torstai 16. heinäkuuta 2015

Paluu normaaliin, ETF-sijoitukset 900 e/kk

Kaikkien käänteiden jälkeen Kreikan tilanne alkaa selvitä siihen suuntaan mitä arvelin n. kuukausi sitten (kts. merkintä). Euroalue ja Kreikka eivät nähtävästi ole valmiita Grexitiin millään, ja ratkaisut väännetään kalkkiviivoilla tai lisä-ajalla.

Ottamatta kantaa yllä olevan järjestelyn järkevyyteen, uskoisin että sijoitusmarkkinoilla on hetkeksi aikaa edessä paluu "normaaliin". Tämä tarkoittaa vähemmän dramaattista ja hitaampaa noususyklin loppupuolta, ja osake- ja valtionlainakuplan puhkeamisen odottelua. Oma ratkaisuni tilanteeseen on ollut 10k käteiskassa (joka on nyt kasassa) + ETF-kuukausisijoitukset. Nyt kun käteiskassa on kerätty haluttuun summaan, viritin myös ETF-kuukausisijoituksia Nordnetissa ylöspäin:
 • 300 euroa/kk, DXSU: DB X-trackersin ETF, joka sijoittaa kehittyvien markkinoiden valtionlainoihin. Kulut 0,55% pa.
 • 300 euroa/kk, IS3N: iSharesin ETF, kattaa kehittyvien markkinoiden yritykset harvinaisen kattavasti, sisältäen sekä suuret että pienet yritykset. Kulut 0,25% pa, osingot uudelleensijoitetaan.
 • 150 euroa/kk, DXET: DB X-trackersin EURO STOXX 50 -indeksiin sijoittava ETF. Kulut superedulliset 0,09%, osingot uudelleensijoitetaan.
 • 150 euroa/kk, DX2J: DB X-trackersin eurooppalaiset pienyhtiöt -ETF (MSCI Europe Small Cap Index). Kulut 0,40%, osingot uudelleensijoitetaan.
Yhteensä näihin menee siis jatkossa n. 900 euroa kuussa, joka on kohtuullisen iso summa (10800 euroa vuodessa!). Tämä on mahdollista siksi, että käteiskassa on valmiina lisäsijoituksiin tarvittaessa, ja muu sijoitustoiminta tapahtuu Nordnetin tarjoaman "ilmaisen" ETF-kk-sijoittamisen kautta. Tavoiteallokaatiossani kehittyneiden ja kehittyvien markkinoiden ETF:illä on isompi paino kuin tämän hetkisessä salkussa, ja tämä panostus auttaa korjaamaan tilanteen kohti tavoitetta.

Katsotaan, josko loppukesä menisi talouspoliittisesti vähemmän kiinnostavaksi. Tähän mennessä uutisvirtaa on tullut seurattua melko ahkerasti. Loppukuu menee matkaillessa, mökkeillessä ja kesästä nauttiessa... Mukavaa ja lämmintä kesää kaikille! :)

18 kommenttia:

 1. Onko Britaniaan sijoituksia ollenkaan?

  VastaaPoista
 2. Oletko muuten kuullut Hedge-rahasto ETF:stä? Nyt tällainenkin tuote on kehitetty Ameriikoissa.

  http://moneytreepodcast.com/mti045-hedge-fund-etfs-with-ethan-powell-of-highland-capital-management/

  Täytyy sivusilmällä seurata miten kehittyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut ja kuulostaa eksoottiselta. Näinköhän on hyvä ETF-tuotteena... Pitää seurata.

   Poista
 3. Mietteitä Fortumista kun alle 16e meni? Hyvä lappuko vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain vähän alle ostohintani 16,10e :)

   Vakavammin puhuen, pitkään salkkuun ostajalle tämä dippi lienee tervetullut... Tulosta heikensivät matalat sähkönhinnat tällä kertaa. Tällainen tilanne ei varmaan vallitse ikuisesti. Lisäksi jokerina on tuo Fennovoimacase jossa tietty upside jos toteutuu. Nämä olivat omia mietteitäni tämän kuun oston takana.

   Poista
  2. Polttaako 10ke kassa, kun Fortumia lähtee jo 15.16 hintaan ?

