tiistai 28. heinäkuuta 2015

Orava Asuntorahasto: kuinkas sitten kävikään?

Vuoden 2013 syksyllä mietiskelin sijoitusta tuoreeseen listautujaan Orava Asuntorahastoon. Se on OMX-H:n pörssilistattu REIT-tyylinen asuntoihin sijoittava rahasto, jota koskee oma sääntelynsä (kts. merkintä). Jo tuolloin Orava herätti sijoittajien ja markkinakommentaattoreiden keskuudessa suurta mielenkiintoa ja myös merkittävää kritiikkiä mm. ansaintamallinsa ja tulonjakonsa perusteella. Lopulta päätin itse jättää sijoituksen tekemättä.

Jälkikäteen ajateltuna sijoitus olisi ollut listautumishinnalla ostettuna tähän mennessä ehdottamasti kannattava, sillä osinkoja olisi tullut matkan varrella vuosineljänneksittäin (Oravan erityispiirre) ja osakekurssi on yhä korkeammalla kuin listautuessa. Toisaalta, tällä hetkellä Oravan kurssi on putoamassa kohti listautumishintaa, eivätkä epäilykset ansaintamallin kestävyydestä ole hälvenneet mihinkään. Oikeastaan päinvastoin. Tämän päivän kauppalehdessä on varsin seikkaperäinen ja kriittinen kirjoitus Oravan ansaintalogiikasta.

Olen yhä edelleen kiinnostunut Oravaan sijoittamisesta periaatteessa, mutta olen KL:n toimittajan kanssa samaa mieltä siitä, että arvonnousujen kirjaamiseen pääasiassa perustuva tulos ei välttämättä ole kestävä eri markkinasykleissä. Erityisesti tämä korostuu niiltä osin kuin Oravan sijoitukset ovat kaupungeissa, missä arvonnousua ei (toimittajan mukaan) ole tulevaisuudessa todennäköisesti tulossa. Lainakorkojen aikanaan noustessa tilanne tulee uskoakseni vielä kärjistymään. Oravaa voisin ostaa salkkuun jos osakkeen hinnoittelu olisi radikaalisti nykytasoa halvempaa. Jos tätä ei tapahdu, jää sijoitus (edelleenkin) tekemättä.

5 kommenttia:

 1. Itse katselin myös taannoin Oravaa vaihtoehtoiseksi tavaksi sijoittaa asuntoihin, mutta kun minulle selvisi ettei osingon maksu perustu vuokratuottoon totesin että tämä rahasto ei tule pitkällä tähtäimellä olemaan järkevä sijoitus. Näin ollen jäi sijoitus tekemättä ja tulee jatkossakin jäämään.

  VastaaPoista
 2. Kaikenlisäksi Oravan asunnot taisivat suurimmaksi osaksi sijaita aika heikoissa paikoilla eli vähän syrjäseuduilla.

  Itseäni ei myöskään kovin paljoa innosta Oravan suuret palkkiot johtajilleen.

  VastaaPoista
 3. Jossain vaiheessa loppuu käteinen ja on pakko alkaa myydä asuntoja alle arvostustason. Osake sakkaa, mutta ei hätää, siinä vaiheessa alkuperäiset omistajat ovat jo ehtineet saada rahansa osinkoina pois.

  VastaaPoista
 4. Käsittääkseni Suomessa REIT-yhtiö saa myydä asunnot verottomana omistettuaan ne 5 vuotta. Voisiko tässä olla yksi syy Oravan vähäiseen asuntojen myyntiin? Oravallahan tuo 5 vuotta alkaa tulla nyt täyteen.

  VastaaPoista
 5. Itse osallistuin antiin ja olin asettanut tuottotavoitteeksi 15 %. Se kun täyttyi, pistin Oravan lihoiksi ja ihan hetkeen en ole menossa takaisin. Mielestäni hallinnointi ja kokouspalkkiot ovat kohtuuttomia. Ei ole houkutteleva yhtiö, ehkä sitten kun osakkeen hinta tippuu järkevälle tasolle. Saa nähdä kuinka syvälle putous etenee.

  VastaaPoista