksiselitteinen juttu tämäkään ei ole.

   Poista
 5. Mitä mieltä olet Kiinaan sijoittamisesta tällä hetkellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka Kiina on valtava markkina, vaikuttaa se myös olevan varsin spekulatiivinen. Jos indeksi voi vuoden aikana tuplata, ja yhtäkkiä romahtaa 30% ilman erityisen suurta syytä, tällöin markkinoita liikuttelee jokin muukin kuin fundamentit... Itselläni on huono näkyvyys siihen, miten ko. markkinat toimivat, joten en itse uskalla sijoittaa Kiinaan muuten kuin osana kehittyvien markkinoiden ETF:iä.

   Poista
 6. Olen itse miettinyt myös Fortumin tankkaamista. Kurssi on kuitenkin noussut jo yli 17. Myöhästyinkö vai kannattaako vielä tankata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu tarkastelun aikavälistä. Ostohetki ei näytä mitenkään erityisen kalliilta, jos katsoo useamman vuoden jaksolla...

   Poista
 7. Oletko harkinnut Iraniin sijoittamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On käynyt mielessä, mutta ei ole konkretisoitunut. Miten Iraniin voi sijoittaa? Ovatko markkinat "auki"?

   Poista
 8. Nordea tai Teliasonera voisi olla suht hyvä osinkolappu.Se "veroansa" vaan jos esim.asuntolainaa?

  http://www.nordnetblogi.fi/tulo-ulkomailta-syo-verovahennyksen/03/04/2013/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tuo linkissä käsitelty juttu unohtuu useimmilta. "Onneksi" asuntolainan verovähennykset poistuvat pikkuhiljaa kokonaan, joten poistuu tuo ongelmakin :)

   Nordea on ollut hyvä osinkolappu. Itse ostin sitä vuosien 2008-2009 aikana, ja sen jälkeen osinkoja on tullut mukavasti, erityisesti ostohintoihin nähden... Ei varmaan tänäkään päivänä mikään huono sijoitus.

   Poista