maanantai 12. huhtikuuta 2021

Pientä säätöä salkussa ja keväisiä ajatuksia

Tämän kuun alussa kirjoitin pitkäaikaisen tavoitteen täyttymisestä kun salkku ylitti puolen miljoonan euron rajapyykin. Kirjoituksessa pohdiskelin merkittäviä muutoksia sijoitusstrategiaan sekä muutenkin rennompaa otetta sijoittamiseen ja elämään.

Yksi tapa ottaa rennommin on vähentää salkun seuraamista ja markkinoiden tuijottelua. Jos markkinat ovat jotakuinkin tehokkaat, niin en saavuta sillä mitään että seuraan päivittäin eri osakkeiden kehitystä, bongaan uusia osakkeita, taikka luen yleisesti ottaen osakemarkkinointiin liittyvää uutisointia.

Kokonaan en tällaista seurantaa voi lopettaa - se on vaan liian mielenkiintoista. Mutta sen verran itsetutkiskelua olen tehnyt, että päädyin poistamaan kännykästä erilaiset seurantalistat ja lakkaan muutenkin tuijottelemasta erilaisia mahdollisuuksia. Tavoitteenahan oli taloudellinen riippumattomuus ja sen myötä mielenrauha - eikä mielenrauhaan kuulu se, että on koko ajan huolissaan yksittäisten osakkeiden kehityksestä!

Näillä ajatuksilla myin salkusta pois pienellä voitolla LeadDeskin ja Detection Technologyn ja ostin suurinpiirtein samalla summalla tilalle RIZF-ETF:ää. En ajatellut mitenkään laajemmin alkaa poistamaan yksittäisiä sijoituksia salkusta, mutta nämä olivat sellaisia spekulatiivisia ja pienehköjä sijoituksia, joita en halua jatkuvasti seurata tai miettiä lisäostoja.

Ulkona paistaa aurinko, joten taidan lähteä istuskelemaan pihalle :) Rentoa ja aurinkoista kevättä kaikille!

4 kommenttia:

 1. Vähän samat ajatukset. Kohta 5v olen sijoittanut lähes päivittäin. Nyt ajattelin kasvattaa käteiskassaa ja ostan isomman köntän kerralla kun tilaisuus tulee. Päivittäin kirjaan saldot ylös, mutta muuten hellitän hieman. Siivoan salkuista muutaman looserin pois kun päästään taas normaaliin ja trimmaan loput kuntoon. Nyt menee jo omalla painollaan kivasti, vaikkei joka päivä pidä vahtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni sekin havahduttaa hakemaan rennompaa otetta on se, että pieni säätäminen ei tuo juurikaan eroa salkun tuotossa tai koostumuksessa. Isot ratkaisut ajoituksen ja allokaation suhteen sen sijaan tekevät. Ja näitä isompia päätöksiä ehtii tehdä harvemmin, jos niitä tarvitaan silloinkaan. Itselle yksi isompi päätös juuri nyt voisi olla käteiskassan kasvatus.

   Poista
 2. Samoja ajatuksia itsellänikin. Jos tätä sijoitushommaa ajattelisin sivutyönä niin tuntipalkka kurssien seuraamisesta ja eri yhtiöiden tutkiskelusta olisi varmasti surkea (negatiivinen?) verrattuna siihen jos tylsästi antaisi rahan juosta kk säästösopparilla muutamaan tai vaikkapa vain yhteen laajasti hajauttavaan ETF:n.

  Toisaalta jos tässä sohvalla makoillessani en olisi päätynyt tutkimaan salkkuani, sijoitusfoorumeita tai blogipäivityksiäsi niin luultavammin selaisin jotain yhtä vähän "tuottavia" muita harrastefoorumeita.

  Hyvä keskitie voisi olla suorien osakesijoitusten keskittäminen entistä harvempiin, pienempiin ja spekulatiivisempiin yhtiöiden ja isot perinteisemmät yhtiöt poimia nykyistä suuremmalta osin ETF kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on minullakin. Ilman jonkin verran aktiivista kiinnostusta koko homma olisi voinut jäädä tekemättä.

   Vähemmän yksittäisiä poimintoja + isot summat ETF:issä on varmasti hyvä ratkaisu, ja samalla säästyy aikaa muuhun :)

   Poista