tiistai 22. joulukuuta 2015

Orava Asuntorahasto: Kohti vaikeuksia?

Asuntosijoittaminen on suosittu sijoitusmuoto ja täydentää mainiosti muuten osakkeisiin keskittyvää sijoitussalkkua. Asuntosijoittaminen tuottaa parhaimmillaan vakaata tulovirtaa ja on vähemmän volatiilia kuin osakesijoittaminen. Ongelmaksi koituu suuri pääoman tarve ja oma vaivannäkö käytännön vuokraustoiminnassa ja kiinteistöhuollossa. Viime aikoina piensijoittajille on tuotu paljon hyviä ja vähemmän hyviä ratkaisuja joilla nämä ongelmat voi kiertää.

REIT-sijoittaminen on yksi hyvä tapa päästä mukaan asuntomarkkinoille ilman että pitää itse alkaa vuokraisännäksi. Parhaimmillaan tämän voi tehdä kustannustehokkaasti ja globaalisti ETF-rahastoilla, kuten Vanguardin VNQ & VNQI -ETF:illä jotka ovat myös omalla ostoslistallani.

Suomessa on yksi pörssilistattu REIT-rahasto: Orava Asuntorahasto. Orava listautui pörssiin 2013 ja olin kiinnostunut sijoitusmahdollisuudesta (kts. merkintä). Sijoitus jäi tuolloin tekemättä ansaintamalliin liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Vaikka Orava on ollut seurannassani siitä lähtien, pidättäydyin ostosta vielä tämän vuoden kesänäkin. Nyt alkaa näyttää siltä, että päätökseni oli oikea, enkä tule lopulta sijoittamaan Oravaan euroakaan.

Ongelma on siinä, että Oravan asunto-omaisuuden hallinnointiin menevät kulut vaikuttavat vievän ison osan mahdollisista tuotoista, ja on epäselvää miten homma toimii siinä vaiheessa jos asuntojen hinnat laskevat tai edes pysyvät paikallaan. Ansaintamalli ja osingonmaksun kestävyys on pohjautunut nimittäin pitkälti arvonnousuihin. Oravan ansaintamalliin liittyen löytyy verkosta suuri määrä keskustelua ja spekulointia, joten tässä asiaa ei liene tarpeellista avata sen enempää.

Jonkin aikaa sivusta seuraamalla näytti siltä, että Oravan malli toimii. Osakekurssi nousi ja runsaita kvartaaliosinkoja makseltiin. Keväällä 2014 osakekurssi kävi huipussaan, hetkellisesti yli 15 eurossa. Tämän jälkeen on tultu koko ajan alaspäin, ja aivan viime aikoina pudotus on kiihtynyt. Tämän päivän hinta on n. 9,5 eurossa, joka on jo vähemmän kuin listalletulohinta.

Viimeisimpänä negatiivisena käänteenä Orava ei saanut tämän kuun osakeannissaan tavoittelemaansa määrää lisärahoitusta (kts. Arvopaperin uutinen). Koko osakeannin rooli jäi vähän epäselväksi, ja nyt kun se jäi vajaaksi, niin asian seuraukset ovat myös auki. Ensi vuosi näyttää miten Oravan käy. Itse taidan pysyä syrjässä, mutta seuraan tilannetta mielenkiinnolla. Orava on ensimmäinen suomalainen pörssilistattu REIT-rahasto ja sinänsä toivon sille menestystä. Voi myös olla, että tulevaisuudessa saamme muita REIT-toimijoita Suomeen, jotka oppivat pioneerien virheistä.

Tämä taisi olla viimeinen merkintä ennen joulupyhiä. Siispä käytän tilaisuuden hyväksi ja toivotan kaikille lukijoille rauhallista joulua!

1 kommentti:

  1. Niin onhan se melko mielenkiintoista, kun Oravan kokoinen yhtiö maksaa hallinnoinnista, jonka käsitän yhtiön johtamiseksi lähes yhtä paljon kuin hieman eri liikevaihtoluokan UPM maksaa toimitusjohtajalleen.

    VastaaPoista