perjantai 3. heinäkuuta 2020

Avausosto: WisdomTree Artificial Intelligence ETF (WTI2)

Tekoäly on yksi tämän hetken kuumimmista teknologiatrendeistä. Se on ns. "yleiskäyttöinen" teknologia joka tulee olemaan osa lähes kaikkea yhteiskunnan toimintaa. Tämä näkyy myös tekoälyyn panostavien firmojen osakkeissa, jotka ovat lähteneet erityisen napakasti nousemaan kevään koronakuopan pohjalta.

Tiedän, että olen auttamatta myöhässä kun lähden mukaan vasta nyt. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :) Esimerkiksi Amazonin osakkeet jäivät minulta ostamatta, vaikka harkitsin asiaa vuosikymmenen varrella moneen kertaan. Aina liian kallista... kunnes huomaatkin että kalleus oli perusteltua!

Ostin tänään WisdomTree Artificial Intelligence ETF:ää (WTI2) 60 kpl hintaan 34,65 eli yhteensä vähän yli kahdella tonnilla. Tämä on tällainen maltillinen avausosto. Tavallaan toivon että kurssit kyykkäisivät, niin voisin ostaa tätä lisää.

Tässä pieni maistiainen ETF:n top-5 omistuksiin:
 • Cerence: "The global industry leader in creating unique, moving experiences for the automotive world. Our expertise is sophisticated A.I., natural language understanding, voice biometrics, gesture and gaze technology and augmented reality."
 • Cadence Desing Systems: "American multinational electronic design automation (EDA) software and engineering services company"
 • CoreLogic: "A leading provider of consumer, financial and property data, analytics and services to business and government."
 • Synopsys: "American electronic design automation company that focuses on silicon design and verification, silicon intellectual property and software security and quality."
 • Ciena Corporation: "Provides network hardware, software, and services that support the transport, switching, aggregation, service delivery, and management of video, data, and voice traffic on communications networks worldwide."
WTI2:sen maajakauma on jenkkipainotteinen (n. 59%), loput pääasiassa Aasiassa. Tekoäly onkin pitkälti Yhdysvaltojen, Japanin ja Kiinan temmellyskenttää. ETF:n kulut ovat 0,40 pa. ja osingot uudelleensijoitetaan.

6 kommenttia:

 1. Ei vaikuta hääppöiseltä AI ETF:ltä jos Nvidia puuttuuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Aloin itsekin miettimään tuota, mutta löytyyhän se tuolta:

   17. Nvidia Corp NVDA UQ US 2.40 %

   Ei ole vaan isoinpien joukossa koska on noussut vähemmän kuin nuo kärjessä olevat. Tuossa ETF:ssä ei ole market cap kriteerinä vaan siinä tehdään aika ajoin "equal weighting". WisdomTreen sivuilta löytyy tarkempi kuvaus.

   Poista
 2. Hei, olisi mielenkiintoista kuulla pohdintaasi tämän ja automation & roboticsin eroista ja yhtäläisyyksistä. Tuli ainakin tuosta heti mainitusta Nvidiasta mieleen, että löytyy molemmista. Onko tällä tarkoitus täydentää tuota automation & roboticsin valikoimaa, vai kenties hajauttaa? Näetkö ylipäätään että automaatio & robotiikka tulevat kulkemaan tekoälyn kanssa käsikädessä vai pidätkö näitä kuitenkin erillisenä megatrendeinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja oleellinen pointti!

   Nuo molemmat ETF:t indeksoidaan vähän eri tavalla. Mainittu Nvidia on sen verran iso yritys että sillä on toimintaa molemmissa.

   Nopeasti katsottuna päällekäisyyttä ei ole kovin paljon, mutta tämänhän voisi katsoa ihan systemaattisesti vertailemalla vaikka excelissä kahden ETF:n sisältöä. Pitääpä kokeilla tätä lähiaikoina.

   Näkisin että nämä megatrendit ovat toisiinsä kytköksissä ja siksi kulkevat ikään kuin "käsi kädessä" eteenpäin sitä mukaa kun maailma automatisoituu. Mutta eivät nämä täysin sama asia ole, kuten ETF:ien sisällöstäkin näkyy. Eli molempien omistaminen on myös hajautusta.

   Palataan tuohon excel-harjoitukseen vielä...

   Poista
  2. Morningstarin avulla noiden kahden vertailu on vähän helpompaa, näkee suoraan päällekkäisyydet niiden välillä.

   Cerence Inc Ordinary Shares
   ServiceNow Inc
   Xilinx Inc
   NVIDIA Corp
   Splunk Inc
   Cognex Corp
   Qualcomm Inc
   Microchip Technology Inc
   Faraday Technology Corp
   Renesas Electronics Corp

   Nämä kaikki löytyvät molemmista, mutta painotukset ovat WisdomTreessä suuremmat (1% - 4%), kun taas RBOTissa painotukset jäävät alle 1 prosentin.

   Poista
  3. Kiitos tästä! Kieltämättä noin helpompaa :)

   Päällekäisyys ei ole siis kovin suurta. WTI2:ssa on 52:ta osaketta, joista 10 on päällekäistä Automation & Robotics -ETF:n kassa. Toisaalta jälkimmäisessä on 158 eri osaketta. Näiden molempien omistaminen samaan aikaan on siis ihan mielekästä hajautusmielessä, leijonanosa sijoituksista on eri yhtiöihin.

   Poista