maanantai 28. toukokuuta 2012

Trendi kääntyy?

Viime vuosina osakesijoittajan salkun kohtaloa on määrännyt pitkälti europolitiikka ja siihen liittyvät käänteet. Tämänkin aamun positiivinen avaus selittyy ei-niin-yllättäen jälleen Kreikan poliittisella tilanteella.

Mielipidekyselyt näyttävät Kreikassa kääntyneen takaisin suosimaan euromyönteisiä puolueita (linkki). Riittävän suuri konkurssilla uhkailu kansainvälisesti ja kotimaan politiikoilta on siis kääntänyt ilmapiiriä takaisin säästöohjelman jatkamista kohtaan. Tämä ei välttämättä riitä pelastamaan Kreikkaa, mutta voi ostaa lisää aikaa euroalueen vakauttamiselle.

Tilanteen selviäminen voi myös lopulta pelastaa osakemarkkinoiden kesän.Vaikka pitkän tähtäimen sijoittaja (eli allekirjoittanut) hyötyy laskevista hinnoista parempien ostomahdollisuuksien muodossa, toivon silti trendin kääntymistä ylöspäin. Nousevilla markkinoilla on mukavampaa olla kyydissä ja se on myös indikaattori laajemmasta talouden trendin kääntymisestä. Ja positiivista virettä Eurooppa kyllä kaipaisi niin taloudessa kuin osakemarkkinoilla.

4 kommenttia:

  1. Nyt alkaa kyllä toisaalta näyttämään siltä, että Espanjan rooli Euroopan ongelmissa on huomattavasti suurenemaan päin ja tuo varmasti lisää ongelmia. Siellä on pitkään onnistuttu piilottelemaan todellista tilannetta mm. tasekikkailuin. Totuus alkaa pikkuhiljaa paljastumaan ja sitten onkin vaikeata, kun puhutaan jo paljon suuremmasta talousalueesta kuin Kreikka. mm. Katalonia on julistautunut maksukyvyttömäksi ja se on yksi vauraimmista alueista Espanjassa.

    VastaaPoista
  2. Milloin arvelet aallonpohjan olevan käsillä?

    Oma arvaukseni on, että vähintään kauniissa indeksien sivuttaisliikkeessä tullaan jatkamaan, koska Espanjan tilanne on kokonaan vielä realisoitumatta. Kuinkahan paljon vielä alas tullaan, mitähän mätäpaiseita on vielä ajamatta? Vrt. Bankian kirjanpitoväärennökset: viime vuonna 300 milj€ liikevoitto muuttuikin miljarditappioiksi...Muistaakseni jotenkin tuota tyyliä se oli ollut.

    VastaaPoista
  3. En tiedä aallonpohjan ajankohdasta, mutta eiköhän tappioita tule pankeille ainakin pari sataa miljardia Euroa. En tosin usko senkään riittävän, sillä jo vuonna 2007 oli Espanjassa nostokurjet pysähtyneet ainakin Valenciassa jossa asuin. Pitäisi seurata espanjalaislehtiä niin pysyisi paremmin perillä asioista. Tuskinpa kukaan vielä tietää kuinka pahoissa ongelmissa Espanja on. Valencian kaupungillakin on muuten omat ongelmansa.

    Samanlaisia kupruja muuten löytyy varmasti Suomenkin julkiselta sektorilta, sillä kuntienkin yritystoiminta on monien eri yritysten takana ja kaikista omistussuhteista on mahdoton olla perillä.

    VastaaPoista
  4. "Milloin arvelet aallonpohjan olevan käsillä?"

    Miljardin dollarin kysymys. Esimerkiksi finanssikriisin pohjilla pohjakosketus oli terävä ja nousu todella kovaa sen jälkeen. Tämänkin jälkeen nousut ovat alkaaneet varsin yllättäen.

    Tällä kertaa "sivuttaisliike" voi tosiaan jatkua vielä jonkin aikaa. Tavallaan se on jatkunut jo vuoden, vaikka tässä alkuvuodesta yritettiin ponnistaa jo ylöspäin. Kreikan vaalit vaikuttavat asiaan melko paljon, ja vielä enemmän keskuspankkien tulevaisuudessa häämöttävät lisäelvytykset.

    VastaaPoista