maanantai 23. marraskuuta 2020

Sijoittamista ja mielenrauhaa

Osakesijoittaminen on nykyään varsin jännittävää. Koronavirusta, maailmanpolitiikkaa, kauppasotaa, keskuspankkielvytystä. Ja erittäin pitkään jatkunut nousu, joka nostaa odotuksia tulevista romahduksista.

Itse olen ollut todella aktiivinen ostorintamalla tänä vuonna. Tunnistan itsessäni jo liiallistakin levottomuutta. Osakeseurantalista paisuu ja harmittelen tekemättä jääneitä ostoja joissain tämän vuoden kurssiraketeissa. Tällainen harmitteluhan on aivan turhaa. Mennyttä ei voi muuttaa.

Pitkäjänteisen sijoittajan ei kuitenkaan tarvitsisi välittää markkinahälystä. Koen kaipuuta perusasioihin, eli siihen oikeaan "laiskaan sijoittamiseen". Vaikka markkinamelskeen seuraaminen on koukuttavaa, on elämässä myös muita tärkeitä (ja paljon tärkeämpiä) asioita.

Mitä siis seuraavaksi? Resepti on simppeli ja unettavan tylsä: 1700 e/kk ajallista hajautusta ETF:iin ja rahastoihin sekä käteiskassan kasvatusta. Laitetaan tavoitteeksi vaikka 50k näin alkuun. Sellaisella kassalla olisi mukavaa tehdä ostoksia seuraavassa kriisissä!

Parasta passiivisessa kuukausisijoituksessa on se, että vaurastumista ei voi välttää pidemmällä aikavälillä. Markkinaheilahtelut tasaantuvat mukavasti, ja periaatteessa markkinoita ei tarvitsisi seurata lainkaan.

Tunnen pari ihmistä jotka kykenevät siihen, että salkku katsotaan kerran vuodessa. Itse en tähän joukkoon kuulu, siksi paljon talousasiat kiinnostavat. Mutta yritän nyt silti loppuvuodesta ja talven aikana siirtyä hieman passiivisempaan moodiin. Lisäostoja siis vain, jos seuraamissani osakkeissa tapahtuu isoja laskuja.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjoituksista!
  Samaa huomaan itsekin että mitä isommaksi salkku paisuu sitä enemmän tulee seurattua ja haluaisi säätää. En tiedä mikä hyvä ratkaisu tähän sitten oikeasti on? Varsinkin kun salkun koko on jo sen verran iso että palkasta säästetty summa ei sitä juuri muuta. Nykyinen osakemarkkinapaino n. 60%, loput käteistä ja vaihtoehtoisia sijoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tässäpä se ongelma on. Mitä isompi salkku ja mitä enemmän eri osakkeita, sitä kiinnostuneempana niitä seuraa. Jos vaikka joku osake olisi laskenut, niin voisi täydentää jne :)

   Ei kai siihen mitään helppoa ratkaisua ole. Itse yritän välttää jatkuvaa vilkuilua salkkuun, kun ei siellä oikeasti mitään kovin kummallista joka päivä tapahdu. Ja vaikka tapahtuisi, niin osta-ja-pidä sijoittajan ei pitäisi hirveästi siitä hätkähtää.

   Poista
 2. Meneekö sinulla kk sijoituksen samalla päivämäärällä kaikki ? Esim. Joka kuun 30. päivä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytännössä menee, kun noista 1500e on Nordnetin ETF-kk-sijoittamisen kautta. Eli 5. päivä joka kuuta. Loput 200 euroa sitten palkkapäivänä.

   Poista