sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Kuukausisijoitusohjelman muokkausta - jatkossa 2000 e/kk

Koronapandemia jyllää ja alkaa näyttää siltä että taloudelliset vaikutukset ovat erittäin merkittävät globaalisti. Voi olla myös että (osakemarkkinoiden ja reaalitalouden) toipumisesta ei tule V-muotoista nopeaa, vaan hitaammin mateleva tai sahaava lasku. Työttömyysluvut tulevat olemaan ainakin väliaikaisesti suuria, konkursseja tullaan näkemään ja valtiot ja keskuspankit elvyttävät parhaansa mukaan.

Osakemarkkinoiden sahatessa yhä matalammalle johdonmukainen kuukausisijoittaminen tuottaa todeennäköisesti hyviä tuloksia pitkällä aikavälillä. Osakkeita/indeksejä/rahastoja tulee osteltua silloinkin kun ei teksisi mieli ja kaikki muut ovat myymässä. Nyt onkin mahtava aika tulla uutena sijoittajana markkinoille, nimenomaan kuukausisijoittamisen muodossa. Tätähän ovat monet muutkin suositelleet, joten ei tästä sen enempää tällä kertaa.

Itselläni on Nordnetissä menossa 1500 euron kuukausisijoitusohjelma neljään eri ETF:ään.  Lisäksi kuukausisijoitusohjelmaan on hiljattain lisätty 100 e/kk sijoitus Seligson Top 25 Pharmaceuticals -rahastoon. 

Nyt muokkaan kuukausisijoitusohjelmaa siten, että kokonaissumma on 2000 e/kk ja mukana kolme ETF:ää ja kolmea rahastoa. 

ETF-kuukausisäästäminen (Nordnet):
  •  500 e/kk: Xtrackers EURO STOXX 50 (DXET). Euroopan suurimmat 50 yhtiötä. Kulut 0,09% pa. Fyysinen ETF, osingot uudelleensijoitetaan.
  •  500 e/kk: Xtrackers MSCI Europe Small Cap (DX2J). Eurooppalaiset pienyhtiöt. Kulut 0,30% pa. Fyysinen ETF, osingot uudelleensijoitetaan.
  •  500 e/kk: iShares Core MSCI EM IMI (IS3N). Kehittyvät markkinat, laaja indeksi. Kulut 0,18% pa. Fyysinen ETF, osingot uudelleensijoitetaan.
Rahastosijoitukset (Seligson):
  •  200 e/kk: Russian Prosperity. Venäjän markkinoille sijoittava aktiivinen rahasto, jolla mainio track record. Tekee villejä swingejä ylös ja alas ja tällä kertaa vaihteeksi alas. Kulut 1,62% pa + 15% tuottosidonnainen.
  •  200 e/kk: Tropico LatAm. Seligsonin kohtuullisen tuore Latinalaiseen Amerikkaan, pääasiassa Brasiliaan, sijoittava aktiivinen rahasto. Kulut 1,47 % pa + 15% tuottosidonnainen.
  •  100 e/kk: Global Top 25 Pharmaceuticals. Seligson valitsee vuosittain 25 johtavaa lääketeollisuuden yhtiötä. Juoksevat kulut yhteensä 0,61% pa.
ETF-sijoitusten ideana on varmistaa jatkuva sijoittaminen Euroopan ja kehittyvien markkinoiden pörsseihin kustannustehokkaasti. Uskon että tulevien kuukausien aikana tehdyt sijoitukset sisältävät erittäin hyvän pidemmän aikavälin tuotto-odotuksen.

Rahastot ovat sitten vähän eksoottisempi mauste ja käsittävät vain 25% kuukausisijoituksista. Tämä johtuu pääasiassa siitä että niissä on isommat kulut. Toisaalta uskon että jos jossakin markkinoilla aktiivisesta sijoittamisesta on hyötyä niin Venäjän ja Latinalaisen Amerikan markknoilla. Tykkään myös Seligsonista yrityksenä, joten rahastoyhtiön valinta on tässä tapauksessa selvä juttu.

Näillä eväillä mennään nyt sitten taantumaa ja kaukana orastavaa elpymistä kohti. Lisäksi työkalupakissa on osto-ohjelma kahteen laajasti hajauttavaan ETF:ään, joka on vasta aluillaan. Tarkoitus on jatkaa kuukausisijoituksia tällä volyymillä myös "parempina aikoina". Osto-ohjelma taas jatkuu vain kurssien laskiessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti