torstai 6. joulukuuta 2018

Kohti puolen miljoonan salkkua - viisivuotissuunnitelma

Tämän blogin alkuaikoina tavoitteenani oli 200 Keuron salkku, jonka laskeskelin riittävän jonkinlaiseen taloudelliseen riippumattomuuteen (kts. merkintä vuodelta 2010). Tuolloin haaveilin siitä, että 200 Keuroa ylittyisi kymmenen vuoden sisällä. Tämä tavoite ylittyi viime vuonna

Olin kuitenkin jo 2016 tullut siihen tulokseen, että miellyttävämpi taloudellisen riippumattomuuden taso toteutuisi puolen miljoonan sijoitusomaisuudella, jonka asetin tuolloin uudeksi tavoitteekseni.

Päivän arvo salkulle on 234 Keuroa, joten olen suurinpiirtein puolessavälissä puolen miljoonan tavoitteesta. Laitan nyt julkisesti itselleni haasteen - 500 Keuron salkku tulisi olla kasassa jouluna 2023!

Tavoite on kaikkea muuta kuin helppo. Markkinasykli on lähellä huippua, eikä seuraavan viiden vuoden aikana välttämättä tule samanlaista vetoapua kuin mihin viime aikoina on totuttu. Tavoite ei varmasti toteudukaan, jos seuraavat viisi vuotta mentäisiin pelkästään alaspäin. Uskon kuitenkin, että seuraavan viiden vuoden aikana tullaan näkemään sekä laskua että nousua, lopulta kuitenkin enemmän nousua. Lisäksi toiveissa olisi tehdä uusia sijoituksia merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Muutoin puolen miljoonan salkkua ei viidessä vuodessa olisikaan mahdollista saavuttaa.

Sijoitussuunnitelmaa on hyvä vähän konkretisoida, jotta tulee selväksi mitä puolen miljoonan salkku vaatii. Seuraavassa on tavoiteallokaatiota mukaileva simppeli sijoitussuunnitelma. Jokaisessa kategoriassa on mainittu ensin salkun arvo puolen miljoonan tavoitteessaan, ja sen jälkeen pohdinta nykytilanteesta.

Osakepoiminnat 30 % (150 Keur): Nykytilanne on suorien osakesijoitusten suhteen on n. 96 Keuroa. Tämä osa salkusta on erittäin hyvin hajautettu, suurimmat yksittäiset omistukset ovat reilusti nousseissa Nesteessä ja Microsoftissa. Reilut 50 Keuroa tulisi tämän kategorian nousta jotta oltaisiin tavoitteessa. Kun yksittäisistä osakkeista puhutaan, niin ostoideoista ei ole pulaa, lähinnä kyttäilen hyviä oston paikkoja. Jos markkinat laskevat, niin lisäyslistalla mm. Sampo, Kone ja Nike.

Kehittyneet markkinat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia n. 44 Keuron arvosta, ja sijoitukset jakautuvat kolmen ETF:n kesken (IJS, DXET, DX2J). Reilu 50 Keuroa tulisi myös lisätä tähän kategoriaan. Kuukausisijoitusten myötä kaksi jälkimmäistä ETF:ää kasvaa tasaisesti, mutta jossain vaiheessa muutkin lisäostot tulevat kysymykseen. Pohdinnoissa on tähän kategoriaan joku melko perinteinen kehittyneiden markkinoiden globaali ETF, tai vastaava hiiliriskit poistettuna (LWCR on mielestäni hyvä kandidaatti tähän).

Kehittyvät markkinat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia lähes 50 Keuroa, ja toinen samanlainen pitäisi vielä lisätä. Sijoituksia on monessa ETF:ssä ja rahastossa, ylivoimaisesti suurimpana IS3N, johon menee nytkin joka kuukausi lisää. Uusia sijoitusideoita ei ole tähän kategoriaan oikeastaan tullut, mutta Seligsonin kahteen rahastoon (Russian Prosperity & Tropico LatAm) voisin laittaa jossain vaiheessa lisää sijoituksia markkintatilanteen mukaan.

Erikoisteemat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia n. 43 Keuroa, joten lisäystä pitäisi tulla reippaat 50 Keuroa. Tämä kategoria sisältää monia sijoitusteemoja, kuten REIT-ETF:iä (VNQ ja VNQI), puhtaan energian ETF:ää (PZD), sekä viime aikoina kaksi uutta teema-ETF:ää, joihin olen molempiin sijoittanut yli 6000 euroa (2B76 ja 2B77). Lisäksi tässä kategoriassa on myös outoon syöksykierteeseen joutunut HCP Quant. Tämä on onneksi pienehkö sijoitus: 5000 euron merkintä silloin kun rahasto aloitti. Silti rahaston huono menestys harmittaa, koska idea oli kiinnostava. Jatkossa tähän kategoriaan teen todennäköisesti lisäsijoituksia automaatio & robotiikka -teemaan (2B76) tai "Aging Population" ETF:ään (2B77). Lisäksi tekisi mieli sijoittaa edelleen kiinteistösektorille, mutta valitettavasti lisäsijoitukset Vanguardin ETF:iin eivät tällä hetkellä onnistu (VNQ ja VNQI), koska ovat listattuja jenkkipörssiin. Ideoita tällä saralla otetaan vastaan!

