keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Markkinoilla verenpunaista: Suomiosakkeiden pikkuostoja

Markkinoilla rymisee oikein kunnolla. Näyttää siltä, että vuoden alussa alkanut paniikkitunnelma jatkuu ja jatkuu. Lasku on niin voimakasta, että tästä tulee vahvasti mieleen aiemmat laskukaudet. Esim. 2008-2009 taitteessa tuntui siltä, että joka päivä oli potentiaalinen -2%:in päivä ja siihen alkoi jo turtua. Nyt on samaa fiilistä ilmassa.

Olen tyytyväinen siihen, että säästelin pelikassaa tätä tilannetta varten. Kassassa on vieläkin lähes kymppitonni, joten alan pikkuhiljaa purkaa sitä laskeviin kursseihin. Teen tämän osto-ohjelmien kautta (kuten VNQ & VNQI) ja yksittäisten sijoitusten kautta.

Tänään tein pienet (n. 300 euroa /kpl) sijoitukset kolmeen suomiosakkeeseen, joita kaikkia löytyy jo salkustani melko runsaasti. OP:lla on menossa kampanja, jossa suomiosakkeisiin saa sijoittaa ilman merkintäpalkkiota, ja tämä kampanja tuli kuin tilauksesta tätä markkinalaskua ajatellen.

Ostot kohdistuivat kolmeen reiluja osinkoja maksavaan yhtiöön eli Fortumiin (osto hintaan 12,6 euroa), Nordeaan (8,99 euroa) ja Spondaan (3,4 euroa). Kaikkien osingot ovat olleet noususuunnassa ja muutenkin korkeat kurssitasoihin nähden. Tämän päivän kriisihinnoittelulla ennustetut osinkotasot alkavat olla jopa naurettavalla tasolla. Fortum yli 10%, Nordea yli 6% ja Sponda yli 5%.

Seuraavaksi osto-ohjelmani triggeri osunee VNQI:hin, jos lasku jatkuu vielä yhtään pidempään (VNQI nyt 45,4 dollarissa, osto tapahtuu kun kurssi alittaa 45 dollaria).

11 kommenttia:

 1. Itse tankkasin Spondaa myös ja Cityconia...hyviä osinkokoneita.Nordeassa tuo veroansa, kun asuntolainaa.Sen takia vähän mietityttää.Toki korot vuodessa todella pienet.

  VastaaPoista
 2. Itse ostin myös Spondaa sekä Cityconia.Hyviä osinkokoneita.Nordeassa tuo veroansa, kun asuntolainaa.Toki vuotuiset korot pienet mutta silti.

  VastaaPoista
 3. Onko tuossa OP:n kampanjassa jotain piilokuluja? Esim. kun kampanja loppuu alkaa jotkin säilytyskulut rullaamaan tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siinä kampanjassa itsessään taida mitään piilokuluja olla. OP:lla on säilytyspalkkio, ja se on ihan "näkyvillä".

   Itse aikanaan tein OP:lle arvo-osuustilin ja pidän siellä kaikki kotimaiset osakkeeni (muut sijoitukset pääasiassa Nordnetissa). Muistaakseni 2,3 euroa kuukaudessa säilytys, eli omalla salkulla alkaa olla jo aika pieni summa. Jos ajattelit sijoittaa esim. viisikymppiä osakkeisiin OP:n kautta, niin sitten ei varmaan kannata tuon kulurakenteen takia :)

   Poista
  2. Kiitos, juuri tätä arvelinkin. Ajattelin myös toteuttaa pienempiä ostoja OP:n kautta, mutta taidankin vielä toistaikseksi pysytellä nordnetin puolella.

   Poista
 4. useimmitenväärässä20. tammikuuta 2016 klo 20.51

  Fortum ja Nordea ovat molemmat minullakin seurannassa, mutta ihan ostohintoihin asti ei tänään päästy. Ehkä huomenna sitten kun nyt näyttää siltä, että se maailmanloppu kuitenkin on tulossa.

  VastaaPoista
 5. Osto-ohjelmat näyttää voimansa näissä vesissä. Itse olen laittanut tärpit viikoksi ja uutta koukkua, jos tärähtää. Jos nappaa, niin napatkoon. Heräteostoksista pyrin pitäytymään erossa.

  VastaaPoista
 6. Näinä aikoina on hyvä olla pätäkkää mitä sijoittaa. Mitä mieltä olet Fortumin pidemmän ajan osingosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kovin huolissani Fortumin pidemmän ajan osingoista. Jos näin kävisi että osingot laskisivat lähivuosina (vaikka 30% pudotus), niin osinkotuotto jäisi edelleen tämän päivän hinnoilla korkeaksi. Ja pidemmällä aikavälillä energiantuotanto kyllä kannattaa...

   Poista
  2. Kondratievin mukaan velalla muodostuu aina kupla. Mitä olet mieltä ajatuksesta, että nyt huippuunsa noussut velka on tehnyt kuplan öljyn hintaan(Muita energiamuotoja syrjitty jo Amerikassa 60-70 vuotta sitten). Öljyn hinnan kupla on sitten siirtynyt muihin energia muotoihin. Nyt sitten, jopa valtion budjeteista suuriosa tulee energian haittaveroista (Öljy, sähkö ja niiden tuotanto ja niihin liittyvät ALV:t). Voiko käydä niin, että muutkin Fortumin vanhat yksiköt kuin Inkoo ja Meri-Pori. Alkaako aurinkopaneelit yleistymään? Maalämpö? Ydinvoimlat tuovat vahvan peruskuorman. Onko tarjontaa liikaa?

   Poista
  3. Ihan mielenkiintoinen teoria. Aurinkopaneelit ja muu uusiutuva energia alkaa yleistymään ja yleistyy jo, fossiiliset syrjäytyvät asteittain. Tähän liittyen CRBN-ETF -ajatus tuossa taannoin, johon tein ensimmäisen sijoitusken tänä vuonna.

   Fortumilla kehitys on toki tunnistettu, ja uskallan olla mukana pitkän aikavälin omistajana:

   http://annualreport2014.fortum.com/fi/tama-on-fortum/strategia/tulevaisuuden-energiajarjestelma/

   Poista