   Poista
  3. No ei oikeastaan. Lisäosto voisi tulla toki kyseeseen, mutta vasta reilusti alemmilla hinnoilla. Fortumissa minulla on jo ihan mukava potti...

   Poista
 4. Mitä mieltä esim. Statoilista? Tällä hetkellä ylitarjonta markkinoilla painaa kurssia, mutta öljyn hinta tulee kuitenkin kasvamaan pidemmällä aikavälillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tunne Statoilia erityisemmin, mutta Öljyn hinnan painamat osakkeet voivat olla hyvä sijoitus tässä tilanteessa. Toisaalta, mitä jos öljyn hinta pysyy kohtuullisen matalana (esim. nyt kun Iran tulee markkinoille) ja lähivuosina tulee yleistä markkinalaskua? Silloin voi tulla vielä parempia oston paikkoja...

   Poista
 5. Millaisessa tilanteessa tarkoitus tuota 10ke kassaa käyttää? Onko jotain määrättyjä osakkeita joiden odotat laskevan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä pari ajatusta kesäkuulta: http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/06/ostoslista-lahitulevaisuuteen.html

   Yleisesti ottaen yritän käyttää tuota kassaa maltilla. Tarkoitus olisi, että sitä käytetään vasta silloin, kun markkinat laskevat oikein kunnolla. Tällöin periaatteessa esimerkiksi joku laatufirma OMX-H:sta olisi kiinnostava ostos (Nordea, Sampo, Kone jne) tai joku kiinnostava kohde jenkkipörssistä (esim. Coca-Cola!), koska näitä ei muulloin halvalla saa.

   Toisaalta markkinoiden laskiessa lisäsijoitukset indekseihinkin voisi olla hyvä idea. Esim. kehittyvien markkinoiden ETF (IS3N) on seurannassa tämän suhteen, jos Kiina aikaansaa kunnon rytinän.

   Poista
 6. Onko sinulla käsitystä siitä, mihin kurssiin Nordnetin "ilmaisessa" ETF-kuukausisijoituksessa ostot tehdään? Onko se tosiaan ilmainen vain lainausmerkeissä, koska kyllä ne tuntuu aina menevän jonkun verran yli tämän hetkisen ja myös eilisen kurssin, ainakaan alinta päivän hintaa ne eivät ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmainen = ei merkintäpalkkiota / muuta maksua. Näin olen käsittänyt. Jossain Nordnetin blogissa ja sivuilla tätä on tarkemmin käsitelty.

   En usko mihinkään salaliittoteoriaan Nordnetin osalta tässä tapauksessa (liian suuri maineriski), ja toisaalta alinta päivän hintaa ei varmaan ko. kokoisella positiolla saa muutenkaan metsästettyä muuta kuin tuurilla! Mitä itse olen seurannut, niin merkinnät ovat toteutuneet jollain hinnalla ko. päivänä, ja se on itselleni riittänyt mainiosti.

   Poista
  2. Öljy on alhaalla...ajallisesti hajauttamalla, nyt voisi saada "suht hyvät" ostot tuosta superrahasto Norjasta? Omistatko itse noita superrahastoja monia?

   Poista
  3. En ole superrahastoihin sijoittanut muuta kuin perheen ja sukulaisten rahoja :)

   Tuo Norja-rahaston ostocase voisi tästä öljyvinkkelistä toimia. Norjan lisäksi yhtä lailla myös Venäjä-indeksit ja rahastot ovat ostocase, eikö? Tulevaisuudestahan ei tiedä, mutta jos uskoo jompaan kumpaan markkinaan pidemmällä aikavälillä, niin kyllähän tämä ostotilaisuudelta näyttää. Itse olen puntaroinut taas Venäjän lisäystä...

   Poista
 7. Seligsonin Russiaa löytyy jo.Kuluiltaan tuo on aika kallis...niin siksi olen ajatellut tuota Norjaa.

  VastaaPoista
 8. Miksi vain nuo rahastot? Mikä syy ettei esim. iShares Core MSCI World tämä vielä ole mukana ? Sitten olisi todella kattavasti koko maailma.

  VastaaPoista