tiistai 8. maaliskuuta 2016

Spondan merkintäoikeusanti

Sponda on suomalainen kiinteistösijoitus ja -kehitysyhtiö, joka on salkkuni yksi isoimpia yksittäisiä sijoituksia. Omistan Spondaa yhteensä 1215 osaketta (päivän arvo yli 4500 euroa). Spondassa minua miellyttää vuosien varrella tasaisesti nouseva osinkovirta.

Sponda teki kokoonsa nähden ison yksittäisen ostoksen, kun se osti Forum-kauppakeskuskiinteistön Helsingin paraatipaikalta. Tästä syystä Spondalla on käynnissä merkintäoikeusanti, jota perustellaan seuraavasti:

"Spondan Oyj:n hallitus on 29.2.2016 pidetyn ylimääräisen yhtiökokouksen antaman valtuutuksen nojalla päättänyt 220,8 miljoonan euron merkintäoikeusannista. Osakeannissa hankittavilla nettovaroilla Sponda pyrkii palauttamaan Forum-kauppaa edeltävän pääomarakenteen ja omavaraisuustason. Yhtiö aikoo käyttää osakeannista saamansa nettovarat Forumin kiinteistöjen hankintaa varten otetun bridge-lainan osittaiseen takaisinmaksuun."

Merkintäoikeusanti tarkoittaa sitä, että nykyiset omistajat saavat tietyn määrän merkintäoikeuksia, joilla voidaan merkitä tietty määrä uusia osakkeita. Myös muut kuin omistajat voivat osallistua antiin jos ostavat merkintäoikeuksia pörssistä - joita taas nykyiset omistajat voivat halutessaan myydä.

Spondan annin ehdot ovat seuraavat: 
 • Yksi (1) uusi osake jokaista täsmäytyspäivänä 2.3.2016 omistettua viittä (5) nykyistä osaketta kohti.
 • Merkintähinta 3,90 euroa jokaiselta uudelta osakkeelta"
Omalta osaltani tämä tarkoitaisi oikeutta merkitä 243 uutta osaketta, joille tulee hintaa 947,7 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa postissa tulleen toimeksiantilapun täyttämistä ja pankkiin kiikuttamista. Varsin juhlallista! Tämä tuntuu itse asiassa todella kivikautiselta - fyysinen vierailu pankissa on omalle sukupolvelleni jotain mitä tapahtuu lähinnä asuntolainasta neuvotellessa jos silloinkaan. Omassa pankissani (OP) toimitaan näin, mutta tiedän että jossain onnistuvat osakeannit myös virtuaalisesti.

Aiemmat kokemukseni osakeanteihin osallistumisesta ovat olleet yleisesti varsin positiivisia. Parhaana esimerkkinä oli Nordean anti vuonna 2009, ja ainoana huonompana Talvivaaran surullisenkuuluisa "Maan anti" (kakkososaa odotellessa...). Spondan tapauksessa haluan osana pitkäjänteistä omistajuutta osallistua liiketoiminnan laajentamiseen. Sijoitus Forumiin on saanut sekä myönteistä että negatiivista palautetta nettikeskusteluissa. Itse uskon että pitkässä juoksussa tämän kaltaiset kiinteistöt tuottavat hyvin.

* EDIT: Annissa on kuitenkin pieni mutka matkassa, mikä meinasi mennä itseltäni jostain syystä ohi (kiitos kommenteista asian suhteen). Eli toteutushinta on tällä hetkellä olevaa kurssia 13 senttiä korkeampi, jolloin lisämerkintöjen teko ei tietenkään kannata. Miksi näin? Ilmeisesti kyse on uusien institutionaalisten omistajien mukaan tulo sovitulla hinnalla. JOS kurssi nousee annin aikana yli 3,9 euron, niin sitten tilanne on toinen. Pitää olla tutkalla.

7 kommenttia:

 1. Eikö olisi järkevämpää ostaa osakkeet suoraan pörssistä, josta ne saa edullisemmin (tänään: 3,77 €/kpl) ja jättää arvottomat merkintäoikeudet käyttämättä?

  VastaaPoista
 2. Minunkin mielestä kannattaa jättää merkitsemättä. Itsellänikin on hieman Spondaa enkä aio merkitä. Ainoa syy merkitä olisi, jos oma potti olisi niin iso, ettei pörssistä voi ostaa suoraan tuota osakemäärää ilman, että pörssikurssi nousee yli merkintähinnan. Toki silloin kannattaisi merkitä, jos osakkeen hinta yllättäen nousisi merkintähinnan yläpuolelle.

  Koko antihan on käytännössä suunnattu anti Forumin myyjille, koska he ovat sitoutuneet merkitsemään kaikki merkintäoikeusannissa merkitsemättä jääneet osakkeet. Ja kun tosiaan ainoat tahot, joiden kannattaa osakkeita merkitä, ovat isot institutionaaliset sijoittajat, niin eiköhän tuota merkittävää riitä lähes koko annin edestä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista molemmille. Tässähän meinasi käydä vanhanaikaisesti! :) Näissä pitäisi olla tarkkana, ja itseltäni meni ohi tuo kurssiero. Muokkasin päivityksen tekstiä vastaavalla lisäkommentilla.

  En siis ole vielä toimeksiantolappua tehnyt, eikä lisämerkintöjä tietenkään kannata ylihinnalla tehdä. Pörssistä ostaminen ajaa saman asian. Tuosta olisi tullut tässä vertailussa itselleni 31 euroa takkiin (antiin osallistuminen vs. saman määrän ostaminen pörssistä ilman kuluja), joten isoa vahinkoa ei olisi tapahtunut. Mutta parempi kun ei tapahdu mitään vahinkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi pörsistä osteuilla osakkeilla olet mukana kevään osingonjaossa. Kun taas antiesitteessä mainitaan, etteivät annista ostetut osakkeet oikeuta kevään osikoihin.

   Poista
 4. Uusissa osakkeissa ei ole osinkoa sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kyllä tämä on siis suunniteltu niin ettei nykyisen omistajan osallistuminen kannata missään tilanteessa.

   Poista
  2. Näinköhän niistä merkintäoikeuksistakaan saa mitään... Lienevät melkolailla arvottomia.

   Poista