keskiviikko 10. tammikuuta 2024

25k edestä uusia sijoituksia OST:lle

Olen tykännyt osakesäästötilin ideasta. (Kotimaiset) osingot tuloutuvat tilin sisälle ilman veroja, jolloin OST:tä voi hallinnoida kuin omaa Suomi-rahastoa. 

Tähän mennessä OST on ollut osaltani erinomainen ratkaisu. Erilaisten käänteiden jälkeen - mutta pääasiassa sijoittamalla osingot uudestaan kuhunkin OST:llä olevaan osakkeeseen - 2020 vuonna sijoitettu 50k alkupääoma oli kasvanut jo 80k:hon. Tämä tapahtui aikana jolloin OMX-H on tuottanut kehnonlaisesti, eli täytyy olla tyytyväinen. Osakevalintojen lisäksi osittain hyvää tuottoa selittää covid-kriisin aikana tehdyt taktiset myynnit ja ostot.

OST:lle laitettavan pääoman maksimiraja kasvoi tämän vuoden alussa 100 000 euroon. Talletin melkein heti 25k uutta pääomaa ja tämä on nyt myös sijoitettu osakkeisiin. Uusina osakkeina OST:lle tulivat KONE ja Nordea (10k edestä kumpaakin) ja lisäksi tein 5k lisäsijoituksen Keskoon.

Pääasiassa 25k oli uutta pääomaa jota olin säästellyt OST:n alarajan nostoa odotellessa, mutta osan rahoitin myös myynneillä. Ensinnäkin, myin arvo-osuustilillä olleet KONE:en osakkeet suunnilleen nollatuotoilla (näitä oli lähes 5k edestä). Lisäksi myin parin sadan euron tappiolla Zalandon ja Unileverin osakkeet (näistä myynneistä sain n. 4k).

Osakesäästötilin pääoma on tällä hetkellä 106,6k. Tästä tasan 75k on alkuperäisiä sijoituksia, joten voittoa on kertynyt yli 31k (n. 42%). Osakkeiden markkina-arvot suuruusjärjestyksessä menevät seuraavasti:

  • Titanium: 23 958
  • Konecranes: 23 761
  • UPM-Kymmene: 15 969
  • Kesko: 12 141
  • Citycon: 10 404
  • KONE: 10 170
  • Nordea: 10 012

OST:llä minulla on hyvin yksinkertainen toimintatapa. Sijoitan jokaisesta näistä osakkeesta tulevat osingot aina uudelleen samaan firmaan. Esimerkiksi Titaniumin tapauksessa näkyy hyvin miten korkoa korolle -ilmiö on lähtenyt laukkaamaan hienosti. Vuosien varrella toivottavasti näissä kaikissa osakkeissa nähdään samaa.

Tarkoituksenani on käyttää koko 100k euron alkupääoma tämän tai viimestään ensi vuoden aikana. Haussa olisi 2kpl hyvää ja kasvavaa osinkoa tarjoavaa Suomi-firmaa (molempiin 10k) ja yksi 5k "villi kortti" joka voisi olla vähän spekulatiivisempi. Ideoita otetaan vastaan!

6 kommenttia:

  1. Myös briteissä kotipaikkaa pitävät yhtiöt ovat ost:llä vapaita osinkoveroista. Samoin monet Bahamalla tms rekisteröidyt. Esim BTI, IMMBY, AY, PAX, EC löytyvät minun ost. Samoin mm. Vonovia maksaa pääomanpalautuksia ja nostanee korkojen laskiessa summaa

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavaa, tätä en tiennytkään. Asiasta ei puhuta kovin paljon, joten on varmaan jäänyt monilta ohi. Pääasiassa keskustelu on että OST sopii vain suomi-osakkeille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinhän sitä kirjoitellaan. Tämä tieto on faktaa, ja niinhän nuo pitääkin olla 0% yhtä lailla kuin ovat normi arvo-osuus tililläkin, koska perustuvat verosopimuksiin

      Poista
  3. Miksi muuten Unileveristä luopuminen? Tuota on itselläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta syytä kuin halusin siirtää rahaa OST-sijoituksiin. Osakepoimintoja minulla on vähän liikaakiin, joten harvennan pieniä sijoituksia muualla OST:hen menevien kustannuksella.

      Poista
  4. Erittäin villinä korttina Verkkokauppa.com. Inderes ennustaa vuodelle 2024 0,06€ osinkoa ja 2025 0,13€ osinkoa, jos firma saa pakan kasaan tänä vuonna.

    VastaaPoista