torstai 9. marraskuuta 2017

Ajoitus on vaikeaa ja markkinoilta poistuminen usein haitallista

Osakemarkkinoiden tämänhetkinen noususykli on kestänyt jo hyvin pitkään. Joillakin markkinoilla se on yksi kaikkien aikojen pisimmistä. Katsastin aiempia bloggauksiani markkinasyklistä, ja löysin mm. seuraavat:

Lokakuu 2013: Ostot jäihin
Tässä kohdassa olin vakaasti sitä mieltä että markkinat ovat liian korkealla ja lisäostot laitetaan jäihin, annetaan vain kuukausisijoitusten rullata. Kuinkas sitten kävikään? Sanotaanko että tämän jälkeen olen sijoittanut vuositasolla noin saman verran tai enemmän kuin yleensä. Hyvä niin.

Toukokuu 2015: Huiput lähestyvät
Tässä kohti kokeiltiin taas ennustajanlahjoja. Kaikki syklin huipun ennusmerkit tunnistettiin: listautumistannit lisääntyvät, korkomarkkinat pohjalla, ennätyspitkät nousut takana (kuulostaa muuten tämän päivän tilanteelta?). Kuinkas sitten kävikään? Noh, pari vuotta lisää vahvaa nousua, ja edellämainitut trendit ovat vain vahvistuneet.

Mitä tästä voidaan oppia? Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen!  Onneksi en ota itseäni tarpeeksi vakavasti, vaan olen jatkanut markkinoiden kyydissä. Myyminen olisi ollut suuri virhe menetettyjen tuottojen valossa. Lisäksi myynnistä aiheutuvat veroseuraamukset rankaisevat liiasta spekuloinnista.

Tässä vaiheessa en aio tehdä uusia ennustuksia, ne menevät kuitenkin pieleen, tai onnistuvat tuurilla. Toisin sanoen: en aio laittaa ostoja jäihin, enkä tiedä ovatko huiput käsillä. Sen voin toki varmistaa, että käteiskassassa löytyy siinä vaiheessa kun sitä tarvitaan. Nyt löytyy 10 000 euroa sukanvarresta, ja voisin yrittää kasvattaa tätä hieman. Jos vaikka markkinat romahtaisivat jossain vaiheessa, mene ja tiedä :)

13 kommenttia:

 1. Lohduttoman rehellistä ;) Kuinka mielellään sitä omaisikaan tahrattoman kristallipallon ja voisi tämän tästä kääriä isot voitot ja sanoa muille mitä minä sanoin :) Vakavasti puhuen sijoittaminen on aina uskonasia. Varmankin kohteen kohdalla sinulla on vain usko siitä, ei tietoa. Niin moni asia voi mennä kuitenkin eri tavalla kun ostonapin painalluksen kohdalla uskoit. Pysytään vaan markkinoiden tasaisen tappavassa kyydissä ja unohdetaan ne ennustelut :) Btw sun käteiskassa on isompi ku mun salkku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, välillä on hyvä katsoa peiliin ja tunnustaa tosiasiat :) Random walkkia tässä mennään aika pitkälti.

   Voikin olla tuottavampaa maksimoida tulopuolta kuin sijoitusten tuottoa. Keskimääräinen tuotto on aika hyvä kun sen skaalaa vuosikymmenten yli...

   Poista
 2. Tärkeintä taitaa loppupeleissä olla että kerää sitä käteiskassaa ja on mukana markkinoilla edes jotenkin vaikka epäileekin laskun alkavan millon tahansa. Jää huipputuotot saamatta muttei jää nollillekkaan ja suurehko käteiskassa varmistaa kyvyn pistää isompaa vaihdetta silmään heti kun rysähtää ja pohja alkaa taittua ylöspäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Oma "ongelmani" on se, että salkku on paisunut jo melko suureksi, eli kymppitonnin käteiskassa on aika vaatimaton - alle 5% salkun arvosta...

   Poista
 3. Itse olen vasta tänä vuonna alkanut himmaamaan. Silti 4000e edestä ostoja tämän vuoden aikana + n.2000e yhteensä kuukausisäästöllä.

  Käteistä on tällä hetkellä n. 20 000e ja salkun koko n. 90 000, joten jos kyykkää niin on hieman sukasta kaivettavissa rahaa. Saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa hyvältä tilanteelta tässä kohtaa. Sinulla on yli 20% käteisenä, ja tällä saa tehtyä jo aika isoja peliliikkeitä.

   Poista
 4. Multa löytyy vaan muutama tonttu sukanvarresta. Mitäpä sitä käteisellä tekisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni pitää tätä parhaana ratkaisuna. Aina "all in" helpottaa ainakin siinä, ettei tarvitse miettiä ajoitusta liikaa :)

   Poista
 5. Liittyy tavallaan tähän.Omistatko Orionia? Laskenut paljon osarista ja muutenkin tänä vuonna.Kuuluuko lääkket sinun sijoitus suunnitelmiin? Tai oletko miettinyt ostaa nyttemmin osaketta jos vielä laskee esim.30 €.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En omista Orionia, enkä ole miettinyt myöskään hankintoja tähän. Yksittäiset lääkkeet tuntuvat liikuttelevan lääkefirmoja melko paljon. Jos sijoittaisin sektorille, saattaisin pohtia esim. Seligsonin Top 25 Pharmaa...

   Poista
 6. useimmitenväärässä10. marraskuuta 2017 klo 4.47

  Itse olin viime vuoden lopulla vakaasti sitä mieltä, että romahdus on lähellä ja myin kolmasosan salkusta. En ole viitsinyt laskea paljonko sen takia on jäänyt tuottoja saamatta, mutta eipä ole toisaalta yhtään kaduttanutkaan. Aikaisemmin kun tuli seurattua salkun arvoa liiankin paljon, niin tuon jälkeen pystyin rauhoittumaan. Riskiä pitää ottaa vain sen verran kun kanttia piisaaa ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Viimeeksi kun kunnon romahdus tuli (2008/2009 taitteessa), salkkuni koko oli kymmeneksen nykyisestä. Se oli kovin jännittävää aikaa, ihan hyvässä mielessä. Uskon ja toivon, että seuraavassa laskusuhdanteessa olen jälleen enemmän innoissaan kuin kauhuissaan.

   Poista
 7. Käteiskassa karttuu mukavasti taas parin kuukauden kuluttua kun kevään opintolaina ~3000€ kilahtaa tilille

  VastaaPoista