sunnuntai 17. tammikuuta 2021

5 merkkiä siitä että olemme kuplassa tai matkalla sinne

Markkinat nousevat aina vaan ja koronavuosi 2020 oli lopulta huima tuottovuosi (näin mm. omassa salkussani ja lähes kaikilla muilla). Kun sijoituksissa on paljon sisällä, niin miksipä tähän ei olisi tyytyväinen?

Osakemarkkinoiden kuplautumisella on kuitenkin paljon haittapuolia. Ensinnäkin todella moni aloitteleva ja kokeneempi sijoittaja tulee polttamaan näppinsä. Lisäksi osakemarkkinat vaikuttavat nykyään varsin paljon reaalitalouteen, eli turbulenssi ei tapahdu vain osakesalkuissa jos iso romahdus tapahtuu. 

Itsekin havaitsen merkkejä hybriksestä - mietin jatkuvasti mikä olisi seuraava mielenkiintoinen ostokohde. Kaikki tuntuu nyt toimivan, jokainen sijoitusidea osoittautuu hyväksi. Eihän sen pitäisi olla näin helppoa?

Näenkin vaaran merkkejä ilmassa. Edessä on mielestäni jonkinlainen "Tech Bubble 2" parikymmentä vuotta edellisen jälkeen, jossa ilmaa puhalletaan kaikkiin muodikkaisiin, digitaalisiin ja uusiin asioihin samanaikaisesti. Nousua ajavat alhaiset keskuspankkikorot ja lisääntyvä likviditeetti, sekä yleisesti hilpeä sentimentti.

Tässä on viihteellinen lista 5 syystä miksi markkinat ovat mielestäni menossa kuplaan.

  1. IPOt - eli uudet osakeannit - lisääntyvät. Näin käy aina kun markkina on kuumimmillaan. Varsinkin jenkeissä sijoittavat tungeksivat uusiin osakkeisiin. Ns. SPAC:it ovat osa tätä tarinaa.
  2. Osakesijoittaminen on muodikasta. Tämä on toinen klassinen merkki sille että huiput lähestyvät. Osakesijoittamisesta ei puhuta enää vain alan foorumilleilla, vaan vaikkapa Ilta-Sanomissa ja Me Naisissa. Tässähän ei ole mitään pahaa, mutta indikoi nousurallin huippujen lähestyvän.
  3. Somepöhinä "uusien Teslojen" ympärillä on huipussaan. Katso vaikka Youtubesta. Oli kyseessä sitten vety, sähköautot, tai kasvissyönti, jokaiselle löytyy valtavasti videoita joissa oman elämänsä osakeanalyytikot hehkuttavat seuraavaa kuumaa osaketta ja kertovat kuinka paljon ovat jo tehneet tuottoa kyseisellä osakkeella.
  4. Treidaus on uusi houkutteleva ja varteenotettava ammatti. Näin siitä huolimatta että suurin osa treidaajista tekee tappiota. Näkyvimmät lausunnot kuitenkin tulevat niiltä jotka ovat tehneet suuria voittoja. Moni kertoo Twitterissä tehneensä päivän aikana ansiotyöstä tienaamansa vuosipalkan verran. Kuulostaa mahtavalta, onnistuukohan kaikilta tai suurimmalta osalta? On melko selvää että ei. Hybriksestä kertoo se, että treidauksen kriitikoille vastataan monessa paikassa että he "eivät vaan ymmärrä" miten homma toimii.
  5. Bitcoin ja kryptot tulevat nousemaan aina vaan. Uusi normaali. Uusi kulta. Uusi arvonsäilyttäjä kun muut insituutiot romahtavat. Ja instikatkin ostavat bitcoinia! Bitcoin on toinen juttu mitä asiaa kritisoivat "eivät vaan ymmärrä". Bitcoin on monien mielestä jopa houkuttelevampi sijoitus kuin osakkeet, vaikka kryptovaluutta itsessään ei tuota mitään, siinä missä osakkeilla ostetaan osuuksi yrityksistä jotka parantavat tuottavuuttaan jatkuvasti. Itse en ole lähtenyt tähän mukaan (ja en ole katkera jos joku tienaa näillä). Ehkä on niin että minäkään en vaan ymmärrä tätä asiaa.

Vaikeinta kuplan ennakoimisessa ei välttämättä ole kuplan toteaminen, mutta sen ajoittaminen. Vuosituhannen vaihteen teknokuplastakin varoiteltiin jo vuosia ennen. Ja moni varoittelija menetti valtavat tuotot. Itse en tästä syystä uskalla olla markkinoilta pois. 