Korkosijoitukset 10 % (50 Keur): Tässä kategoriassa on suhteellisesti eniten kirittävää, sillä sijoituksia on vain 1200 euron edestä (DXSU). Lisäsijoituksia tähän kehittyvien markkinoiden korko-ETF:ään tulee tahtiin 300 euroa kuukaudessa Nordnetin automaattisten kk-sijoitusten myötä. Muutoin ideat ovat tällä hetkellä aika vähissä tässä kategoriassa. Voisin kuvitella että alkaisin sijoittaa parin vuoden päästä esim. Seligsonin korkorahastoihin, mutta tällä hetkellä markkinatilanne ei suosi tätä. Ideoita otetaan vastaan täälläkin sektorilla!

Nyt sitten itsenäisyyspäivän viettoon :) Mukavaa sellaista itse kullekin!

13 kommenttia:

  1. Jos sijoitat 70% kategoroihin mitkä eivät maksa mitään ulos, niin miten toimit, kun olet saavuttanut 500 000€? Myytkö sijoituksista aina pienen määrän kerran vuodessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No käytännössä tuo myyminen olisi se tapa millä tuloja sitten saisin.

      Tuo on tosin ehkä hieman kuvitteellinen tilanne. En ole ihan varma, että lopettaisinko työt ja ansiotulojen nauttimisen samalla hetkellä kun tavoitteen saavutan...

      Poista
  2. Puoli milliä riittää hyvinkin taloudelliseen riippumattomuuteen. Ainakin tässä markkinatilanteessa. Hyvä tavoite sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavoite on mahdollisimman haastava, saa nähdä miten käy :)

      Poista
    2. Ihan mielenkiinnosta, millaisella tuotto/nostoprosentilla tuo 500k mielestasi riittaa? 4% saannolla?

      Poista
  3. Pohdit Vanguardin kiinteistörahastoille vaihtoehtoja. En tiedä löytyykö NYSE Euronextistä (Amsterdam) Vanguardin euroissa noteerattuja kiinteistö-ETF-instrumentteja, mutta olen toistaiseksi itse käyttänyt sieltä löytyvää Vanguardin Emerging Markets ETF:ää (ticker VFEM) vastineena aiemmin käyttämälleni Vanguardin Yhdysvalloissa noteeratulle Emerging Markets ETF:lle (VWO). Sieltä löytyy myös VOO:n (S&P-500)vastine, Eurooppa-ETF, Japani-ETF, koko maailman ETF, ja muistaakseni uutuutena DAX-ETF(Saksa). Kaikki jonkin verran kalliimpia kuin Vanguardin Yhdysvalloissa noteeratut ETF:t, mutta eivät olennaisesti. Esim. kehittyvät markkinat 0,25%, Eurooppa muistaakseni 0,12%, S&P-500 muistaakseni 0,07% tai jotakin sinne päin. Mutta en ole tutkinut, onko kiinteistö-ETF:iä. Enkä tiedä, kuinka eri arvopaperivälittäjät välittävät NYSE Euronextin instrumentteja, mutta itse pääsen sinne ainakin nykyisin käyttämäni välityspalkkioiltaan halvan kivijalkapankkini kautta. Mutta kannattaa ehkä selvittää tämä, jos asia on vielä ajankohtainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. unohdit mainita lähdeverot yllä oleville etf:lle. alla todelliset kulut:
      em 0.5%, eurooppa 0.27%, usa 0.35%.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä. Itse en ole etsinnöistä huolimatta löytänyt Vanguardin REIT-ETF:iä euroopan pörsseistä myynnistä. Saa kertoa jos joku tietää?

      Lisäksi tuo lähdeveroaspekti voi olla ongelma.

      Poista
    3. Yritin itsekin aiemmin tänä vuonna etsiskellä eurooppalaisia vastineita VNQ:lle ja VNQI:lle, mutta REIT:ien kaltaiset erikoisteemat eivät ole Vanguardin eurovalikoimassa.

      Pitäisi pikkuhiljaa keksiä millä paikkaisin noiden puutteen. Tällä hetkellä harkinnassa ovat SPYJ (TER 0.40%) ja ZPRP (TER 0.30%), joista jälkimmäinen on jopa uudelleensijoittava.

      Poista
    4. Vanguardin NYSE Euronextiin (Amesterdam) listatuissa ETF:ssä kotipaikka on Irlanti. Lähdeveroa ei mene, tarkistin tämän vielä varmuuden vuoksi itseltäni tuottotiedoista. Yhdysvaltoihin noteeratusta EM-ETF:stä (VWO) 0.15 %, niinkuin tietysti pitääkin, Hollantiin noteeratusta EM-ETF:stä (VFEM) 0.00 %. Katsoin samalla, löytyykö Vanguardin REIT-ETF:iä. Ikävä kyllä ei.

      Poista
    5. Kiitos vinkeistä. SPYJ ja ZPRP toimivat tuohon REIT-ETF-tarpeeseen, vaikka valitettavasti ovat Vanguardin vastaavia kalliimpia... Laitan erityisesti ZPRP:n harkintaan, koska minulla on jo ihan mukavasti jenkkilän REIT-sektorilla VNQ:n ja OHI:n kautta sijoitettuna.

      Poista
  4. Karkean laskukaavan mukaan yksi malli, jolla voit saavuttaa tavoitteen on 10% vuosituotto ja lisäsijoituksia n.1500€/kk.

    Tuntuuko se mahdolliselta?
    -Teemu-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. 10% tuotto ei oikein tunnu realistiselta.

      Lisäsijoituksia kuitenkin olisi tarkoitus tehdä vähintään 2000 e/kk, joten tuoton ei tarvitse olla noin hyvä.

      Tuollakin säästöasteella tavoite on tiukka. Katsotaan miten käy, markkinakehityksestä paljon kiinni!

      Poista