Sen verran voin kuitenkin tehdä, että astun syrjään kun kulmakerroin muuttuu jyrkkeneväksi ja muotiosakkeet ja omaisuuserät (esim. Bitcoin) nousevat lähes pystysuodaan ylöspäin. Tämä tilanne on päällä juuri nyt. Hyvin helppo johtopäätös on siis laittaa kaikki ylimääräiset ostot jäihin ja aloittaa kasvattamaan käteiskassaa. Olen sanonut näin ennenkin, mutta en ole malttanut olla pois markkinoilta. Nyt tuntuu siltä, että tämän päätöksen takana on helpompi pysyä.

9 kommenttia:

  1. Oli ihan samanlaiset fiilikset 3 vuotta sitten, mutta mutta. Ennustaminen on hankalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, hankalaa ellei mahdotonta. Itsekin olen ennustanut romahdusta jo monta vuotta :)

      Tällä kertaa monien osakkeiden kurssit ovat kyllä aivan eri tavalla nousussa, ikäänkuin pystysuoraan vähänkin pidemmällä tarkastelulla. Ihan niinkuin 2000-luvun taitteessa.

      Voihan se olla että tämä jatkuu edelleen, mutta joka kerta kun hinnoissa tullaan reilusti ylöspäin on tulevaisuuden tuotto-odotus huonompi sille joka näillä hinnoilla ostaa. Hankala tilanne.

      Poista
  2. Kyllähän se romahdus joskus tulee väistämättä mutta näitäkin juttuja on saanut nyt blogeista lukea jo useamman vuoden ja koronarommausta lukuun ottamatta suunta on ollut ylöspäin. Kuukausisijoittajan elo on helppoa kun jatkaa vaan niin kuin missä tahansa muussakin tilanteessa: tasaisin ostoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Itsekin olen kuukausisijoittaja ja sikäli olo helppoa täälläkin :)

      Kuukausisijoitusten lisäksi teen huvin ja urheilun vuoksi myös muita sijoituksia ja yritän ajoittaa markkinoita tai ainakin ostaa halvalla. Tästä näkökulmasta kiinnostaa olla ostamatta kuplahinnoilla...

      Poista
  3. Jonkinlaisen kuplan rakentuminen ja reilumpi, useiden kuukausien laskuvaihe 2021-2022 olisi pitkäjänteisen sijoittajan kannalta unelmaskenaario. Jenkkien kymmenvuotinen korkokin jo jonkin verran noussut, olisiko viimeistään 2022 keväällä/kesällä tai jopa aiemminkin sen verran korkealla, että houkuttelisi laajempaan voittojen kotiutukseen ja varmemman tuoton ääreen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi hyvä skenaario pitkäaikaiselle sijoittajalle. Ja onhan noita laskukausia paljon pidempiäkin, jopa vuosikausia kestäviä. Sellaiset varmaan koettelisivat monen tuoreemman sijoittajan hermoja.

      Itse en usko että koronakevään tyyppistä ostopaikkaa tulee enää uudestaan, sen verran paljon tuli alas myös laadukkaita osakkeita. Mutta katsotaan ja seurataan.

      Poista
  4. Mites EM-näkemys Laiskalla Herralla? Olisiko jo idän aika. Itsellä ekat varovaiset ostot Vietnamista (ETF) ja seuraavaksi jotain poimintaa Indonesia/Thaimaa-akselilta.

    Jenkeistä ei kyllä itsekään uskalla pois - ties kauanko hassuttelu vielä jatkuu, mutta josko painotuksia hiljalleen kohti itää ja kehittyviä maita. Siellä jokaisen teinin unelma-ammatti ei taida, ainakaan vielä, olla treidaaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymästä. EM-näkemus on vahva. Itse asiassa salkussa on 50k edestä EM-ETF:ää (IS3N).

      Lisäksi aloitin hiljattain sijoittamaan 500e/kk Kiinaan: https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2020/11/kk-sijoituksiin-vaihteeksi-muutosta.html

      Tulevaisuus on tosiaan idässä (ja Kiinassa).

      Poista
  5. Yksi merkki lisää voisi olla se etteivät sijoittajat välitä enää kassavirrasta tai tuloksesta. Se menee ehkä päällekkäin useammankin merkkisi kanssa, kun tarkemmin ajattelee.

    VastaaPoista